ИК БАРД ще издаде продължението на „Да убиеш присмехулник“

16.04.2015

harper-lee-768Издателска къща БАРД е носител на правата за издаване в България на новооткрития роман от Харпър Лий – автор на обичаната книга „Да убиеш присмехулник“. Романът, озаглавен от Лий ‘Go Set a Watchman’, ще бъде издаден на български език през зимата на 2015 г. Сделката е договорена с Андрю Нюрнберг чрез ANA-София.

Харпър Лий: „В средата на 50-те години на ХХ в. завърших един роман, озаглавен ‘Go Set a Watchman’, в който участва героинята Скаут, вече пораснала. Вложих в него доста усилия и смятах, че резултатът е приличен. Редакторът ми се впечатли от ретроспекциите за детството на Скаут и ме убеди да напиша роман от гледна точка на малката Скаут. Тъй като бях начинаещ писател, последвах този съвет. Нямах представа, че книгата е оцеляла; бях радостна и изненадана, когато скъпата ми приятелка и адвокат Тоня Картър я откри. След дълги размисли и колебания я споделих с шепа доверени хора и с удоволствие разбрах, че според тях тя е достойна за издаване. Изпитвам истински възторг, че ще види бял свят след толкова години”.

Действието в ‘Go Set a Watchman’ се развива в средата на 50-те години и включва много от героите в „Да убиеш присмехулник“, около двайсет години по-късно. Скаут (Джийн Луиз Финч) се е върнала в Мейкомб от Ню Йорк, за да посети баща си Атикъс. Тя е принудена да се бори с лични и политически проблеми и се опитва да разбере нагласата на баща си към обществото и собствените си чувства за мястото, където е родена и е прекарала детството си.

След издаването на „Да убиеш присмехулник“ от Джей Би Липинкот през 1960 г. Харпър Лий оставя настрана ‘Go Set a Watchman’ и така и не се връща към нея. Смятало се, че оригиналният ръкопис на романа е изгубен, но през есента на 2014 г. Тоня Картър го открива от сигурен източник – той е бил прикрепен към оригинален вариант на „Да убиеш присмехулник“, написан на пишеща машина.

Анелия Андонова, издател и управител на ИК БАРД: “Изключително съм щастлива, че ще издадем ‘Go Set a Watchman’. След първото си издание през 1960 г. „Да убиеш присмехулник“ се превръща в един от най-обичаните романи в България. ‘Go Set a Watchman’ е наше водещо заглавие за зимата на 2015 г. и ще бъде забележително литературно събитие!“

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Том Круз потвърди, че през 2018-а започват снимките на 'Top Gun 2'29.05.2017

Още от Под Моста

Кино "Искра" Велико Търново
Калоян ГуглевНа кино в малкия градКино