„Безбог” взе голямата награда в Швейцария

Ралица Петрова Източник: operationkino.net

Ралица Петрова
Източник: operationkino.net

 

„Безбог” на сценариста и режисьор Ралица Петрова спечели голямата награда на 69-я филмов фестивал „Златен леопард” в Швейцария, предаде БНР. Ирена Иванова грабна наградата за най-добра актриса за същия филм. Фестивалът се проведе от 3 до 13 август и два български филма взеха участие  в конкурсната програма.

Само две седмици по-късно „Безбог” спечли и още две награди, този път от фестивала в Сараево. Филмът е взел специалната награда на журито и отличието „Сърцето на Сараево” за най-добра актриса, присъдено на Ирена Иванова.

„Безбог” е пълнометражният дебют на Ралица Петрова. Филмът е копродукция между България, Франция и Дания и разказва историята на медицинска сестра, която продава личните карти на свои пациенти с деменция на черния пазар.

Ралица Петрова е завършила визуално изкуство в University of the Arts, а след това специализира филмова режисура в британската школа National Film and Television School. Нейни късометражни филми  са носители на наградата ‘Prix UIP’ и номинирани за Европейските филмови награди, представяни са на „Берлинал“ и в Кан.

 

Текст на новината: Дарина Христоскова

Стажанти на

За втора поредна година “Под Моста” организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to