Музика, театър и провокация на Radar Festival Beyond Music

31.07.2016

 

radar

Radar Festival Beyond Music е събитие, което представя музикални проекти, умело общуващи с други артистични форми. Съвременен танц, видео арт, театър и дори нови технологии са преосмислени чрез музика, за да въвлекат публиката в неизследвани кътчета на собствените й възприятия. Фестивалът умело съчетава иновацията, провокацията и изненадата, затова вижте какво предстои от 10 до 14 август във Варна!

 

Lilith
Клерън Макфадън

10.08 | 20:00 – 21:10 | Държавна опера Варна

Лилит

съвременна опера

Клерън Макфадън (сопрано), Димитър Бодуров (пиано), Франц Вейс (видео)

Според мит от Кабала, Господ създава от глина Адам и Лилит като равни. Лилит се смята за равна в очите на Господ, но Адам се чувства по-висш. Тя отказва да се подчини на Адам и напуска градината на Рая завинаги, избирайки да стане безкрайно скитащ демон. Адам моли Господ за по-покорен партньор и тогава Ева е създадена от реброто му. Чрез съчетаването на различни медии и музикални стилове, МакФадън изгражда драматично напрежение в ролята на Лилит, изправяйки се срещу Адам, който общува с нея от прожекционен екран. Думите на обич се преливат в думи на съжаление, а неосъзнатите желанията се превръщат в обвинения. В акомпанимент с композитора и пианист – Димитър Бодуров, Клерън МакФадън прави впечатляващ портрет в ролята на тази самотна жена, която е едновременно уязвима и уверена в своите убежгдения. Преждевременната загуба на партньора на Клерън в проекта – Йерон Вилемс, през декември 2012 година, само няколко месеца след премиерата, прави Лилит своеобразен „жив“ документ.

 

Mytrip2
Mytrip

11.08 | 21:00 – 22:00 | Градска художествена галерия (вътрешен двор)

Mytrip & RosettaStone

аудио-визуален концерт

Ангел Симитчиев и Стоимен Стоянов

Mytrip съществува на границата между атмосферния aмбиънт и масивите от звук в агресивната инструментална музика. Проектът e дело на Ангел Симитчиев – електро‐акустичен композитор, импровизатор и саунд арт лектор в НХА. RosettaStone е визуален проект на Стоимен Стоянов, комбиниращ класическа кинематография и фотография с визуални ефекти.

Общата им работа създава на пръв поглед сурови аудио-визуални картини. Те посягат към разрушението като процес, предшестващ раждането на нещо ново. Сетивата на публиката застиват в напрегнатата точка на очакване всичко да се сгромоляса, да се срути до основи – този най-крехък момент, в който материята губи своята цялост, за да се превърне в сетива, в прах при прахта. Романтизъм на разрухата в най-чиста, пречистваща, апокалиптична форма.

 

Майк Дел Феро
Майк Дел Феро

12.08 | 19:00 – 20:00 | Градска художествена галерия (зала)

Гласът на Америка през ХХ век

рецитал с визуализации

Клерън Макфадън (глас), Майк дел Феро (пиано)

Клерън МакФадън и Майк Дел Феро ще направят ретроспекция на едни от най-влиятелните американски композитори през ХХ век. Една богата програма – от госпъл музика през Джордж Гершуин и Дюк Елингтън до модерни американски композитори. По време на концерта ще бъдат прожектирани партитури на някои от съвременните творби като Стрипсоди на Кати Барбериан, Ариа на Джон Кейдж, както и екстравагантната Соната еротика на Шултоф.

 

Saturated Pixels
Saturated Pixels

12.08 | 21:30 – 23:00ч.| Градска художествена галерия (вътрешен двор)

E.U.E.R.P.I. / R.P

Мирян Колев (звук), Албена Баева (визуализация в реално време)

Saturated Pixels

Любомир Брашненков, Ангел Додов, Спартак Йорданов

аудио-визуални пърформанси

Вечерта на 12-ти август несъмнено ще допадне на почитателите на аудиовизуалните изкуства, тъй като ще видим проекти, които поставят фокус именно върху общуването между звук и картина.

E.U.E.R.P.I. / R.P e аудиовизуален пърформанс, в който се смесват изпълнения на живо на авторска експериментална ембиънт музика и генеративни интерактивни визуализации. Чрез специално създадени за целта техника и софтуер, звукът се трансформира в мултимедийни изображения, които биват генерирани в реално време, посредством тоналността на изпълняваната музика.

Saturated Pixels са креативно дуо. Вече оставили дълбока следа в българската ъндърграунд сцена, сега обещават да предизвикат сетивата на публиката на Radar Festival с най-новия си проект, в който участва и визуалният артист Спартак Йорданов.

Предстои нелек дуел, в който ще се роди победител – чуплива реалност в звук и картина.Всичко е там – балансът между органичното и електрониката, китари и барабани, мелодия, хармония, емоция и аналитичен ум, индустриалното и натуралното. Пикселите в музиката се подреждат, всеки със своето настроение и цвят. Пластовете се движат, бутат се един в друг, отделят се и се събират пак, някой път подскачат, друг път спят. Гравитацията липсва докато се образува цялостната музикална картина.

 

In Fusion
Теодосий Спасов

13.08 | 20:00 – 23:00 | Градска художествена галерия (вътрешен двор)

The Third Man

Иван Шопов, Balkansky, Антон и Иван Литовченко

InFusion

Теодосий Спасов (глас и кавал), Иван Шопов (електроника)

електроника

Вечерта ще представи два проекта, обединени от фигурата на култовия електронен артист Иван Шопов и неговия лейбъл ABCD. В един от проектите участие ще вземе майсторът на българския кавал и една от най-значимите фигури на световната world и jazz сцена – Теодосий Спасов.

 

Grandbrothers
Grandbrothers

14.08 | 19:00 – 20:00 | Градска художествена галерия (зала)

Grandbrothers

Ерол Сарп, Лукас Вогел (пиано)

Grandbrothers съчетават класическа композиция с модерна, експериментална продукция и звуков дизайн. Техният дебютен албум Dilation е записан с помощта на роял и серия от собственоръчно направени електромеханични чукчета, които са предизвикани да „играят” по пианото, създавайки нови и неоткрити досега звуци. Изненадващо, но няма никакви синтезатори – всичко идва от рояла.

 

За повече информация следете фейсбук и сайта на Radar Festival Beyond Music!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваМузика отвъд границите на RADAR фестивал 201703.08.2017

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино