Накъде и кога през май – 5 събития за посещение

04.05.2018

Не май, а със сигурност месец май ще се окаже натоварен с културни събития, които си заслужава да посетим. Казват, че истината е в баланса, затова се постарахме да изберем за всекиго по нещо. Не забравяйте обаче, че светът е голям и култура дебне отвсякъде, а май няма да ни разочарова по този параграф, макар да ни плаши с пролетния си дъжд.

 

„Образите помнят вместо нас“

Изложбата „Образите помнят вместо нас“ представя в 58 кадъра 120-годишната история на БТА.  Експозицията е разположена на Моста на влюбените, НДК. Неин куратор е Георги Лозанов.

“Болестта на Нейно Царско Височество Княгиня Клементина се е влошавила и състоянието ѝ дава повод на голямо безпокойство.” Така започва първият информационен бюлетин на БТА. Написан е на ръка от Оскар Искендер преди 120 години. Как от този момент се стига до въвеждането на печатницата и какви са били новините? Кога БТА се превръща в институция, през коя година е назначен първият фотограф и кой българин печели награфата на World Press Photo за своя фотография за БТА, отговорите на тези и други въпроси може да откриете във изложените фотографии от 30 април до 30 юни 2018 г.

 

Нощ на литературата

За седма поредна година България ще бъде част от международната Нощ на литературата. Нейната цел е да популяризира съвременни европейски автори. Събитието ще се проведе на 9 май от 18:00 до 22:00 часа в дванадесет български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.  Европейска преводна литература ще се чете на интересни места, като в ролята на четци ще влязат популярни личности – актьори, радио- и телевизионни водещи, музиканти и други. Новото тази година е, че за първи път Нощта на литературата се обръща и към българската литература в превод.

За повече подробности за книжния маршрут и авторите, които можете да чуете, следете Facebook страницата на Нощ на литературата 2018. Входът за всички събития е свободен!

 

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени не го карат „По-полека“ и ще дадат подобаващ старт на лятото още на 11 май с голям концерт в Зала 1 на НДК.  Началото на концерта е предвидено за 20:00 ч., а вратите ще отворят в 18:30. За ранния час Стефан Вълдобрев коментира:

Сега решихме да стартираме в по-ранен час. Причината е, че през незабравимото лято на 2017 направихме поредица от концерти по родните плажове – морето е място за семейството, денят е дълъг и навсякъде беше препълнено с деца, доведени от родителите си. Хлапетата бяха насядали или танцуваха покрай сцената, пееха текстовете ни, беше много вдъхновяващо. По традиция в публиката имаше хора от поне три поколения, които се забавляваха еднакво добре. Иска ми се някак да пренесем тази картина и в НДК. Иска ми се по някакъв начин да разтегнем лятото на 2018 и да го започнем с два месеца по-рано.

Билетите вече се предлагат в мрежата на Eventim.bg. Цените на предварителна продажба варират между 30 и 40 лв – според различните сектори в залата. Във връзка със специалния мотив за осъществяването на концерта в НДК, децата до 7-годишна възраст влизат при свободен вход, а тези между 8-14 години ще ползват от 30% отстъпка.

 

Азиатски фестивал София

На 12 май сцената „Лятна Естрада“ в Борисовата градина ще се превърне в дом за второто издание на Азиатския фестивал, организиран по инициатива на Индонезийското посолство в България заедно с още 12 дипломатически представителства – Виетнам, Емирство Кувейт, Индия, Индонезия, Иран, Китай, Монголия, Пакистан, Палестина, Република Корея, Саудитска Арабия, Тайланд, Филипините и Япония. Тази година събитието е под мотото „Цветовете на традициите“. Програмата ще бъде обособена в един фестивален ден – от 10:00 до 20:00 ч.

За повече информация, следете Facebook страницата на на фестивала.

 

Ъпсурт 

19 май – една съботна вечер, която има шанс да се превърне в нещо повече с концерта на Ъпсурт. Софийското трио ще грабне микрофоните на сцената на Sugar Club, където ще им правят компания Maria Dragnevа, Balet Nova и DJ CASS. Вратите ще отворят в 22:00 ч., а входът за концерта е 10 лв. Очаква ви един съботен концерт, който ще ви остави с подходящ рефрен за припяване в неделната утрин.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йорданка ВеселиноваСтефан Евтимов – за трудностите, успеха и литературата19.08.2018

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Заедно в час“ - истории от „празните книги“Образование