Отново в цвят – бомбардировките над София

09.05.2017

Сградата на застрахователно дружество “Феникс” (днес до Министерския съвет) на ъгъла на ул. “Леге” с бул. “Дондуков”, пролетта на 1944 г.

Напълно унищожената лица “Търговска”, 1944 г. По-късно на мястото и ще се издигат сградите на Партийния дом и Министерския съвет.

София, доброволец от Въздушна защита пред трамвай №1 на ул. “Александър I” (пресечката с ул. “Алабинска”) след бомбардировките на англо-американската авиация в нощта на 9 срещу 10 януари 1944 г. – в ляво е ул. “Граф Игнатиев” с банката на Атанас Буров

Улица “Триадица”, ъгъла с улица “Сердика” – сграда на дружество “Комерсиал”, 1944 г.

Снимка, от американски бомбардировач, заснета по време на бомбардировките на София на 30 март 1944г.

Разрушение и смърт – това е цената, която държавата ни плаща. Равносметката – На територията на тогавашна България са бомбардирани 168 населени места с над 45 268 бомби. Само в София са разрушени 12 657 сгради и са увредени огромен брой други. Загиналите от въздушните нападения – убити на място, безследно изчезнали и починали следствие бомбардировките са 4208 души и са тежко ранени 4744. Подробната информация за този период от история ни може да откриете в книгата на Румен Руменин „Летящи крепости над България“, както и в новата книга на създателите на LostBulgaria – „Бомбандирана София„, която можете да намерите в столичната книжарница „Нисим“.

Автор и оцветяване: Петър Пенев

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаСлепите Вайши01.02.2017

Още от Под Моста

Боян СимеоновЛюбо Попйорданов и Дните на предизвикателстватаLIFE