Музика отвъд границите на RADAR фестивал 2017

03.08.2017

За четвърта поредна година RADAR фестивал е тук, за да представи нови музикални хоризонти, появяващи се в преплитането между различни стилове и форми на изкуство. По повод началото на изданието на 3 август организаторите и изпълнителите от откриващия концерт дадоха неформална пресконференция в ‘My Café by Ani Boland’ във Фестивален и конгресен център-Варна.

Музикантите от емблематичния немски лейбъл ЕСМ Аня Лехнер и Франсоа Кутюрие са във Варна, за да стартират фестивала със своя енигматичен дуо концерт. Събитието е кръстено на едноименния им албум от 2014 г. ‘Moderato Cantabile’, който обединява колекция от авторски аранжименти на произведения от творци мистици. Двама от тях са с арменски произход: Георги Иванович Гурджиев – учител по ритуални танци, и Согомон Согомонян, по-известен с църковното си име Комитас, който е сред пионерите на етномузикологията и смятан за основоположник на арменската национална музикална школа. Третият мистик е католонският композитор и пианист Фредерик Момпоу.

Преди да се обединят в дует челистката Аня Лехнер и колегата й пианист Франсоа Кутюрие работят заедно десетилетие в световно известния Тарковски квартет. Двамата определят изпълненията си като „камерна импровизационна музика“. Естеството й е причината да няма концерт на дуото, който да съвпада с друг. Формулата „10% написана музика и импровизации“ е всъщност голямото предизвикателство пред музикантите, чието желание е публиката да не усети коя част от музиката е оригинал. Комбинацията от различния произход на изпълнителите заедно с класическия опит на Лехнер и джаз предпочитанията на Кутюрие правят крайния съвременен резултат неповторим. На него можем да се насладим на 3 август, четвъртък, от 20 ч. в Градска художествена галерия.

Отляво надясно: Димитър Бодуров, Аня Лехнер и Франсоа Кутюрие. Снимка: Деница Димитрова

Музикантът и артистичен директор на RADAR фестивал Димитър Бодуров представи и останалата част от програмата. Тазгодишното издание е по-богато отвсякога, като този път то включва и съпътстваща лекционна програма и творческа работилница за деца. В рамките на „Креативност отвъд границите“ ще бъдат изнесени лекции и презентации с вход свободен от артисти, които преосмислят изкуството чрез новите технологии и граничните форми. Те ще предадат своя опит в звуковия дизайн, композицията и архитектурното изграждане на визуални и звукови композиции, представяйки и свои проекти на фестивала.

„Креативност отвъд границите“ първо ще срещне публиката с „Архитектура на изчезването“ (4 август от 18 ч., Градска художествена галерия). Събитието е част от проекта „Градски истории“, който цели да насърчава съвместната работа на варненски артисти с техни колеги от други градове. Тазгодишното и трето поред издание на „Градски истории“ на фондация „Арт Офис“ представя още Zenith Quartet в клуб ‘Menthol’ на 3 август от 22 ч.

Интердисциплинарният артист Антони Райжеков участва в „Креативност отвъд границите“ с лекция и авторския си проект SOMAPHONY, определян като биоелектронен аудио-визуален пърформанс, изследващ връзката между човешко тяло, технологии и музика. Той е кръстен на изобретения от Райжеков електронен апарат сомафон, който реагира на пулса и движенията на тялото, превръщайки ги в аудио-визуално представление. Основен изпълнител в SOMAPHONY (5 август, 15:30, Галерия „Графит“) е австрийската актриса и пърформър Катерина Кьолер.

Съпътстващата програма включва още лекция на тема „Звук, данни и среда“ от Novi_sad (6 август, 15:30, Галерия „Графит“). Под този псевдоним е по-известен гръкът Танасис Капрулиас, който повече от десетилетие създава музика, използвана в различни форми – киното на Ларс фон Триер, индустриални пространства, фестивали и църкви. „Креативност отвъд границите“ ще закрие лекцията „Поява и автономия на физическите предмети в западната музика“ на Светлана Мараш (06 август, 17 ч., Галерия „Графит“). Мараш е композитор и аудио артист от Сърбия, чиято работа обхваща електронна музика, електро-акустични композиции, звукови инсталации, музика за филми и театри, както и уеб приложения. За RADAR фестивал Светлана ще ръководи и работилници за деца между 7-14 години (5 и 6 август, 10 ч., Социалната чайна). Чрез тях малките творци ще се запознаят с последните иновации в областта на електронната музика, като бъдат стимулирани да мислят отвъд традиционното разбиране за музика.

Voutchkova Maras, Koncertkirken 2016 from Svetlana Maraš on Vimeo.

След концерта ‘Moderato Cantabile’ на втория ден от основната програма на форума ни очаква „Титанично“ от Милица Гладнишка (4 август, 19:30 ч., Градска художествена галерия). Музикално-театралното представление обещава черен хумор в компанията на джаз, на чийто фон ще бъдат интерпретирана историята за последните часове на борда на „Титаник“. На същата дата от 21 ч. с подгряващ сет и същинско начало от 22 ч. в двора на Градска художествена галерия ще звучи IDMT. Така се казва общият проект на Климент Дичев (Kliment) и Михаил Стоянов (Cinnamint) от Артмосферик, които отвеждат на разходка из измерения, включващи експерименти с ембиънт, IDM и аутономик бас музика.

На третия фестивален ден – 5 август, от 19:30 ч. в ГХГ започва друго забележително събитие в програмата – „Бележки по Хопър“. То съчетава музика, текст и видео арт, базирани на картини на американския художник Едуард Хопър. Представлението показва твореца през очите на съпругата му Жозефин Невисън и е с участието на четирима артисти: Джудит Схолте (глас, текст и концепция ), Димитър Бодуров (пиано и електроника), Нилс ван Хафтен (саксофони и бас кларинет), Пол ван Брюхе (музика). Срещаме отново Novi_sad и в основната програма на 5 август от 22 ч. (и с подгряване от 21 ч.) в двора на ГХГ, където ще поднесе своите музикални миражи в едноименно преживяване.

Последният фестивален ден ни представя арт формата „дует от един човек“, въплътена от DrummingCellist. Проектът е на словенския мултиинструменталист Кристиян Крайнчан, който съчетава Бах и Айво Перт с модерен джаз и обединява света на барабаните с този на челото. Тази комбинация можем да слушаме на 6 август от 19:30 ч. в ГХГ. Близо два часа по-късно на сцената в двора на галерията ще се появят Clavexperience (6 август, 22 ч., ГХГ). Димитър Горчаков (синтезатори), Павел Терзийски (глас, looping & fx) и Александър Деянов – Skiller (beatbox) ще рисуват с гласовете и инструментите си градски пейзаж от 21 в., разкъсан в търсенето на баланс между дилемите на нашето съвремие – човек срещу машина, бавно живеене и улавянето на мига, и т.н.

След като настроите радара си за предпочитано събитие, билети за фестивала може да закупите онлайн от Eventim или на място от Градска художествена галерия. С изключение на събитията от „Креативност отвъд границите“ с вход свободен и детските работилници (редовен билет от 20 лв.), цените на билетите за RADAR фестивал са между 10-20 лв. за възрастни и 8-10 лв. за студенти и пенсионери. Повече информация за представленията може да намерите в сайта на RADAR фестивал, както и на неговата Facebook страница.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаRADAR Festival за четвърти път през август08.07.2017

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино