Музикалният фестивал ,,Франкофоли“ с трето издание в Благоевград

16.06.2017

Фестивалът Les Francofolies /Франкофоли/ е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция.

Българското издание на фестивала „Франкофоли“, който ще се проведе в Благоевград, е едно от 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура през 2017 г. според проекта „Голямата обиколка“.Тазгодишното трето издание  на фестивала ще се проведе на 17. юни 2017г. (събота).

Инициативата се провежда под патронажа на бившия президент на република Франция Франсоа Оланд. Тази година тя подбира 100 големи събития от 5-те континента, които влизат в списъка за посещение на приятелите на франкофонията от цял свят.

Благоевград е избран в инициативата лично от министъра на Външните работи на Франция, съобщи френския посланик в България н.пр. Ерик Льобедел.

До момента в двете му издания се включиха едни от най-популярните по света френски музианти, сред които ZAZ, Нувел Ваг, Джипси кингс, Патрисия Каас, DJ Боб Синклер. Двата дни на Франкофоли през лятото на 2016 г. събраха на площада над 25-хилядна публика.

Една от многото изненади  на фестивала тази година е новото място на провеждането му. Отново на открито, за първи път огромната сцена ще бъде построена на мястото на бившите казарми в Благоевград, с което Общината ще представи и най-новата локация в България за културни събития. И тази година вторият ден на Франкофоли е обявен с вход свободен за всички жители и гости на града, съобщават от община Благоевград, продуцент на фестивала.

Специални участници във фестивала ще бъдат една от най-популярните електро  суинг групи Parov Stelar band (Паров Стелар банд) и французойката с кадифен глас Imany (Имани), които ще са хедлайнерите на тазгодишното издание на фестивала Франкофоли в Благоевград, по покана на продуцентите на събитието от Община Благоевград.

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста300-годишно виолончело пристига за началото на RADAR фестивал във Варна01.08.2017

Още от Под Моста

Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален АкселераторОбразование