Преиздават „Хрониките на една предизвестена смърт” на Маркес

06.08.2016

Тези дни на книжния пазар в страната се появи преиздадена книгата на Габриел Гарсия Маркес  „Хрониките на една предизвестена смърт”. Това е второ издание на книгата на български език и първо след 1993г, когато лично Маркес забрани книгите му да се публикуват на български.

Източник: http://www.latchezarmintcheff.com/
Източник: http://www.latchezarmintcheff.com/

Книгата е на издателство „ Лъчезар Минчев”, което през 2010г. постигна споразумение с Маркес за нови публикации на български език след „ветото” му от 1993г. Първо бяха издадени разказите му,  последвани от „ За любовта и други демони”.

За  „Хрониките на една предизвестена смърт” самият Г.Г.Маркес казва следното: „Неведнъж съм казвал, че книгата, която ми е донесла най-голямо удовлетворение, е „Няма кой да пише на полковника“. Но след публикуването на „Хроника на една предизвестена смърт“ съм заявявал много пъти, че тя е най-добрата ми книга.“

„Хрониките на една предизвестена смърт” съдържа елементи на криминален роман, но и на социален. Маркес умело включва психологически детайли в сюжетната линия. За замисълът на романа авторът казва : „ … онова, което ми се струва главното – че двамата убийци не са искали да извършат престъплението и са направили всичко възможно някой да ги спре, но не са успели. В крайна сметка това е единственото наистина ново нещо, което се съдържа в тази драма, иначе доста обикновена за Латинска Америка.”

Когато излиза „Хрониките на една предизвестена смърт” в началото на 80-те години на миналия век, романът става сензация по две причини – излиза в голям тираж едновременно в няколко държави, с тази книга Маркес нарушава литературното си мълчание обявено в знак на протест срещу диктатурата на Пиночет.

Преводът от испански е на Емилия Юлзари, проверен изцяло и поправен от нея, където е било необходимо, специално за настоящото ново издание. Редактор е Лъчезар Минчев.

Флора Велчева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаКакво чете един испански писател под пълна карантина?17.03.2020

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика