„Светът на огън и лед” – фентъзи пир за сетивата

28.01.2015

56cc2105a5e351ff1bad8c68f2c67fb1Да, наясно сме, че подобно заглавие звучи твърде помпозно. Но не прувеличаваме. Защото книгата – или по-точно енциклопедията, за която предстои да говорим, е един наистина изящно оформен калиграфски шедьовър, посветен на вселената на изключително нашумялата през последните години поредица „Песен за огън и лед“, довела до появата на хитовия сериал „Игра на тронове“.

А какво можем да открием  вътре? Като за начало – пълната, непубликувана досега история на Вестерос, от Епохата на Зората до бунта на Робърт Баратеон. Запознаваме се отблизо с царуването на цялата династия Таргариенски крале и водените от тях войни. Включени са и подробните истории на всеки от Великите Домове, включително добре познатите на феновете Ланистър и Старк. Но истинската перла в короната са главите, посветени на останалата част от необятния свят на Мартин. И тук не става дума само за Свободните градове, Летните острови и Дотракското море, споменавани нерядко в романите. Не, тук читателят бива отвеждан дори в далечните север и изток, сред останките от Стара Валирия, по вълните на Нефритеното море и по бреговете на тайнствения трети континетн Соторьос. Някои от тези откъснати острови и кралства се представят за пръв път пред широката аудитория. И всичко това е подкрепено от спиращите дъха илюстрации на Дженифър Кай, Тед Нашмит, Марк Симонети, Джорди Ескамила, Дъглас Уитли и десетки други художници, работили и по настолната игра от поредицата.

Виж още:За Джордж Мартин и ролята му в съвременната литература“

Самият текст, макар и излязъл изпод перото на Джордж Мартин, вижда бял свят благодарение на неимоверните усилия на Елио М. Гарсия-Младши и Линда Антънсън, създатели на известния фен-сайт Westeros.org.
песента

Това, което прави „Светът на огън и лед“ достойна да стои редом до останалите книги от поредицата в библиотеката ви, е познатият ни майсторски изпипан и жив стил на Мартин, който не пропуска да се прояви и тук. Макар и лишена от емблематичните динамика и интрига, на книгата не ѝ липсва нищо от увлекателността на романите. Текстът следва гладко и неусетно, съчетавайки история и фентъзи по един неповторим начин.

Самите илюстрации по нищо не му отстъпват по качество. Редувайки пейзажи, портрети и батални сцени, книгата позволява на читателя да се потопи наистина дълбоко в света на Вестерос, пресъздавайки сцени, образи и моменти, невиждани досега в сериала. Цялостното оформление поражда ефект на хронира, спомагащ допълнително за търсената от създателите атмосфера.
houses

Единственото, което би могло да подразни читателите, са пръснатите из текста преводни грешки. Нерядко името на един и същи герой, местност или град бива изписано по два различни начина, понякога в рамките едва на няколко страници. Разбира се, това по никакъв начин не нарушава целостта на текста, нито пък води до особено объркване, но си е по своему досадно.

При все това „Светът на огън и лед” си остава уникално издание за местния пазар. Комбинацията от изключителен дизайн, завладяващо съдържание и достъпна цена обещават часове наслада не само за отколешните почитатели на поредицата, но и за всеки, решил тепърва да поеме на пътешествие през земите на Вестерос.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър ПанайотовВеликолепното издание на „Леденият дракон“ на Мартин и Ройо23.03.2015

Още от Под Моста

Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален АкселераторОбразование