Музика

Възроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey Daze

07.07.2020

Изминаха близо 3 години откакто вокалът на ню метъл групата Linkin Park се самоуби, при това на рождената дата на своя скъп приятел Крис Корнел. Именно такова трагично събитие, включващо самоубийството на две обичани и въздействащи на многомилионните си фен бази личности, при това в кратък интервал от време,  доведе до инициативата на първата група на Честър – Grey Gaze да вземе решението да издаде Amends – компилация от песни, която включва ремастерирани и изцяло презаписани версии от първите два записа на групата и издадени нови сингли в Spotify.

Проектът бе започнат през 2016-а година, когато Честър бе още сред нас, но се забави, заради преждевременната смърт на певеца. На един от клиповете на песен от предстоящия албум, Soul Song, режисьор е синът на Честър – Джейми Бенингтън. Това, което може да се каже със сигурност е, че песента добива ново значение след смъртта на вокалиста. Това се  потвърждава и от гледната точка на Джейми, който асоциира лириките на песента с духовни връзки, просвещение и необяснимото присъствие на Честър, дори и след смъртта му.

Снимки: Grey Daze Official Website

Soul Song е пример за това как смъртта на изпълнителя променя значението и посланието на композицията, особено за близките му и най-верните фенове. Предстои да видим една различна интерпретация на Soul Song и другите песни, провокирана най-вече от смъртта на Честър в презаписан вариант на оригиналната песен, издадена през 1997-ма година.

Музикалният клип към песента е представен чрез образа на Джейми, който е показан в част от кадрите да медитира на фона на пейзажи, изобразяващи хълмисти равнини, широколистни гори  и скалисти местностни. Същевременно тече наратив от бледи кадри от изпълнения от концерти на Grey Daze. Можем да забележим именно тази нова интерпретация чрез гледната точка на Джейми, който освен, че режисира клипа е и главното  участващо лице в него.

Няма двусмислие в идеята, че Честър Бенингтън е навсякъде, на която и страна да се обърнеш, в който и пейзаж да се вгледаш – това е част от новата интерпретация на песента и новото ѝ изложение под формата на музикален клип. Бихме могли да кажем, че наративът, от който е част героя на Джейми, е олицетворение на някои конкретни аспекти от живота му. Връзката между Честър и Джейми е представена чрез сцените, акцентиращи на медитацията на сина, практика, определяна от самия Джейми като средство за справяне с болката и постигане на духовен баланс.  Песента несъмнено създава усещането, че лирическият герой очаква някакво събитие, нещо да се случи. Назоваването на Бог говори наистина за нещо голямо, нещо дългоочаквано, точно като момента на излизането на Amends.

Снимки: Grey Daze Official Website

Пробивът на Linkin Park в началото на хилядолетието премества фокуса на звукозаписната компания Warner Brothers от Grey Gaze към новата група на Честър, където той добива известността, с която всички го познаваме днес. Поради този факт много малка част от публиката е достигнала до творчеството на Grey Daze. С издаването на Amends идва възможността много от почитателите на Честър да чуят песните за първи път и да се запознаят с най-ранното му творчество.

Други странични проекти на Честър Бенингтън , които си струва да бъдат чути от всеки фен, са издаденото със Stone temple pilots през 2013-та EP High Rise, както и проекта Dead by Sunrise.

Издаването на Amends на 26-и юни тази година ни дава поводи за надежда някой ден да достигнем до неиздавани записи и на други преждевременно отишли си от този свят творци, като Крис Корнел и недовършения му със Soundgarden албум. Такива инициативи са добре дошли за феновете и нестихващия им копнеж за нова музика от любимите им творци, но преди всичко отдават почит и любов на тези, отишли си твърде рано и това е най-важното от всичко.

Автор: Георги Петров

Главна снимка: Anjella Saki

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваДъждовен гръндж с Крис Корнел16.05.2016

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE