Българският филм „Слава“ – част от фестивала в Сиатъл

06.05.2017

Българският филм „Слава“ е част от официалната селекция на 43-тия Международен филмов фестивал в Сиатъл. Той ще се прожектира в секцията „Съвременно световно кино“, където ще бъдат представени близо 100 филма от 80 държави по целия свят.

Стефан Денолюбов в ролята на Цанко Петров

Международният филмов фестивал в Сиатъл е един от най-посещаваните филмови фестивали в САЩ. В 43-тото си издание той ще представи 400 филма от над 80 държави. Фестивалът тази година ще се провежда от 18 май до 11 юни, а в рамките му ще се състоят 38 световни премиери на филми. Той ще бъде открит с лентата ‘The Big Sick‘ на Майкъл Шоуолтър (режисьорът на прекрасния ‘Hello, My Name Is Doris‘), а в последната му вечер ще се състои премиерата на ‘The Young Karl Marx‘ на Раул Пек (режисьор на документалния филм ‘I Am Not Your Negro‘).

„Слава“ е втората лента на тандема Кристина Грозева и Петър Вълчанов след филма „Урок“.Той разказва историята на кантонера на българската железница – Цанко, който се оказва неволно под светлините на прожекторите, заради честната си натура. Животът му се преобръща след намесата на Юлия, не е ясно дали за добро. Филмът е описан като „социална сатира за ненаситност и корупция“ в сайта на фестивала, където за него още е казано, че е „непредсказуем и добре написан“. В главните роли са Стефан Денолюбов, който влиза в кожата на Цанко Петров, и Маргита Гошева, която играе Юлия Стайкова – PR-агента, който превръща кантонера в сензация. Участват още Ана Братоева, Надежда Братоева, Никола Додов, Станислав Ганчев, Мира Искърова и Христофор Недков.

Маргита Гошева в ролята на Юлия Стайкова

Премиерата на „Слава“ беше на фестивала в Локарно. Там той спечели почетния диплом за ново кино „Дон Кихот“. В рамките на фестивала в Сиатъл и с участието си в секцията „Съвременно световно кино“, филмът ще бъде излъчен два пъти – на 29 май в кино ‘AMC Pacific Place‘ от 21:30 часа и на 5 юни в ‘SIFF Cinema Uptown‘ в същия час.

В България „Слава“ може да бъде гледан в рамките на „София филм фест за учащи“ на 15 май от 18:30.

Автор: Илияна Маринкова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова„Бащата“ между смъртта и жаждата за живот24.08.2020

Още от Под Моста

Под Моста10-те най-очаквани романа за 2021Литература