Унгарската група Meszecsinka за втори път в София

20.05.2016

13245877_1166856396680234_1951163640_n

Софийският Club Studio 5 ще приюти на 5 юни за втора поредна година една от най-популярните нови унгарски етно групи – Meszecsinka. Бандата, рожба на любовна афера между унгарката Аннамари и българинът, който от години живее в чужбина, Емил Билярски, ще ни омае със своя дълбок и красив звук, пренасяйки ни в друго измерение.

“Английските, испанските и унгарските мелодии, пропити с фолклорни мотиви, звучат непринудено, меко и същевременно динамично, вокалът се извисява до незнайни височини, а след това стремително се спуска до гъсти дълбини. Това е съставът “Месечинка”, който все по-ярко сияе на небосклона на унгарската ъндърграунд музика.” (www.zene.hu)

Свирят свои композиции и обработки на унгарски, испански, руски, цигански и български народни песни. Макар че Meszecsinka е отворена към много култури и традиции, българската следа в нея е най-силната. Често ставаме свидетели и на техни съвместни концерти с български музиканти.

Успехи в 7-годишната кариера на групата не липсват. През 2011 г. печели първата награда на престижния конкурс „Фолкбийтс“ – турне в Америка. Там имат участия в сериозни клубове като нюйоркския Дром, Chris Jazz Cafe във Филаделфия и Lula Lounge в Торонто, Канада. Странстванията на групата извън родната им сцена далеч не спират дотук. Изнасяли са концерти в Германия, Русия, Полша, Австрия, Хърватия, Словения, Словакия и Гърция, като международният им успех им носи договор с немското издателство Hiperbole Records от Хамбург, което издава първия албум на Meszecsinka в Германия със световно разпространение. В България, освен вече споменатото им миналогодишно участие в Club Studio 5, унгарските изпълнители посещават и Беглика Фест – също през 2015 г.

„Трябва да отбележим фантастичния глас и изпълнителски талант на Аннамари. Побиват ни тръпки от дълбочините и висините, звучащи през нея. Неповторимо преживяване е да се потопиш в тази музика, но е и опасно – след края на албума се чувстваш изоставен.“ (Lángoló Gitárok)

Сега те отново са тук с намерението да ни потопят в своя пъстър музикален свят, различен и отнасящ ни далеч от сивото ежедневие. Вратите отварят в 18:30, а билетите са на цена 10 лв.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаНова локация и баклава за Wrong Summer11.07.2017

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE