Април – 5 букви, 5 събития

01.04.2018

Какво да правим през април

Ето че и април се настани удобно в страниците на календара и очаква своите 30 дни внимание, усмивки, цъфтящи пролетни и културни трепети. Посрещнахме месеца с шеги, но за да не ни изпързаля неочаквано в предстоящите ни мигове заедно, му отделихме необходимата слава в 5 събития, които да посетите.

Майстори на фотографията: Мери Елън Марк

Започваме с фотография, започнала още миналия месец. В случай, че сте пропуснали премиерата на 27 март на изложбата „Майстори на фотографията: Мери Елън Марк“, имате възможност да я посетите до 22-ри април. Мери Елън Марк е призната за един от най-значимите, влиятелни и уважавани автори на документална и портретна фотография и е носителка на редица престижни награди. В продължение на пет десетилетия тя посвещава живота си на пътувания по всички краища на света, за да отразява културни и субкултурни проблеми и явления. Изследванията й са фокусирани върху живота на маргиналите в обществото, но пред обектива й са заставили и много световноизвестни личности като Джони Деп, Федерико Фелини и Джеф Бриджис. Изложбата й в Софийска градска художествена галерия включва над 40 черно-бели фотографии от сериите – ‘Streets of the Lost (фотоесе за бездомните деца в Сиатъл), портрети и кадри от снимачните площадки на култови филми, Attitude (Пози) и ‘Indian Circus’ (Индийски цирк), както и документалните й филми: ‘Prom’, ‘Twins’ и ‘Indian Circus/Amazing Plastic Lady’.

„Спускане от връх Морган“ – премиера в Народен театър „Иван Вазов“

От фотографията преминаваме към събитие, което ще заинтригува любителите на театралното изкуство.  На 12-ти и 13-ти април в Народен театър „Иван Вазов“ ще бъде поставено премиерното представление „Спускане от връх Морган“. Пиесата е една от последните творби на прочутия американски драматург Артър Милър, а на българска сцена ще бъде поставена от режисьора Николай Ламбрев-Михайловски. Актьорският състав включва: Валентин Ганев, Параскева Джукелова, Илиана Коджабашева, Ева Данаилова, Йосиф Шамли и Ева Тепавичарова.  Сюжетът на спектакъла се завърта около живота на реализиран мъж между 50-те и 60-те, който се озовава в болница, след като претърпява катастрофа. На свиждането с близките се оказва, че години наред той е имал две жени и деца от тях – като нито едно от семействата не е подозирало за съществуването на другото, а на всичкото отгоре са били щастливи.

Представлението ще се играе на Камерна сцена и в двете премиерни дати. Билети може да закупите от билетните каси на театъра или на официалния сайт.

Jeremy? с нов втори албум

Любимата на мнозина българска инди рок банда ще представи новия си втори албум в петъчния 13-ти април. Фатален или не – няма значение, защото концертът е вече насрочен. Шестте нови парчета очакват първия си досег с публика, а срещата им ще бъде във Военния клуб в София. Вратите ще отворят в 19:00 ч., а началото е предвидено за 20:00 ч., когато подгряващите ‘Bears And Hunters’ ще излязат на сцената. Билети за музикалното преживяване може да откриете в ‘Eventim’ на цена от 15 лева.

MOTHER’S CAKE в София     

 

Продължаваме на музикална вълна, като обръщаме поглед отвъд границата към австрийското прогресив рок трио ‘MOTHER’S CAKE. Бандата, номирана за Amadeus Austrian Music Award 2018  г. в категория ‘Hard & Heavy’, се завръща на софийска сцена на 14-ти април. Гостоприемен домакинтози път е столичният клуб Mixtape 5 (B-side). Подгряващите ‘Krekhaus’ ще забият в 22:00 часа, като вратите ще бъдат отворени час по-рано.  Билети може да откриете в сайта: bilet.bg

Катерина Стойкова и издателство ‘ICU’

Традиционното турне на издателство ‘ICU’ ще завърши своето пътуване в София. Акцентът му тази година са по-социалните книги, посветени на преодоляването на травми. Така и ще завършим април – с литература. В последния ден от месеца – 30-ти, авторката на „Втора кожа“ Катерина  Стойкова, ще гостува в кафе-книжарница Ориндж, на ул. Граф Игнатиев 18, ет. 4. От 18:30 до 19:30 ч. в понеделнишката вечер ще посветим времето си на литературата, която лекува.

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Фестивал на изкуствата "Аполония" 201627.08.2016

Още от Под Моста

Деница Димитрова„О, ти, която и да си…“: спускане в сърцето на ВазовТеатър