Музика

Последно сбогом с Мари от Roxette

11.12.2019

Мари Фредриксон или вокалистката на шведския състав Roxette, както е по-известна – жената с медено-дрезгав и топъл тембър, изпяла едни от най-емблематичните поп-рок хитове на нашето време. Днес, когато четете тези редове, Мари вече не е сред нас, поне не и физически. Но изкуството е непреходно, красивата музика ще звучи вечно, а ние винаги ще си припяваме с радиото “Fading like a flower”…

Началото на една музикална легенда

За феновете по света Мари е една от най-любимите шведски певици. Тя е композиторка, автор на песни и не на последно място съосновател на Roxette. С Пер Гесле се срещат в родния си град Халмщад през лятото на 1977 г., но дуетът става факт чак през 1986 г. Преди това Фредриксон доказва таланта си в няколко други проекта, както и с активна солова кариера. Характерният ѝ глас ѝ отрежда място не само в шведската музика, но и в световен план.

 Вокалистка на Roxette

Много пъти Пер и Мари споделят, че началото на Roxette се случва по-скоро случайно – и двамата са гледали на съвместните парчета като на приятно хоби, но не и като на нещо голямо. Баладите им обаче се превръщат в хит в Швеция. Малко по малко двамата се захващат сериозно с поп-рок стила (ако изобщо можем да ги вкараме в определен жанр), появяват се “The Look” и “Dangerous”, а песента “It Must Have Been Love” е тотален хит и до днес и безспорно ни сгрява всеки път, когато гледаме класиката „Хубава жена“ и слушаме чудесния глас на Мари. 

Но не всичко върви по мед и масло

Славата не винаги е лека. Мари разказва с благодарност за срещата със съпруга си Микаел Болиос. Певицата се чувства изтощена от непрестанните публични изяви и критичните погледи, които следят за всяка нейна грешка. Сама признава, че прекалява с баровете и алкохола. Благодарение на срещата с бъдещия си съпруг през 1991 г. Мари успява да внесе хармония и в личния си живот, а Roxette продължава напред.

Мари и Пер се доказват като чудесни композитори и музиканти и успешно създават хит след хит. Двамата успяват да запазят добри професионални отношения, докато не научават тежката диагноза на Мари – тумор в мозъка. Пер признава в интервюта, че това е един от най-тежките моменти в живота му. През 2002 г. певицата е диагностицирана с болестта, като лекарите не дават големи надежди за възстановяване. Налага се да преустанови и музикалните си изяви.

 През 2004 г. Мари започва да твори отново, но този път набляга на солови парчета. От 2008 г. се събира с Пер Гесле на музикалната сцена и Roxette поема на нови турнета. Коварната болест обаче не прощава на шведската изпълнителка. Тя е принудена да прекрати музикална дейност поради здравословни причини.

След близо 17 години борба с рака на 9 декември 2019 г. Мари Фредриксон ни напусна.

Тя си отиде, но след себе си остави невероятно изобилие от красиви балади и поп-рок класики, а в дискографията ѝ няма да откриете лоша песен. Мелодията се лее, а закачливият текст остава в съзнанието ни завинаги.  Думите не стигат, за да се опише богатия творчески път на шведското златно момиче. Въпреки многото житейски трудности, вокалистката на Roxette винаги намираше сили да надигне глава, да се усмихне отново и да ни зареди с енергията си. Можем само да се надяваме, че сега лети към едно по-добро място, където музиката никога не спира… Сбогом, Мари!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаЛегенди от Сиатъл - за музиката и наркотиците17.08.2020

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE