Отново в цвят – бомбардировките над София

09.05.2017

Представяме ви първата ни статия от новата поредица „Отново в цвят“. Идеята е проста – ще ви показваме архивни снимки от България и историята зад тях. Интересното в случая е, че на снимките е вдъхнат нов живот, защото всички те са софтуерно оцветени, така както биха изглеждали, ако са снимани със съвременен фотоапарат. Рубриката се осъществява в партньорство с Петър Пенев и неговата страница „Отново в цвят“.

Мирът е добродетелта на цивилизацията, а войната — нейното престъпление. — Виктор Юго

В момента на 1700 км. от България бушува огънят на войната. С всеки изминал ден разрухата и отчаянието бавно затриват стотици животи. Преди 20 години същият ад бе завладял и западната ни съседка. Не ясно дали е съдбата или волята на Великите сили, но държавата ни до този момент успя да избегне унищожението на военен конфликт. Но не винаги е било така.

В този текст ще се върнем назад във времето – тогава, когато разрушението на войната беляза столицата ни завинаги. Целта е да се получи един по-различен поглед в миналото през оцветени черно-бели снимки. В кадрите е запечатано истинското лице на терора, преживян от нашите деди. Твърде пространните описания, изпълнени с патос или гняв, са излишни.

Тук е моментът да благодарим на „Изгубената България“ (www.lostbulgaria.com) за възможността да се ползват снимки от техния архив. От създателят на „Под Моста“ и „Back in Color / Отново в цвят“ – адмирации за огромния труд при събирането на толкова история на едно място. Колекцията от снимки е истинско вдъхновение!

 

Boeing B-24 Liberator от 376-та бомбардировъчна група на американските въздушни сили (376th Bombardment Group) в небето над София, след осъществени бомбени удари срещу града, долу в ляво се виждат стадион “Юнак”, езерото “Ариана” и колодрума. Атаките срещу българските територии започват през края на 43-та. Първоначално ударите са срещу Скопие и Велес, а по-късно – София.

 

Сградата на ъгъла на булевард “Левски” и улица “Граф Игнатиев”, пострадала от съюзническите бомбардировки. Статистиката показва, че общия брой увредени сгради за шестте месеца на атаки е 12 657.

Продължава на следващата страница

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Под МостаСлепите Вайши01.02.2017

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE