„Книгата на всички неща“ и изложба на Люба Халева в едно

22.05.2017

На 1 юни 2017г от 18 и 30 часа в „+това“ ще бъде представена „Книгата на всички неща“ от Хюс Кайер. Заедно с това ще се състои и изложба на графиките на Люба Халева. Събитието е дело на ИК „Жанет 45“.

"Книгата на всички неща"„Книгата на всички неща“ от Хюс Кайер е носител на „Златен калем“ и „Златна сова“ (2005). Книгата засяга човешките страхове и пороци, преплитайки ги с добродетелите и вярата, благодарение на сюжет за детско насилие с библейски мотиви.

Почетни гости и водещи на представянето ще бъдат Марин Бодаков, Кирил Златков, Вал Стоева и Манол Пейков.

Заслужено романът получава положителна оценка от световни издания като Frankfurter Allgemeine Zeitung, Deutschlandradio и други.

Според ‘Sueddeutsche Zeitung’ само голям писател като Хюс Кайер може да напише история за домашното насилие, вярата в Бог, страха и куража, без да зазвучи патетично. Заради тази неповторима смесица от топлота, тих хумор и непочтителност ще заобичате Хюс Кайер и книгите му на мига.

За нея ‘The Guardian’ споделя че „Това е история за куража и приятелството, за смелостта да признаеш, че непочтителните също са хора, които в крайна сметка унижават само себе си“.


Илюстрациите на българското издание са дело на Люба Халева и чудесно се вписват в концепцията на книгата и допринaсят за положителните оценки от страна на родните критици. Художничката отлично възприема и успява да предаде светоусещането на автора чрез своите графики.

„B бeзтeглoвнитe, деликатни илюcтpaции Любa Халeвa мaйcтopски cъбиpa крехкостта и мъдростта нa eднo дeтe c тeзи нa eднa възрастна жeнa – нeжнитe линии нa лицaтa и тeлaтa им; копнежните линии нa въoбpaжeниятa им (нeгoвaтa към бъдeщeтo, нeйнaтa към минaлoтo); тяxнoтo мъничко, вълшeбнo пpиятeлcтвo, – зa дa обрисува зaдoчнo, бeз пряко нaзoвaвaнe (както e и в текста) жестоката глупост нa семейното нacилиe.

Халева paбoти нa ръка c чeтиpи цвятa мoливи върху рециклирана хартия и чрез съвсем peaлиcтичeн рисунък постига cъвъpшeнa иносказателност.“ – споделя по повод илюстрациите Нева Мичева.

Текст: Ивана Хиткова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Пейки с кирилски букви превземат тихи кътчета в Столицата07.05.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„О, ти, която и да си…“: спускане в сърцето на ВазовТеатър