Романът „Преди изгрев слънце“ на Янислава Вълкова с представяне във Варна

През месец март Янислава Вълкова  представи дебютния си роман „Преди изгрев слънце“. В романтично арт пространство в центъра на София младата писателка посрещна гостите си с цветен венец на главата и под елегантен музикален съпровод.

Романът „Преди изгрев слънце“ (издателство „Монт“) разказва историята на младата журналистка Велина, която подготвя материал за празника Еньовден. Велина неусетно е въвлечена в рисковано приключение. Погълната от древните ритуали, тя не допуска, че наблизо дебне убиец. Две ченгета тръгват по дирите на престъпника, но дали той няма да ги изпревари? Всички присъстващи са заподозрени!

Темата за мистичния Еньовден вълнува Янислава Вълкова още от дете. Веднъж баба ѝ разказала история, как преди около сто години нейните майка и баща замръкнали далеч от селото. Било Еньовден. Тръгнали да се прибират с каруцата, когато видели синя светлина в гората,но нямало дим. Уплашили се много и продължили, като успели да бележат мястото. На другия ден се върнали. Запалили огън и зачакали. Те знаели, че заровеното злато свети в нощта на Еньовден. Когато останала пепел, погледнали. Там имало отпечатък от човешки крак. Поверието гласи,че ако има следа от крак на животно, трябва да се покапе кръв от него на мястото. Но тяхното е било прокълнато и, ако са го изровили, е щял да умре човек. Затова си тръгнали.

Тази история дълго живяла в съзнанието на Янислава. След години, по време на своята бременност тя случайно научава, че има имен ден на 24.06., което е Еньовден. След тази поредица от съдбовни знаци младата авторка тръгва по дирите на легендите и ги събира в литературен венец от мистика, крими, любов и мъничко еротика. Тя разбира, че именно този празник е най-магчният в годината и тогава имането свети. Светът, в който талантливата писателка ни пренася с романа си, е вълшебен и опасен, красив и страшен. Романът е завладяващ и динамичен. Не можеш да го оставиш, докато не разбереш как ще завърши приключението. Авторката майсторски е съчетала съвременен реализъм и мистика, страсти и напрежение. Това не е обикновена криминална история, а разказ за пътя на сърцата.

Препоръка да прочетем тази книга дава самият режисьор и сценарист Стефан Командарев, който на гърба на романа пише:”Ето че и в България е възможно майсторско съчетание на съвременен реализъм, приключения, страсти, напрежение и зрелищен екшън. „Преди изгрев слънце” е роман- находка, който ще ви държи в прегръдките си от първата до последната страница!”.

 

Под Моста
е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to