Netflix и Amazon с първите си награди БАФТА за филми

14.02.2017

За първи път за 70-годишната си история Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) връчи награди на филми, които са достъпни само през стрийминг услуги. Качествените продукции на Netflix и Amazon получиха заслуженото внимание.

В неделя вечерта и двете платформи спечелиха първите си БАФТА награди. Netflix получи своето отличие за най-добър документален филм в лицето на „13th” на Ейва Давърнай. Лентата разглежда проблемите на расата в системата на криминалното правосъдие в Съединените американски щати. Amazon пък си тръгна с цели две награди. Заслугата е на филма „Manchester by the Sea”. Кейси Афлек взе статуетка за най-добра мъжка роля, а сценарият на драмата също бе награден.

Наградите БАФТА отбелязаха повратен момент за двете мега компании. Amazon вече имаше призове от телевизионните БАФТА, но нито тя, нито Netflix бяха печелили във филмова категория досега. Наградите за филмите на двете компании, които предлагат стрийминг услуги, показват тяхното влияние както в киноиндустрията, така и в телевизионния бизнес.

По-късно този месец „Manchester by the Sea” ще се бори за шест награди „Оскар”, докато Netflix отново залага на „13th” и се бори за една награда. Дори само една награда ще е достатъчна, за да се затвърди напълно репутацията на Netflix и Amazon като медийни гиганти.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста“La La Land” получи още престижни номинации05.01.2017

Още от Под Моста

Ивана ХитковаРаниците Kånken от Fjällräven – многообразие и удобство с мисъл за природатаLIFE