Иън Гилън с концерт в НДК през ноември

1024px-Ian_Gillan_playing_air_guitar

Снимка: wikipedia.org

На 4 ноември в зала 1 на НДК Иън Гилън ще излезе на сцената, за да ни припомни любимите хитове „Smoke on the Water“„Hush“„When a Blind Man Cries“„Perfect Stranger“ и много други, подкрепен от групата на кийбордиста на Deep Purple – Don Airey Band и оркестъра на Софийска филхармония под диригентството на Стивън Бентли-Клайн.

Иън Гилън започва да пише песни още като тийнейджър, като ранното му творчество е повлияно от музиката на Elvis PresleyLittle Richard и Buddy Holly. По-късно през 1969 г. заедно с Роджър Глоувър стават част от рок легендата Deep Purple, създавайки едни от най-успешните албуми на всички времена като “Fireball”“Machine Head”, “Who Do We Think We Are” и други.

През 1970 г. Гилън участва в оригиналната версия на мюзикъла “Jesus Christ Superstar“, а през 1983 г. рок музикантът записва и албума „Born Again“ с Black Sabbath. На два пъти – през 2001 г. и през 2003 г. – предизвиква фурор с изпълнението си на арията “Nessun Dorma” съвместно с Лучано Павароти. Гилън има и забележителна соло кариера. Той продължава да концертира и пълни зали и стадиони по целия свят както с Deep Purple, така и с различни музикални проекти. През изминалата година може да се похвали с 48 напълно разпродадени концерта. В момента записва и новия албум на Deep Purple. За наша радост една от спирките на предстоящото европейско турне на този изключителен  музикант с напълно изненадващ нов проект ще бъде 4 ноември в зала 1 на НДК.

Специалните гости на концерта на Иън Гилън не са случайно избрани. В Papa Le Gál соло вокал е дъщерята на рок музиканта – Грейс Гилън. Групата е много интересна в музикално отношение с едновременно еклектичен и разнообразен стил, включващ латино, афро, дъб и фънк звуци. Критиката определя Papa Le Gál като една от най-горещите млади групи  на Острова, а публиката на техните концерти никога не остава безучастна.

Под Моста
е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to