Литература

10-те най-очаквани романа за 2021

09.02.2021

Четенето се превръща в нещо все по-актуално и модерно с времето. Противно на разбиранията, че днес хората не четат, статистиките показват точно обратното. Особено сега, когато се налага да си стоим възможно най-много вкъщи, хората посягат към книгите и си купуват най-новите заглавия, които се появяват на пазара. 

Знаем, че се вълнувате от това, което предстои през 2021 година, затова се допитахме до някои от най-обичаните родни издателства, които издадоха какво ще се появи под тяхното лого през следващите месеци.

Издателство “Егмонт” – “A Court of Silver Flames” – Сара Дж. Маас

Сара Дж. Маас е сред най-популярните автори, които биват издавани не само у нас, но и в света изобщо. Нейните книги са тотален хит, а историята за Дворовете продължава в следващата част, за която все още нямаме официален превод на български език. От издателство „Егмонт” обаче споделят, че българските читатели ще имат възможността още през тази година да се докоснат до историята на Неста, която е доста противоречив персонаж. Сигурни сме, че феновете на поредицата ще научат неща, които не са очаквали за героинята.

Издателство „Кръг” – „The Queens Gambit” – Уолтър Тевис

Едва ли има любител на филмите и книгите, който да не е чувал поне веднъж за историята на Бет. През октомври миналата година от Netflix пуснаха минисериал по романа, който зае челните места по класациите и се превърна в най-обичания сериал за 2020 година. Съвсем неочаквано наскоро от издателство „Кръг” споделиха информация, че родните читатели ще имат шанса да се докоснат до историята, написана преди цели 37 години, на български език. Още по-хубавата новина е, че няма да се налага да чакаме дълго – „Дамски гамбит” ще се появи по книжарниците още през март!

Издателство „Сиела” – „Денят на прасето” – Джош Малерман

Джош Малерман се наложи като един от най-добрите писатели в последните години. Най-популярната му книга е „Кутия за птици”, която се появи и на малкия екран преди няколко години, като предизвика фурор в кино средите. Новата му книга „Денят на прасето” със сигурност ще се различава от всичко, което сте чели досега, не само от автора, но и изобщо. 

Накратко: романът разказва историята на свинята Пърл, която се държи прекалено човешки. Освен това, тя никак не е доволна от мястото, на което живее… затова подготвя отмъщение, с което да постигне свободата си. 

Издателство „Емас” – „The Invisible Life of Addie LaRue” – В. Е. Шуаб

В. Е. Шуаб е световноизвестна авторка, създала едни от най-запомнящите се магични светове някога. Най-популярната ѝ поредица, която имаме радостта да четем и на български език, се казва „Цветовете на магията”. В близките месеци ще имаме шанса да прочетем и най-новото от авторката, за което тя споделя, че е писала цели 10 години! Историята се развива през XVIII век във Франция. Главната героиня бива забравена от всички, а близо 300 години по-късно тя среща мъж, който си спомня името ѝ. Сюжетът звучи страхотно, а ние вече нямаме търпение да прочетем книгата!

Издателство „Orange books” – „Red Widow” – Алма Катсу

С книгите си „Глад” и „Дълбините” Алма Катсу успя да се наложи на българския пазар. В идващите месеци издателство „Ориндж буукс” ще публикува роман на авторката, който се различава коренно от това, което сме чели от нея досега. “Red Widow” е шпионска книга, която ще ви държи на тръни през цялото време. Мненията за книгата из мрежата са чудесни, затова сме сигурни, че изданието ще бъде оценено подобаващо и от българските читатели!

Издателство „Артлайн Студиос” – „Скълдъгъри Плезънт: Сезоните на войната” – Дерек Ланди

Скълдъгъри Плезънт” е сред най-обичаните фентъзи поредици у нас. Знаем, че сред вас има много нейни фенове, затова ще ви зарадваме с новината, че през тази година на български език ще се появи и тринадесетата част от серията! 

Понеже не можем да издадем много, ще разкажем набързо за какво става дума в книгите – главният персонаж е скелет, който, очевидно, е мъртъв. Той работи като детектив, занимава се с магия и е пръв противник на злото. В какви ли неприятности се е забъркал този път? Предстои да разберем. 

Издателство „Жанет 45” – „Писма на Омар до бъдещата му съпруга” – Рене Карабаш 

Сигурни сме, че всички любители на поезията са запознати с творчеството на Рене Карабаш. В близките дни на пазара ще се появи и новата ѝ книга „Писма на Омар до бъдещата му съпруга”, която е различна от всичко, което тя е публикувала досега. Можем да ви гарантираме, че с прочитането на книгата ще станете свидетели на нещо, което не сте очаквали да откриете сред страниците. Изпълнена с емоция, „Писма на Омар до бъдещата му съпруга” няма да ви остави безразлични към любовта на главния персонаж към обичаната му.

Издателство „Ентусиаст” – „Пътешествайки” – Никос Казандзакис

През 2021 година от издателство „Ентусиаст” ще зарадват читателите си със събрани пътеписи от няколко тома, излезли изпод перото на Никос Казандзакис. Освен това, през следващите месеци те имат намерение да представят вече познати негови заглавия с изцяло ново оформление и дизайн, което да радва окото на ценителите. 

Издателство „Ибис” – „Бриджъртън” – Джулия Куин

Съвсем наскоро от издателство „Ибис” споделиха във Фейсбук страницата си, че на български ще бъде публикувана първа книга от поредицата „Бриджъртън”. Сигурни сме, че поне веднъж сте чували за сериала, който продължава да набира популярност и да се превръща в любим на все повече хора. В близкото бъдеще ще имаме шанса да се насладим на пищната атмосфера и цветните персонажи и като роман, освен под формата на сериал. 

Издателство „Хермес” – „Животът на нашата планета” – Дейвид Атънбъро 

Сър Дейвид Атънбъро е световноизвестен естествоизпитател, както и водещ на редица документални поредици, свързани с дивата природа. В книгата си „Животът на нашата планета” той разказва истории от професионалния си живот, както и за промените, които настъпват в екосистемата на нашата планета през последните десетилетия. Сигурни сме, че впечатляващите факти, които той споделя, ще бъдат безкрайно интересни на тези от вас, които се вълнуват от подобни теми.

Главна снимка: Shutterstock

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария Попова5 тийн фентъзита, с които да преборим есенната меланхолия21.10.2021

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE