Кино

Ето ги младите мъже

19.11.2020

Какво ли би било, ако песен намери превъплъщението си в книга? Отговор намираме не само в романа на Роб Дойл „Ето ги младите мъже“, но и в екранизацията му, режисирана от Иойн Макен, която видяхме по време на Cinelibri.

Действието се развива в Дъблин, Ирландия по време на  една от най-добрите години за страната – 2003. Така нареченият „келтски тигър“ е в разгара си, икономиката се ускорява. На пръв поглед нищо не би могло да помрачи светлото бъдеще пред току-що завършилите гимназия Матю, Киърни и Рез. Но както книгата, така и филмът започват с изречение, което ще ни накара да се съмняваме в гладкото развитие на събитията: „Всичко е истина. Направихме всички тези неща.“  Така или иначе отговорността към собственото им бъдеще, поне на първо четене е последното, което интересува главните ни герои.

След като с нескрито желание напускат училище, дъблинските тийнейджъри се отдават на последното си свободно лято по единственият им познат начин – в безкрайни партита просмукани от алкохол и наркотици или казано на английски с красноречивото „get fucked“. Това, което следва е притеснителна картина на младо поколение с противоречиви разбирания за мъжествеността, прекарващо голяма част от времето си пушейки трева и играейки видео игри – последствията от които и до днес е чест повод за дискусии във Великобритания.

Ето ги младите мъже“ не е обикновена история за съзряване. Разнообразието от персонажи, както и философското образование на Роб Дойл, който участва в подготовката на сценария успяват да зададат всякакви екзистенциални въпроси, било то за правилните морални избори или какво всъщност е реалността. А дали реалността съществува или всяко наше действие е част от симулакрума, в който живеем е въпросът в постмодерен дух, който тласка нихилистично настроеният Рез към тежко решение.

Това е филм за алиенацията и пропиления потенциал. За бунтовници  без особено ясна кауза, които сякаш подсъзнателно усещат, че ще намерят радост единствено в истинските преживявания. Независимо каква точно е представата им за „преживяване“. Междувременно, сюжетната линия продължава да следи взаимоотношенията и влиянието на Киърни върху Матю, което ще доведе до кулминацията.

Талантливи млади актьори влизат в главните роли във филма. Включително и Аня Тейлър- Джой, позната ни от „Стъкленият“(2019) и „На парчета“ (2016). Тя е в ролята на Джен – приятелката на чувствителният Матю – основният разказвач, в чиято роля е Дийн-Чарлс Чапман. Рез е изигран от Фердия Уолш-Пило, а обезумелият Киърни от Фин Коул, познат от сериала „Остри козирки“. Макар в екранизацията на филма да присъстват неизбежните промени спрямо книгата, виждаме интересна илюстрация както на действието на наркотиците върху героите, така и на влечението и престоят на  Киърни в САЩ – с измислено вечерно шоу, в което той е главният гост, споделящ притеснителните си виждания относно мъжествеността и смъртта.  

Какво ще се случи преди финалните надписи и какъв ще е изборът на главните герои остава да разберете.

Какво по-подходящо заглавие от „Ето ги младите мъже“? Взето от  текста на песента Decades на Joy Division –  една призрачна ода за изгубената младост, която намира въплъщението си под писалката на Роб Дойл и пред камерата на Иойн Макен.

Here are the young men, well where have they been?

We knocked on the doors of Hell’s darker chamber,

Pushed to the limit, we dragged ourselves in,

Watched from the wings as the scenes were replaying,

We saw ourselves now as we never had seen.

Portrayal of the trauma and degeneration,

The sorrows we suffered and never were free.

За Автора:

Роден в Дъблин, Ирландия, Роб Дойл притежава Бакалавърска степен по философия и Магистърска по психоанализа от Trinity College, Dublin. Негови разкази и есета са публикувани в множество издания, включително The Guardian, Sunday Times и The Dublin Review. Автор е на книгата с разкази This is the ritual, а през януари излиза третата му книга Threshhold – все още и двете не са налични на български език.


Автор на текста: Яна Стефанова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновКИНО С ДУМИ: Изкуството на филмовия монтаж16.04.2021

Още от Под Моста

Боян СимеоновЛюбо Попйорданов и Дните на предизвикателстватаLIFE