София Филм Фест 2018 цели да популяризира активния спорт

12.12.2017

Март месец следващата година ще бъде месецът на “творческото кино” в София, защото започва 22-то издание на София Филм Фест.

Международният филмов фестивал е включен в класацията на “Variety” сред Топ 50 на световните фестивали от значение за киноиндустрията. София Филм Фест ще се срещне за двадесет и втора поредна година с вярната си публика и многобройните международни гости.

Официалното откриване ще бъде на 8 март 2018 година, а програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март.

На първата пресконференция организаторите на феста представиха визията  му, създадена от творческия екип на DDB Sofia – Аглика Спасова, Йордан Жечев, Васил Петраков. Тя е свързана с избора на София за Европейска столица на спорта през 2018 година. Тази титла има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и значението на спорта като приоритет в живота на хората. Този специфичен фокус ще присъства и във филмовата програма на фестивала чрез селекция от филми и събития на спортна тематика.

Един от основните партньори на София Филм Фест и София Мийтингс е Филмово студио “Ню Бояна” – едно от водещите киностудия в Европа. Те осигуряват сериозна подкрепа за пазара на копродукции София Мийтингс, като връчват за трета поредна година Голямата награда “Дани Лернер” – Grand Prix за проект от основните секции на бизнес платформата. През 2018 година за първи път наградите ще бъдат не една, а две, като едната със сигурност ще бъде връчена на български проект. Всяка от тях е на стойност 50 000 евро в услуги във Филмово студио “Ню Бояна” и чек на стойност 5 000 евро.

“Ню Бояна” заедно с B2Y Productions  ще бъдат копродуценти на фестивалните трейлъри. Голямата изненада е, че няколко млади български режисьори ще приемат предизвикателството да заснемат своя поглед към спортната фестивална тематика през характерни особености на почерка на световно известен режисьор.

До София Филм Фест 2018 остават 85 дни, в които завесата ще се повдига бавно и ще се разкриват още подробности  около феста – кои ще бъдат членовете на журито, кои режисьори лично ще представят своите продукции, кой филм ще открие феста и куп други въпроси.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Четвърто издание на международния кинофестивал „Карантината“ във Варна06.07.2018

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаУчилищата на бъдещето – с мисъл за устойчиво развитиеОбразование