Филмът „Урок“ с престижна номинация

29.07.2015

Филмът „ Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е един от трите номинирани за награда „ Лукс“ на Европейския парламент. Наградата се дава на социално насочени филми, какъвто е именно българският претендент.

Надежда е гимназиална учителка по английски език в градче близо до София. Стъписана от това, че неин ученик е извършил кражба, тя е решена да открие престъпника и да го накаже. Тази случка по време на работа рефлектира и в личния й живот. Тя е уведомена, че банката ще й отнеме къщата и ще я пусне на търг заради просрочени плащания по ипотеката. Решена да „изплува“ и да запази дома си, Надежда е готова на всичко, за да намери нужните пари, преди да е станало прекалено късно. Личният и професионалният й живот си противоречат, защото тя пренебрегва всички морални уроци, на които учи децата.“, разказват за своя филм режисьорите.

Урок

По време на филмовите дни на деветото издание „Лукс“, от октомври до декември, трите творби (българският „ Урок“,  „Медитеранеа“ на Джонас Карпиняно и „Мустанг“ на Денис Гамзе Ергювен) ще пътуват из цяла Европа. Филмите ще се излъчват със субтитри на 24-те официални езика на Европейския съюз и ще се прожектират в над 50 държави и 20 фестивала. По този начин ЕС се стреми да преодолее езиковите бариери, за да може изкуството да достигне до възможно най-широка публика. Режисьорите на трите филма  ще присъстват на  фестивала във Венеция, за да разкажат повече за своите творби. Победителят ще стане ясен на 25-и нoeмвpи нa тъpжecтвeнo зaceдaниe нa Eвpoпeйcкия пapлaмeнт в Cтpacбypг.

Стискаме палци на българската номинация, която вече се окичи с няколко международни награди, сред които отличие от престижния фестивал в Сан Себастиан и   „Златната роза“ във Варна.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна Маринкова"8 минути и 19 секунди" мълчание преди края17.04.2018

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика