Дубиоза Колектив възпя интернет пиратството

13.11.2015
Снимка: Michael Dornbiere, Flickr
Снимка: Michael Dornbiere, Flickr

‘Our music is for free, you can download MP3!’ – пеят босненските музиканти от Дубиоза Колектив в новата си песен “Free.mp3 (The Pirate Bay Song)”, заставайки зад свободното потребление на музика, филми, информация в интернет.

Видеото към песента предизвика бурни реакци и се превърна в химн на пиратския сайт. “Free.mp3” вече има над 2 млн. гледания за седмица и е типичната за бандата смесица от рок, ска, дъб и реге. В клипа вокалистите се впускат из интернет пространството, за да предизвикат пълен хаос. Попадат на сцената на „Евровизия“, опитват от вкусотиите на Джейми Оливър, танцуват “Gangnam Style” с PSY, минават през снимачната площадка на порно филм, разголват се заедно с Майли Сайръс в “Wrecking Ball”, напомпват задните части на Ким Кардашиян… и какво ли още не.

Дубиоза Колектив са известни с критиката си към бюрокрацията, с борбата срещу правителства и големи корпорации. Музикантите вярват в свободата и идеите си и застават зад WikiLeaks, The Pirate bay, Едуард Сноудън. “Free.mp3” е част от новия им албум “Happy Machine”, в който участие взимат Ману Чао, Рой Пачи и Дзамбо Агусев (тромпети) и др.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаP.I.F. представят ново видео в края на февруари14.02.2017

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE