Изложба „Българската илюстрация за деца през XX век“ в София

02.07.2018
Заедно в час

Изключителна по рода си изложба отвори врати на 21 юни в галерия „Васка Емануилова“ (филиал на СГХГ). Темата и е „Българската илюстрация за деца през 20-те и 30-те години на XX век“, а всеки желаещ да я посети може да го направи до 31 август.
Между двете световни войни в България има бум в издаването на детски книги и списания. В галерията можем да видим 60 книжки за деца от богатата колекция на Тони Николов. Рисунките в тях са дело на художници като Александър Божинов, Илия Бешков, Дечко Узунов, Георги Машев, Илия Петров и други.

Настоящата изложба е един от първите опити за по-цялостно самостоятелно осмисляне на този феномен в историята на българското изкуство, чието развитие е слабо разглеждано и изучавано от българското изкуствознание. Включени в нея са превърналите се в класика книги като „Златна книга за нашите деца“ и „Азбука за малките“ (1921), илюстрирани от Александър Божинов, „Цар Шишко“ от Елин Пелин (1925), „Мечо“ и „Ането“ от Ангел Каралийчев (1934), „Горската къщичка“ от Дора Габе (1934). Единична бройка е и книгата на Цвети Иванов „Златотърсачи“, която остава единствена на своя автор, защото той умира в концлагера в Белене и освен това тя е инкриминирана и унищожавана. Сред четивата са и двете книжки на Йордан Стубел, който в рамките на 2 години прави 24 различни линогравюри на един и същи текст в две поредни издания, както и много други заглавия, които са толкова редки, че дори някои от тях отсъстват от архивите на Националната библиотека.

Не липсват и екземпляри на списания като „Светулка“ (1904–1947), „Детска радост“ (1910–1947), „Детски живот“ (1930–1947) и „Прозорче“, основано през 1939.

Изложбата би представлявала интерес както за малки, така и за големи, тъй като илюстрациите от миналото са красиви и ясно различими, в тях е вложено много желание и старание, усеща се любовта, с която са нарисувани. Точно това е и причината да се обмисли преиздаване на старите текстове, но не с нови илюстрации, каквито са сега, а с оригиналните, автентични за изданията.


Автор: Деница Събева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия Найденова7 страхотни образователни YouTube канала за деца от 3 до 9027.07.2018

Още от Под Моста

Емилия НайденоваИнтервю с Ейлиш ни Гуивна, автор на „Литературен обяд и други разкази“Литература