Ново арт местенце: Бронзовата къща

12.06.2018

В София до края на месеца ще бъде издигната монументалната художествена творба „Бронзовата къща“ в близост до Народния театър, Двореца и Българската народна банка. Новата арт скулптура предизвика различни реакции и доведе до спорове, свързани с културната стойност на творбата и избраното място, на което ще бъде изградена. Със сигурност Бронзовата къща е нещо ново, различно и свежо, затова най-добре е сами да се опитаме да дадем своята интерпретация и да оценим художественото произведение.

Множество ценители на културата и изкуството подкрепиха избора както на творбата, така и на мястото. В пресата и в интернет пространството има множество публикации по темата. Някои  граждани критикуваха продължителността на арт-инсталацията, защото неправилно бяха разбрали, че тя ще остане там завинаги. Всъщност Бронзовата къща и нейното представяне  в София е официалното предложение на Република Австрия към Република България във връзка с културното сътрудничество между двете страни по време на тяхното председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 – цел, залегнала в Работната програма 2017-2021, съгласно Спогодбата между двете правителства за сътрудничество в областта на културата, науката, младежта и спорта.

Бронзовата къща фокусира различни аспекти на изкуството в градска среда и взаимовръзката му с обществените процеси, съвременната урбанистика, отношението към историята, паметта и културното наследство. Идеята за нея възниква преди 12 години и естествено еволюира в творчеството на известния българо-австрийски художник Пламен Деянофф. Това е неговият най-мащабен, най-популярен и най-комплексен проект, в който участват много престижни европейски музеи, фондации, галерии, колекционери, меценати и специалисти в сферата на съвременното изкуство, историята, архитектурата.

Спорното място

Мястото е избрано не заради политическото си наследство. Предвидено е на него да се провеждат или излагат културни събития, мероприятия и творби. То стоеше години наред неизползвано – дали поради противоречивото отношение на обществото, или поради липса на добра идея за функционирането му. Предложението на него да бъде поставена временно инсталацията Бронзовата къща доведе и важното решение, което взе Общинския съвет  – площадката на бившия Мавзолей да се превърне в галерия на открито за съвременно изкуство. Стилът на творбата е в съответствие със стила на заобикалящите я сгради – БНБ има възрожденски елементи, Националната галерия и  Министерството на отбраната също. Мястото позволява и на множеството туристи, които минават през центъра, да забележат новата постройка.

Културна стойност на „къщата“

Концепцията на скулптура Пламен Деянофф е базирана на съвременното пресъздаване на българското културно наследство. Благородният цвят на метала и неговата прецизна обработка препращат към археологическите паметници, намерени по нашите земи. Мотивите на бронзовите елементи са вдъхновени от прекрасните ни възрожденски дърворезби – такива каквито ги познаваме от Арбанаси, Трявна или Копривщица. Цялостният план и силует на скулптурата неминуемо води до асоциацията с най-големия шедьовър на средновековната ни архитектура – Хрельовата кула на Рилския манастир.

Стилистиката на Бронзовата къща е подчертано модерна и черпеща вдъхновение от градската среда и съвременните технологии. Така скулптурата се превръща в мощен символ на симбиозата между минало, настояще и бъдеще, която всеки гражданин ще може да интерпретира по собствен начин.

 

Противоречиви мнения

Всяка творба има своите привърженици и врагове. Крайните позиции означават значимост, а пък ако е творбата е харесвана от всички, в повечето пъти това значи, че в нея няма нищо необикновено. Нормално е Бронзовата къща да предизвика полемика, защото е  различна. Все пак за пръв път съвременна арт-инсталация от такъв мащаб ще се появи в града ни.

Бронзовата къща е оригинална скулптура, която чрез идеята си, формата, материалът и изпълнението отдава почит на българската възрожденска архитектура, като същевременно я пренася в друго време. Примери за инсталации, създали дискусия, са клетката на Ай Вейвей, Наклонената арка на Ричард Сера и Облачната п

орта (Бобеното зърно) на Аниш Капур, и др. Казано накратко, нормално е да има противоречия.

Мястото на Бронзовата къща в съвременния живот

Бронзовата къща е в активна връзка с обществените процеси, защото отговаря на раздвижването и осъвременяването на естетическата градска среда. Отдава почит на българското, а авторът е признат творец в Европа, който се връща към историческото ни минало и създава монументален културен художествен обект. Признат е от австрийското културно и художествено общество и затова творбата му е избрана за подарък от Австрийското правителство за към столичани и България.

Изложби и мероприятия

Ще се провеждат мероприятия на открито. Бронзовата къща ще бъде функционален архитектурен обект. Вътрешното пространство на скулптурата-сграда ще бъде отворено за широката публика. Предвижда се да бъде сцена на събития от различен характер – концерти, театрални представления, изложби или други събития с представителен характер, като част от културния  живот. Артистична програма около произведението ще привлича ежедневно интереса на гражданите и гостите на нашата столица. Високите художествени качества на Бронзовата къща са предпоставка това произведение да бъде заобичано и да бъде припознато от гражданите като символ на съвременна София. Точно тук е и голямото социално значение на обекта. Успешно ще бъде завършен цикълът – съвременно изкуство – модерна урбанистика – социална значимост и постигнат ефект за обществото.Творбата ще бъде със свободен достъп, осветена през нощта и с охрана. Вход няма да има.

 

Информацията ни беше предоставена благодарение на Дирекция „Култура“ към Столична община.


Автор: Анина Сантова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаФестивалът на азиатската култура „Цветовете на традициите“ идва в София26.04.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование