„Лунна светлина“ и „Ла Ла Ленд“ доминираха на 89-ите награди „Оскар“

27.02.2017

На снощната церемония по връчване на 89-ите награди „Оскар“ фаворит на вечерта бе „Ла Ла Ленд“. С победата си за режисура на мюзикъла 32-годишният Деймиън Шазел се превърна в най-младия режисьор, спечелил отличието на Американската академия за филмово изкуство. Лентата спечели още пет статуетки: най-добра главна женска роля на Ема Стоун, операторско майсторство, сценография, оригинален саундтрак и песен към филм за ‘City of Stars’.

Снимка: Flickr

„Ла Ла Ленд“ бе прочетен и като победител в категорията за най-добър филм от презентиращите Уорън Бийти и Фей Дънауей, но след като се оказа, че това е грешка на презентиращите, на сцената се качи екипът на фактическия победител – ‘Moonlight’ („Лунна светлина“). Лентата на Бари Дженкинс бе отличена още за адаптирания си сценарий, както и за поддържащата игра на Махершала Али. В респективната дамска категория за най-добра актриса бе обявена Вайола Дейвис за изпълнението си в „Прегради“. Друг основен претендент за „Оскар“ – „Манчестър до морето“, донесе наградата за най-добър актьор в главна роля на Кейси Афлек и тази за сценарий.

В категорията за чуждестранен филм победител стана иранската лента „Търговецът“. Режисьорът й Ашгар Фархади не присъства на церемонията в знак на съпричастност към забраната за навлизане на граждани от шест близкоизточни страни. Водещият на церемонията Джими Кимъл не пропусна да засегне темата за новия американски президент, като на живо изпрати туит до Доналд Тръмп. Сред изненадите, подготвени от комика, беше посещение на церемонията от нищо неподозиращи туристи, както и падащи от тавана на „Долби Тиатър“ бонбони и понички за всички в залата.

Снимка: NBCNews.com

Ето и списък на останалите наградени по време на 89-тата поред церемония на Академията:

Грим и прически: „Отряд самоубийци“
Костюми: „Фантастични животни или къде да ги намерим“
Пълнометражен документален филм: „О Джей: Произведено в Америка“
Късометражен документален филм: „Белите каски“
Късометражен игрален филм: „Пей“
Късометражен анимационен филм: „Свирчо“/‘Piper’
Пълнометражна анимация: „Зоотрополис“/’Zootopia’
Визуални ефекти: „Книга за джунглата“
Монтаж: „Възражение по съвест“
Звуков монтаж: „Първи контакт“
Звук: „Възражение по съвест“

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"София Филм Фест – лятното кино на път към Велико Търново07.06.2018

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE