Музика, театър и провокация на Radar Festival Beyond Music

31.07.2016

 

radar

Radar Festival Beyond Music е събитие, което представя музикални проекти, умело общуващи с други артистични форми. Съвременен танц, видео арт, театър и дори нови технологии са преосмислени чрез музика, за да въвлекат публиката в неизследвани кътчета на собствените й възприятия. Фестивалът умело съчетава иновацията, провокацията и изненадата, затова вижте какво предстои от 10 до 14 август във Варна!

 

Lilith
Клерън Макфадън

10.08 | 20:00 – 21:10 | Държавна опера Варна

Лилит

съвременна опера

Клерън Макфадън (сопрано), Димитър Бодуров (пиано), Франц Вейс (видео)

Според мит от Кабала, Господ създава от глина Адам и Лилит като равни. Лилит се смята за равна в очите на Господ, но Адам се чувства по-висш. Тя отказва да се подчини на Адам и напуска градината на Рая завинаги, избирайки да стане безкрайно скитащ демон. Адам моли Господ за по-покорен партньор и тогава Ева е създадена от реброто му. Чрез съчетаването на различни медии и музикални стилове, МакФадън изгражда драматично напрежение в ролята на Лилит, изправяйки се срещу Адам, който общува с нея от прожекционен екран. Думите на обич се преливат в думи на съжаление, а неосъзнатите желанията се превръщат в обвинения. В акомпанимент с композитора и пианист – Димитър Бодуров, Клерън МакФадън прави впечатляващ портрет в ролята на тази самотна жена, която е едновременно уязвима и уверена в своите убежгдения. Преждевременната загуба на партньора на Клерън в проекта – Йерон Вилемс, през декември 2012 година, само няколко месеца след премиерата, прави Лилит своеобразен „жив“ документ.

 

Mytrip2
Mytrip

11.08 | 21:00 – 22:00 | Градска художествена галерия (вътрешен двор)

Mytrip & RosettaStone

аудио-визуален концерт

Ангел Симитчиев и Стоимен Стоянов

Mytrip съществува на границата между атмосферния aмбиънт и масивите от звук в агресивната инструментална музика. Проектът e дело на Ангел Симитчиев – електро‐акустичен композитор, импровизатор и саунд арт лектор в НХА. RosettaStone е визуален проект на Стоимен Стоянов, комбиниращ класическа кинематография и фотография с визуални ефекти.

Общата им работа създава на пръв поглед сурови аудио-визуални картини. Те посягат към разрушението като процес, предшестващ раждането на нещо ново. Сетивата на публиката застиват в напрегнатата точка на очакване всичко да се сгромоляса, да се срути до основи – този най-крехък момент, в който материята губи своята цялост, за да се превърне в сетива, в прах при прахта. Романтизъм на разрухата в най-чиста, пречистваща, апокалиптична форма.

 

Майк Дел Феро
Майк Дел Феро

12.08 | 19:00 – 20:00 | Градска художествена галерия (зала)

Гласът на Америка през ХХ век

рецитал с визуализации

Клерън Макфадън (глас), Майк дел Феро (пиано)

Клерън МакФадън и Майк Дел Феро ще направят ретроспекция на едни от най-влиятелните американски композитори през ХХ век. Една богата програма – от госпъл музика през Джордж Гершуин и Дюк Елингтън до модерни американски композитори. По време на концерта ще бъдат прожектирани партитури на някои от съвременните творби като Стрипсоди на Кати Барбериан, Ариа на Джон Кейдж, както и екстравагантната Соната еротика на Шултоф.

 

Saturated Pixels
Saturated Pixels

12.08 | 21:30 – 23:00ч.| Градска художествена галерия (вътрешен двор)

E.U.E.R.P.I. / R.P

Мирян Колев (звук), Албена Баева (визуализация в реално време)

Saturated Pixels

Любомир Брашненков, Ангел Додов, Спартак Йорданов

аудио-визуални пърформанси

Вечерта на 12-ти август несъмнено ще допадне на почитателите на аудиовизуалните изкуства, тъй като ще видим проекти, които поставят фокус именно върху общуването между звук и картина.

E.U.E.R.P.I. / R.P e аудиовизуален пърформанс, в който се смесват изпълнения на живо на авторска експериментална ембиънт музика и генеративни интерактивни визуализации. Чрез специално създадени за целта техника и софтуер, звукът се трансформира в мултимедийни изображения, които биват генерирани в реално време, посредством тоналността на изпълняваната музика.

Saturated Pixels са креативно дуо. Вече оставили дълбока следа в българската ъндърграунд сцена, сега обещават да предизвикат сетивата на публиката на Radar Festival с най-новия си проект, в който участва и визуалният артист Спартак Йорданов.

Предстои нелек дуел, в който ще се роди победител – чуплива реалност в звук и картина.Всичко е там – балансът между органичното и електрониката, китари и барабани, мелодия, хармония, емоция и аналитичен ум, индустриалното и натуралното. Пикселите в музиката се подреждат, всеки със своето настроение и цвят. Пластовете се движат, бутат се един в друг, отделят се и се събират пак, някой път подскачат, друг път спят. Гравитацията липсва докато се образува цялостната музикална картина.

 

In Fusion
Теодосий Спасов

13.08 | 20:00 – 23:00 | Градска художествена галерия (вътрешен двор)

The Third Man

Иван Шопов, Balkansky, Антон и Иван Литовченко

InFusion

Теодосий Спасов (глас и кавал), Иван Шопов (електроника)

електроника

Вечерта ще представи два проекта, обединени от фигурата на култовия електронен артист Иван Шопов и неговия лейбъл ABCD. В един от проектите участие ще вземе майсторът на българския кавал и една от най-значимите фигури на световната world и jazz сцена – Теодосий Спасов.

 

Grandbrothers
Grandbrothers

14.08 | 19:00 – 20:00 | Градска художествена галерия (зала)

Grandbrothers

Ерол Сарп, Лукас Вогел (пиано)

Grandbrothers съчетават класическа композиция с модерна, експериментална продукция и звуков дизайн. Техният дебютен албум Dilation е записан с помощта на роял и серия от собственоръчно направени електромеханични чукчета, които са предизвикани да „играят” по пианото, създавайки нови и неоткрити досега звуци. Изненадващо, но няма никакви синтезатори – всичко идва от рояла.

 

За повече информация следете фейсбук и сайта на Radar Festival Beyond Music!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваМузика отвъд границите на RADAR фестивал 201703.08.2017

Още от Под Моста

Габриела КанджеваПреди концерта: любимите ни 5 песни на Il VoloМузика