Ново арт местенце: Бронзовата къща

12.06.2018

В София до края на месеца ще бъде издигната монументалната художествена творба „Бронзовата къща“ в близост до Народния театър, Двореца и Българската народна банка. Новата арт скулптура предизвика различни реакции и доведе до спорове, свързани с културната стойност на творбата и избраното място, на което ще бъде изградена. Със сигурност Бронзовата къща е нещо ново, различно и свежо, затова най-добре е сами да се опитаме да дадем своята интерпретация и да оценим художественото произведение.

Множество ценители на културата и изкуството подкрепиха избора както на творбата, така и на мястото. В пресата и в интернет пространството има множество публикации по темата. Някои  граждани критикуваха продължителността на арт-инсталацията, защото неправилно бяха разбрали, че тя ще остане там завинаги. Всъщност Бронзовата къща и нейното представяне  в София е официалното предложение на Република Австрия към Република България във връзка с културното сътрудничество между двете страни по време на тяхното председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 – цел, залегнала в Работната програма 2017-2021, съгласно Спогодбата между двете правителства за сътрудничество в областта на културата, науката, младежта и спорта.

Бронзовата къща фокусира различни аспекти на изкуството в градска среда и взаимовръзката му с обществените процеси, съвременната урбанистика, отношението към историята, паметта и културното наследство. Идеята за нея възниква преди 12 години и естествено еволюира в творчеството на известния българо-австрийски художник Пламен Деянофф. Това е неговият най-мащабен, най-популярен и най-комплексен проект, в който участват много престижни европейски музеи, фондации, галерии, колекционери, меценати и специалисти в сферата на съвременното изкуство, историята, архитектурата.

Спорното място

Мястото е избрано не заради политическото си наследство. Предвидено е на него да се провеждат или излагат културни събития, мероприятия и творби. То стоеше години наред неизползвано – дали поради противоречивото отношение на обществото, или поради липса на добра идея за функционирането му. Предложението на него да бъде поставена временно инсталацията Бронзовата къща доведе и важното решение, което взе Общинския съвет  – площадката на бившия Мавзолей да се превърне в галерия на открито за съвременно изкуство. Стилът на творбата е в съответствие със стила на заобикалящите я сгради – БНБ има възрожденски елементи, Националната галерия и  Министерството на отбраната също. Мястото позволява и на множеството туристи, които минават през центъра, да забележат новата постройка.

Културна стойност на „къщата“

Концепцията на скулптура Пламен Деянофф е базирана на съвременното пресъздаване на българското културно наследство. Благородният цвят на метала и неговата прецизна обработка препращат към археологическите паметници, намерени по нашите земи. Мотивите на бронзовите елементи са вдъхновени от прекрасните ни възрожденски дърворезби – такива каквито ги познаваме от Арбанаси, Трявна или Копривщица. Цялостният план и силует на скулптурата неминуемо води до асоциацията с най-големия шедьовър на средновековната ни архитектура – Хрельовата кула на Рилския манастир.

Стилистиката на Бронзовата къща е подчертано модерна и черпеща вдъхновение от градската среда и съвременните технологии. Така скулптурата се превръща в мощен символ на симбиозата между минало, настояще и бъдеще, която всеки гражданин ще може да интерпретира по собствен начин.

 

Противоречиви мнения

Всяка творба има своите привърженици и врагове. Крайните позиции означават значимост, а пък ако е творбата е харесвана от всички, в повечето пъти това значи, че в нея няма нищо необикновено. Нормално е Бронзовата къща да предизвика полемика, защото е  различна. Все пак за пръв път съвременна арт-инсталация от такъв мащаб ще се появи в града ни.

Бронзовата къща е оригинална скулптура, която чрез идеята си, формата, материалът и изпълнението отдава почит на българската възрожденска архитектура, като същевременно я пренася в друго време. Примери за инсталации, създали дискусия, са клетката на Ай Вейвей, Наклонената арка на Ричард Сера и Облачната п

орта (Бобеното зърно) на Аниш Капур, и др. Казано накратко, нормално е да има противоречия.

Мястото на Бронзовата къща в съвременния живот

Бронзовата къща е в активна връзка с обществените процеси, защото отговаря на раздвижването и осъвременяването на естетическата градска среда. Отдава почит на българското, а авторът е признат творец в Европа, който се връща към историческото ни минало и създава монументален културен художествен обект. Признат е от австрийското културно и художествено общество и затова творбата му е избрана за подарък от Австрийското правителство за към столичани и България.

Изложби и мероприятия

Ще се провеждат мероприятия на открито. Бронзовата къща ще бъде функционален архитектурен обект. Вътрешното пространство на скулптурата-сграда ще бъде отворено за широката публика. Предвижда се да бъде сцена на събития от различен характер – концерти, театрални представления, изложби или други събития с представителен характер, като част от културния  живот. Артистична програма около произведението ще привлича ежедневно интереса на гражданите и гостите на нашата столица. Високите художествени качества на Бронзовата къща са предпоставка това произведение да бъде заобичано и да бъде припознато от гражданите като символ на съвременна София. Точно тук е и голямото социално значение на обекта. Успешно ще бъде завършен цикълът – съвременно изкуство – модерна урбанистика – социална значимост и постигнат ефект за обществото.Творбата ще бъде със свободен достъп, осветена през нощта и с охрана. Вход няма да има.

 

Информацията ни беше предоставена благодарение на Дирекция „Култура“ към Столична община.


Автор: Анина Сантова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаКакво ни очаква на Международния фестивал на етнографския филм тази година05.11.2017

Още от Под Моста

Емилия Найденова5 кариерни пътища след университетаОбразование