RADAR фестивал ни настройва на музикални честоти за пети път

03.08.2018

Настройте радара на сетивата си на фини честоти, защото за 5-та поредна година, между 3-ти и 5-ти август, се провежда фестивалът, обединяващ музика с технологии и други форми на изкуство RADAR Festival Beyond Music. Юбилейното издание ще запази традицията да провежда по един концерт с по-камерен профил в залата на Градска художествена галерия и да запава по-късните часове за електронните и експериментални проекти.

Сред основните акценти попада откриващата вечер (3-ти август, 19:30ч.), в която съвременен танц и перкусии ще изледват физическите измерения на звука от партитурите на New York School. В това ще си партнират Хердър Уеър и Татяна Колева. Хедър е един от най-изявените танцьори в Холандия. Носител е на престижната наградата Златен лебед за най-добър танцьор на 2010. За Татяна Колева Ню Йорк Таймс пише: „страхотен перкусионист… брилянтно изсвирено представление … експлозивна енергия…“. Татяна в момента живее в Холандия, където съчетава интензивната си концертна програма с преподаването в Консерваторията на Принц Клаус в Грьонинген.

Втората вечер в залата (4-ти август 19:30ч.) е посветена на концерта на Стоимен Стоянов–Nocktern, който успешно съчетава нео-класика с електроника. Последният му албум Pieces of Lyla е плод на участието му в международния ден на пианото, създаден по инициатива на Нилс Фрам.

Голямата звезда в програмата ще се качи на сцената на 5-ти август от 19:30ч. Симин Тандър е последното откритие в легендарния списък на лейбъла ECM. Родена в Германия, с корени в Афганистан, младата певица пленява публика и критика с оригинални композиции и импровизации. Често пее на измислен език както и на Пашто. Американското списание All about jazz пише за нея: Симин Тандър е полиглот с креативността на Мередит Монк и инвенцията на Гретчен Парлато.“ На RADAR ще я чуем в компанията на българския пианист Димитър Бодуров и немския барабанист Йенс Дюппе. Програмата им е еклектичен микс от песни на Ленърд Коен, Ник Дрейк и Том Уеитс, както и собствени композиции, преплетени с импровизации.

Двете вечери в двора нямат нужда от представяне на почитателите на електронния звук. Ще видим Ангел Симитчиев като DAYIN с последния му албум  Lights Polluting the City, посветен на разрушението на красивите нощни пейзажи от светещите неонови реклами, билборди и табели. Веднага след него ще застъпи небеизвестният Иван Шопов, придружаван от визуалният артист и отскоро негова съпруга – Лора Шопова в проекта Branches.

На 5-ти август приключението RADAR ще завърши с резултата от артистичната резиденция, провела се в рамките на фестивала. В тазгодишното ѝ издание ще участват електронният артист Йоанна Робова, тромпетистът Нейко Бодуров и визуалният артист Владислав Илиев. За финал на основната програма на сцената ще се качат момчетата от DAYO, които направиха истински пробив, след като паречета от албума им, съчетаващ джаз и хип-хоп, попаднаха във влога на американската звезда Уил Смит. Специално за RADAR на сцената с тях ще се качи талантливият тромпетист, добре познат на джаз феновете – Росен Захариев – РОКО.

В съпътстващата програма (4-ти август от 16 до 18ч.) е включена лекция, посветена на авторите и творбите, преобърнали хода на историята, както и вече традиционния детски модул. Тази година най-малките ще гледат куклено-музикалното представление Латерна фантасмагорика. Мястото е зеленият и слънчев двор на Карин дом в Морската градина, а 20% от приходите от билети за съпътстващата програма ще отидат в полза на тяхната програма за деца със специални нужди –  ранна интервенция. 

Повече информация и пълната програма на фестивала може да намерите на сайта https://radar-festival.eu/, както и във Facebook страницата на събитието.

Билети може да намерите на касите на Epay и онлайн, в библиотека Рапана на 2-ри август от 18 до 21ч., както и преди концертите.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура” на Община Варна, Министерство на културата, Фондация „Америка за България“ чрез програма „Изкуство в движение“, администрирана от Фондация „Арт офис“, Скавалайн ЕООД, дентална клиника Д-р Чаушев.  

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаДрийм поп дуото Still Corners с концерт в София08.10.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование