Конкурсът “Южна пролет” стартира за 45-ти път в Хасково

Снимка: http://www.haskovo-bulgaria.com

Днес, на 19-ти април 2017, в 18 часа, е откриването на 45-тото издание на най-престижния у нас конкурс за дебютна литература “Южна пролет”. Конкурсът ще се проведе в периода 19-21 април, а в рамките му се случват литературни четения, срещи с вече утвърдени поети и писатели и книжен базар на водещи издателства.

Събитието се провежда в Хасково в края на април от 1973г. насам, а участието в него е сигурна предпоставка за развитие на талантливи млади автори. Областите на конкурса са поезия, проза, литературна критика и литературна история. Тази година ще бъде връчен и приз за драматургия, както и за филмов сценарии.

Официалната награда, присъждана на победителите, се състои в званието “Лауреат”, бронзова статуетка “Пегас” и парична сума. Има и много допълнителни отличия.

Тази година председател на журито е писателят и редактор Владимир Зарев, а другите му членове са Митко Новков, Валентина Радинска, Петър Чухов и хасковският поет Петър Василев. Предишни председатели на журито са Иван Теофилов, Никола Инджов и проф. Боян Биолчев.

Агенция “Фокус” и Милена Трендафилова (зам. кмет на община Хасково) съобщиха по-рано днес, че тази година в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет” участват 33 автори с 31 произведения, отговарящи на регламента на конкурса, а поканените издателства са 23 на брой.

В рамките на това събитие се присъжда и наградата „Александър Паскалев” за цялостен принос в областта на литературата и изкуството. Несъмнено това е сред най-значимите събития в българския литературен контекст. Сред носителите да наградата “Южна пролет” са автори като Георги Рупчев, Борис Христов, Георги Господинов, Бойко Пенчев, Иван Ланджев, Августин Господинов и много други автори, доказали и тепърва доказващи своя талант. Това са хора, които допринасят за развитието на българската литература в национален и дори световен план.

Текст: Ивана Хиткова
Под Моста
е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to