Отново в цвят – бомбардировките над София

09.05.2017

Представяме ви първата ни статия от новата поредица „Отново в цвят“. Идеята е проста – ще ви показваме архивни снимки от България и историята зад тях. Интересното в случая е, че на снимките е вдъхнат нов живот, защото всички те са софтуерно оцветени, така както биха изглеждали, ако са снимани със съвременен фотоапарат. Рубриката се осъществява в партньорство с Петър Пенев и неговата страница „Отново в цвят“.

Мирът е добродетелта на цивилизацията, а войната — нейното престъпление. — Виктор Юго

В момента на 1700 км. от България бушува огънят на войната. С всеки изминал ден разрухата и отчаянието бавно затриват стотици животи. Преди 20 години същият ад бе завладял и западната ни съседка. Не ясно дали е съдбата или волята на Великите сили, но държавата ни до този момент успя да избегне унищожението на военен конфликт. Но не винаги е било така.

В този текст ще се върнем назад във времето – тогава, когато разрушението на войната беляза столицата ни завинаги. Целта е да се получи един по-различен поглед в миналото през оцветени черно-бели снимки. В кадрите е запечатано истинското лице на терора, преживян от нашите деди. Твърде пространните описания, изпълнени с патос или гняв, са излишни.

Тук е моментът да благодарим на „Изгубената България“ (www.lostbulgaria.com) за възможността да се ползват снимки от техния архив. От създателят на „Под Моста“ и „Back in Color / Отново в цвят“ – адмирации за огромния труд при събирането на толкова история на едно място. Колекцията от снимки е истинско вдъхновение!

 

Boeing B-24 Liberator от 376-та бомбардировъчна група на американските въздушни сили (376th Bombardment Group) в небето над София, след осъществени бомбени удари срещу града, долу в ляво се виждат стадион “Юнак”, езерото “Ариана” и колодрума. Атаките срещу българските територии започват през края на 43-та. Първоначално ударите са срещу Скопие и Велес, а по-късно – София.

 

Сградата на ъгъла на булевард “Левски” и улица “Граф Игнатиев”, пострадала от съюзническите бомбардировки. Статистиката показва, че общия брой увредени сгради за шестте месеца на атаки е 12 657.

Продължава на следващата страница

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Таня ПанайотоваЗа София никой не пише песни02.11.2016

Още от Под Моста

Под МостаВаружан Восганян представя романа си „Децата на войната“ в Пловдив и СофияЛитература