“Сляпата Вайша” на Теодор Ушев в състезателната програма за “Оскар”

"Сляпата Вайша"

“Сляпата Вайша”

“Сляпата Вайша” на Теодор Ушев по едноименния разказ на Георги Господинов е сред десетте късометражни филма, които ще участват тази година в надпреварата за номинация за “Оскар”. Това съобщиха днес от Академията на филмовите изкуства и науки по повод 89-те награди “Оскар“. Номинациите  ще бъдат обявени на 24 януари, 2017 година.

 „Сляпата Вайша” бе номиниран и за „Кристална мечка” на Берлинале в късометражната категория Generation 14+ и взе награда за кратка анимация на филмовия фестивал в Чикаго.

„Сляпата Вайша“ е късометражна анимация по адаптиран сценарий на разказ на Георги Господинов от сборника „И други истории“. 8-минутният филм, създаден и режисиран от Ушев, е продукция на Канада и Франция и разказва историята на Вайша – момиче, обречено цял живот да остане незрящо за настоящето, гледайки с едното си око в миналото, а с другото в бъдещето.

Източник: http://www.oscars.org/news/10-animated-shorts-advance-2016-oscar-race

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to