6 събития през ноември, които да ни изкарат изпод одеялото

Какво-къде-кога през ноември

Откъснахме поредния лист от календара и ето, че дойде ред на ноември да ни подслони в есенните си обятия. Своенрав е. Открадва ни часове от деня, замъглява утрото ни, а и летните спомени, милва ни с хлад, но все пак е благосклонен. Посреща ни с 6 събития, които ще ни накарат да излезем изпод одеялото.

Пощенски картички към баща ми – изложба  на Вера Гоцева – Lomovera

Още този четвъртък – 9 ноември, от 18:30 ч. – в галерия Credo Bonum ще бъде представена изложбата „Пощенски картички към баща ми“ на фотографката Вера Гоцева, позната под псевдонима Lomovera. И докато Instagram профилът ѝ е белязан от красива мечтателност, авантюризъм, дух за пътешествия и чувство на свобода, то експозицията е натоварена с дълбоко, дори тежко послание – смъртта.

За изложбата Lomovera казва: „Пощенски картички към баща ми“ е личен проект за смъртта. За загубата, която не може да бъде върната. За празнотата, която мъртвите оставят след себе си. За фигурата на бащата, толкова спорна и безспорна. „Пощенски картички към баща ми“ е лента на едно няколкогодишно пътуване. Нарязани и разпилени кадри, събрани от пилигримстването в темата за скръбта. Пътуване отвътре навън и отвън навътре. Проект за тъпата болка, спомените и рязкото събуждане от илюзията за вечността на нещата. Животът е болезнено кратък, хората преходни, а представите за тях нереални.“

Изложбата може да бъде видяна до 3 декември 2017 г.

Седмица на корейското кино в София – 9-12 ноември

Дом на киното ще приветсва любителите на филмовото изкуство с екзотичен привкус. От 9-ти до 12-ти ноември ни очаква седмица на корейското кино, организирана от посолството на Република Корея в България.

Макар само 4 на брой, филмите са старателно подбрани. „Детектив К“ е историческа криминална комедия, развиваща се в края на 18 век – в епохата на Чосон. „Моят Павароти“, базиран на истинската история на певеца Ким Хо-чун, чийто живот е изпълнен с драматизъм. Екшън трилът „Тайна мисия“, считан за един от най-гледаните печеливши филми в Република Корея, представен с успех и на международни фестивали. Както и пълнометражната анимация „Зелени дни“ – смесица от класически рисувателни техники и романтичен сюжет, подходящ за малки и големи. Това жанрово разнообразие позволява на всеки киноман да открие нещо за себе си, потапяйки се в културата на Република Корея.

Всяка прожекция ще бъде предшествана от коментар на доц. д-р. Андроника Мартонова, специалист по азиатско кино от Института за изследване на изкуствата при БАН. А Билети може да откриете на касите и онлайн – http://services1.ibs.bg/DK/online/

Индонезия/ Малайзия/ Сингапур – 15 острова за 6 седмици

Навярно не сме единствените, които мечтаят да попътуват, за да открият далечни кътчета, но се случва все нещо да изникне, което спира устрема ни. Клуб на пътешественика е място за идеи и вдъхновение. А на 13 ноември от 19:00 ч. ще имаме възможността да се срещнем с Радослав Попов.

Усмелил се да се отправи сам на път за 6 седмици, „въоръжен“ само с раница. А той ни обещава да ни разкаже „…какво е усещането да плуваш с акули и гигантски костенурки, да изкараш сертификат за скуба дайвинг и да се гмуркаш 18 метра под водата, да стоиш на 4 метра без преграда от комодски варан, да караш сърф, да обикаляш острови с мотор, да живееш 4 дена на лодка, да плуваш в басейн на 37-мия етаж, да ядеш шопска салата и мешана скара на 6-ти септември. Ще ви разкажа и за хората, които срещах навсякъде.“

Билети не се продават на входа в деня на събитието.

Може да откриете тук:
– ОНЛАЙН ОТ ТОЗИ ЛИНК – https://www.ticketlogic.bg/indonesia/29779
Цената на билета е 7 лв.

Фестивал на френския филм – Киномания

Любимият на мнозина филмов фестивал Киномания започна още през септември, но продължава да радва ценителите на качественото кино, а този път и франкофоните. От 14 до 28 ноември ще можем да се насладим на Фестивал на френския филм.

На 14-ти ноември от 19:00 ч. в кино Люмиер Лидъл ще се състои специалното събититие, в рамките на фестивала – киноконцерта „Лодката на влюбените“ – прожекция, съпроводена от концерт на хора „Големите български гласове“ и триото на френския джаз пианист Франсoа Рюлан. Варненските зрители също ще могат да посетят събитието на 17 ноември от 19:00 ч. във Фестивален конгресен център –Варна.

Същинското откриване на фестивала ще бъде поставено на 17 ноември – петък, от 19:00 ч. в кино Люмиер Лидл (София), като изборът за първи излъчен филм е „Прекратяване на огъня“ – драма от 2017 г. Зрителите ще имат възможността да се срещнат с неговия режисьора  – Еманюел Куркол. Прожекцията ще се проведе с неговото специалното участието, а след това ще бъде последвана от дискусия с френския режисьор.

Повече информация за филмите и техните прожекциите можете да откриете на сайта на Френския институт: goo.gl/CXQTPR

Mish Mash SWEET Fest

На 18-ти и 19-ти ноември ще се проведе първият по рода си Фестивал на пекарството и сладкарството, който ще събере на едно място най-изявените професионалисти в бранша. Мястото на сладкото събитийно изкушение е Зала за събития „В парка“ /Малкото НДК, над кино Люмиер/, а часът: от 10:00 до 18:00 ч. Негови организатори са Момичетата от града и Mish Mash Fest.

Ноемврийският уикенд ще бъде подсладен от възможността да опитаме от „най-вкусните сладкиши, торти, шоколади, макарони, къпкейкове, хлебчета, козунаци, пайове и какво ли още не“.

Освен щандове на изложители, в залата ще има кът за хранене, в който гостите да се настанят и да се отдадат на гастрономическо удоволствие. И в двата дни ще има демонстрации, както и открити уроци по сладкарство и готварство от майсторите на кулинрното изкуство.

Коледен handmade базар в НДК

И какво е ноември, ако не вълнуващ прелюд към вълшебството на коледната магия? НДК ще се погрижи за настроението и предколедната пазаруване на подаръци с Коледния handmade базар. Той ще се проведе между 30 ноември и 5 декември.

Началото ще бъде поставено в 10:00 ч. на 30 ноември, а пълненето на коледни чорапчета за слушалите през годината ще трае до 20:00 ч. на 5-ти декември.

Щандове с плетени ръкоделия, чаши, бижута, аксесоари за коса, папионки ще очакват да заемат заслужено място под елхата.

Емилия Илиева

е студент по журналистика в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Интересува се от европейско кино, пътешествия, музика и кулинария. Мечтае да издаде стихосбирка за деца.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to