300-годишно виолончело пристига за началото на RADAR фестивал във Варна

01.08.2017

След броени дни във Варна започва 4-тото издание на фестивала RADAR, който Европейската фестивална асоциация определи като „един от най-модерните и авангардни в Европа“. За поредна година организаторите избират да открият с най-впечатляващия концерт в програмата, като този път това ще се случи на 3-ти август от 20:00ч. в залата на Градска художествена галерия с дуото Аня Лехнер – Франсоа Кутюрие.

Аня Лехнер, която е сред най-изявените съвременни виолончелистики, пристига в България с уникалния си инструмент, който е създаден през 1728г., и за безопасното му пристигане във Варна той ще ползва личен самолетен билет, пътувайки не в багажното отделение на самолета, а до виртуозната инструменталистка.

Двамата музиканти работят заедно в Тарковски квартет и са част от легендарния лейбъл за съвременна класическа музика – ECM, създаден от Манфред Айхер – неколкократен носител на Грами за продуцентство в класическата музика. ECM е и компанията, открила за света име като Ян Гарбарек, и от своето създаване през 1969 става синоним за естетика, която балансира безгранично творчество с безкомпромисна последователност.

Ето какво казва за предстоящото си гостуване в морската столица и самата Аня Лехнер:

„Много съм любопитна за хората, светлината, аромата, гледката, храната и музиката във Варна. Досега съм била единствено в София, където за първи път свирих различни произведения за виолончело на невероятния български композитор Георги Арнаудов. Убедена съм, че има още какво да се открие и го очаквам с нетърпение.“   

По време на концерта дуото Лехнер-Кутюрие ще представи албума си ‘Moderato Cantabile’, който е колекция от авторски аранжименти върху произведенията на трима мистици, останали в периферията на музикалната история – Комитас, Гурджиев и Момпоу. В различна степен музиката на тези композитори разкрива влияния от Изток, свързани с традициите на фолклора, ритуалната и религиозната музика и философията. Многото посещения в Армения задълбочават разбирането на Лехнер за контекста, от който се е появила музиката: нейното виолончело поема почти ролята на глас в тези произведения, изследвайки контрастните мелодии в най-малък детайл.

Франсоа Кутюрие тук се представя не само като музикант, но и като композитор. Както обложката изтъква, „Години, прекарани в компанията на тунизийския уд майстор Ануар Брахем, изглежда са засилили съзерцателния елемент у Кутюрие като музикант, композитор, аранжор. За разлика от многото импровизиращи съвременници, той не се страхува да разширява границите на мълчанието – което го превръща в естествен преводач за Música Callada на Момпоу.“

Повече информация за фестивала може да намерите в сайта, както и на неговата Facebook страница.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура” на Община Варна, Варна Европейска младежка столица, Министерство на културата, Фондация „Америка за България“ чрез програма „Изкуство в движение“, администрирана от Фондация „Арт офис“, Посолството на Америка, Фондация „Етюд“, Скавалайн ЕООД, дентална клиника Д-р Чаушев.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаMood for Food Street Fest – сцена за любими изпълнители10.09.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование