“Каръци” и “Жалейка” взеха големите награди на София Филм Фест

кадър от "Жалейка" (реж. Елица Петкова)

кадър от “Жалейка” (реж. Елица Петкова)

Български режисьори станаха големите победители на 20-ия София Филм Фест.

Режисьорът на филма “Жалейка” Елица Петкова, която живее в Германия, взе голямата награда в международния конкурс, а “Каръци” на режисьора Ивайло Христов взе наградата за най-добър балкански филм. Наградите бяха връчени в НДК на 19 март.

Международното жури избра “Жалейка” сред 13 заглавия от цял свят. Филмът на Петкова, която все още е студент в киноакадемията в Берлин, вече получи специална награда в конкурса Generation на “Берлинале”, където бе номиниран и за най-добър дебют. Заглавието е дебютно и за по-голямата част от немско-българския екип, който включва студенти от Нов български университет, театрален колеж “Любен Гройс” и други. “Каръци” от своя страна вече има една голяма награда – “Златен Георгий” от фестивала в Москва миналата година.

кадър от "Каръци" (реж. Ивайло Христов)

кадър от “Каръци” (реж. Ивайло Христов)

Израелският “Г-н Гага” за хореографа Охад Нахарин взе наградата в документалния конкурс, а турският “Рауф” бе изборът на журито на ФИПРЕССИ. “Жажда” на Светла Цоцоркова – селектиран в конкурса за дебюти на Сан Себастиан, бе обявен за най-добър български филм. “Баща ми, майка ми, сестра ми” (вече със сменено заглавие, “Маймуната”) на Димитър Коцев-Шошо взе наградата на публиката, а “На червено” на Тома Вашаров взе наградата в късометражни филми Jameson. На церемонията бе връчен и още един приз – наградата на София за принос в киноизкуството, на специалния гост на “София филм фест” Тери Гилиъм.

София Филм Фест продължава до 31 март.

Под Моста
е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to