Издават последната книга с есета на Умберто Еко

24.02.2016

Последната книга на италианския философ и писател Умберто Еко ще бъде издадена този уикенд в Италия. Еко почина на 84 години миналия петък, а този вторник хиляди учени, политици, писатели, роднини и приятели присъстваха на прощалната церемония в двора на Замъка на Сфорците в Милано.

Сборникът с есета на Еко, писани за колонката му във вестник ‘L’Еspresso’ от 2000 година досега, ще носи заглавие, вдъхновено от Дантевия „Ад“ – „Папе Сатан Алеппе: Хроники на втечненото общество“. Книгата е била предвидена да излезе през май месец, но поради смъртта на писателя тя ще се появи още през февруари.

Сборникът ще бъде публикуван от издателство „Корабът на Тезей“ (‘Il Nave di Teseo’), което е създадено с финансовата помощ на Еко и други писатели.

Умберто Еко е роден на 5 януари 1932 година в Алесандрия, в италианската провинция Пиемонт. Италианецът става световноизвестен още с първия си роман „Името на розата“, а последната му книга излезе през миналата година – „Нулев брой“.  Сред най-известните книги на Умберто Еко са още „Махалото на Фуко“, „Островът от предишния ден“, „Баудолино“, „Пражкото гробище“, на „Трактат по обща семиотика“, „Семиотика и философия на езика“, „Пет морални есета“, есетата „За литературата“, „Изповедите на младия романист“ и други.

 

„Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година – да стане лято, и цял живот – да са щастливи.“

„Ако не тренираш паметта си, ставаш идиот; ако я обогатяваш, ще изживееш хиляди животи.“

„Колко спокоен би бил животът без любов! Колко безопасен, безбурен… и колко скучен!”

„Какво е любовта ? Към нищо друго на този свят – нито към човек , нито към дявол, към нищо – не се отнасям с такова подозрение, както към любовта, защото в сравнение с всичко останало тя прониква по-дълбоко в душата. Нищо друго не изпълва и обвързва сърцето така, както любовта.“

„Книгата е крехко същество, което страда от разрухата на времето, страхува се от гризачи и непохватни ръце. Библиотекарят пази книгите не само от човечеството, но също така и от природата и посвещава живота си на войната със силите на забвението.“

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"„Стара хартия за нова книга“ – за шести път в шест града04.09.2018

Още от Под Моста

Под МостаДигиталното образование – създаване на цифрова екосистемаОбразование