Списание ‘Granta’ – качествена литература на интернационално ниво

19.05.2017

Списание за смисъла на съществуването с вековна традиция и строга концепция

Granta
Снимка: Ficklr

Списание Granta е специализирано периодично издание за литература, съчетаващо в себе си поезия, проза, есета и публицистика (репортажи и интервюта) от съвременни автори на световно ниво. То е едно от най-старите и престижни списания за писмено слово, а публикуваните на страниците му автори стават еталон за качество.

Първият брой на списанието излиза през 1889 година в Кеймбридж, като първoначално е планирано да бъде университетско списание. След финансови затруднения няколко възпитаници на университета решават да го финансират и така то става независимо, с главен редактор Бил Бъфорт, когото The Observer нарича „луд, вдъхновяващ и напълно абсурден лунатик“.

Още в самото начало в него са публикувани автори като Алън Милн, Артър Конан Дойл, Тед Хюз, Силвия Плат, Майкъл Фрейн и други, в последствие превърнали се в класици.


„Гранта“ вече повече от 100 години определя литературните тенденции 

Във Великобритания списанието се свързва с издателството Granta Books, също създадено от Бил Бъфорт. От 1997 до 2005 е собственост на Реа Хедерман, който е издател също и на New York Review of Books и издава по 25 книги на година – от научна фантастика до художествена литература. Общото между книгите е, че получават милиони награди по цял свят и са подбирани внимателно от компетентни редактори.

По настоящем списанието и издателството са собственост на Зигрид Раузинг (в някои източници името се среща като Сигрид, от анг. Sigrid Rausing ). Заедно със съпруга си Ерик Ейбрахам (Eric Abraham) , филмов и театрален режисьор , създават и издателството Portobello Books.

През септември 2007 „Гранта“ се присъединява към Independent Alliance. The Independent Alliance е съюз на издатели във Великобритания и техните интернационални партньори, които споделят обща визия за редакторски подход и нестандартен маркетинг и се стремят към оригиналност, иновативност и успех. В него членуват издателства като  Faber and Faber, Atlantic Books, Canongate, Icon Books, Profile Books и други.

Гранта няма политическа или литературна ориентация, но нейните издатели вярват в силата на писаното слово и способността му да вдъхновява, в силата на разказа, неотложната нужда от истории – както художествени, така и документални – както и в неограничената способност на разказа да опише, да осветли, да пресътвори.“


 „Гранта България“ събира най-доброто от родната и чуждестранна литература

Гранта
Снимка: Официална корица на брой 4, ИК „Жанет 45“

60% от текстовете в българското издание покриват  чуждестранното, а останалите 40% са непубликувани текстове на български автори.

Granta, една от най-известните марки в световната периодика за литература, вече е у нас. Това е шанс прозата и поезията, правени тук и сега, да се качат на нова платформа. Българското издание има амбицията да избира във всеки брой най-доброто от две литератури – родната и световната. И те да бъдат четени спокойно като една.“ – споделя Георги Господинов, когато списанието започва на съществува и в България.

Това съществуване е дело на Светлозар Желев, който през 2011 година се запознава с Джон Фрийман, тогавашният главен редактор на списанието. Двамата участват в Созополския семинар по творческо писане на фондация „Елизабет Костова“ и там решават да направят български вариант на Гранта.

По това време „Гранта“ има само на 3 езика, а след стартирането му у нас, то започва да се разпространява и на много други места. Сега се издава в над 10 държави – Великобритания, Бразилия, Китай, Финландия, Израел, Италия, Япония, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция, Турция.

Идването на „Гранта“ на българския пазар е едно малко чудо.“

Снимка: Официална корица на брой 7, ИК „Жанет 45“

Първите два боря – „Бъдеще?“ и „Секс“ – са издадени от „Сиела“, а после списанието се поема от ИК „Жанет 45“. Всеки брой има различен почетен редактор. Сред редакторите през годините са Светлозар Желев и Жени Божилова. Списанието излиза два пъти годишно.

Последният издаден брой е седми  – „Градът“ с почетен редактор Илия Троянов. В момента предстои излизането на 8-ми брой „Най-добрите млади американски романисти“. Предварително обявената тема за този брой беше kleta majka balgaria и действително ще бъде издадено списание с това заглавие, но през следващата есен. Подборът на текстове на тази тема продължава.

Главен редактор в момента е Манол Пейков, а отговорен редактор е Валерия Иванова. Част от редакционната колегия са Кристин Димитрова, Алек Попов, Ангел Игов, Димитър Кенаров, Георги Господинов, Дарин Тенев и Йордан Евтимов.

Идеята за литературно списание като „Гранта“ в съвременния му вид е сама по себе си възвишена, а редакторите му поемат огромна отговорност. В „Гранта“ не може да се публикува каквото и да е, подборът на текстове е прецизен и сложен, а създаването му е подчинено на вече утвърдени закони и принципи.

„Гранта е с много силна социално-политическа позиция, тоест не се самоизолира от обществените процеси с абстрактни, витиевати литературни текстове. Подбраните в „Гранта“ текстове винаги са живи, съвременни, актуални.

И все пак текстовете в списанието не са „блогърски“ и злободневни: подходът е по-литературен, по-дълбинен. „Гранта“ е пристан и за сериозна документалистика, за която трудно се намира място в днешната българска преса. Тези текстове осмислят събитията, те преработват нашите преживявания.“ Манол Пейков

Автор: Ивана Хиткова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Никол ПанковаПисмата на 21 век - литературни гледни точки05.09.2018

Още от Под Моста

Момчил РусевМузиката като отдушник: Twenty One Pilots и пътят им към успехаМузика