Очаква ни завръщане в Средната земя с нова неиздавана творба от Дж.Р.Р.Толкин

23.10.2016

Tolkien
През 2017 г. милиони почитатели на фентъзи жанра ще имат възможността да се насладят на неиздвана до момента творба от автора на епичната трилогия „Властелинът на пръстените“. Приказната историята за любовта между смъртен и елф ще излезе на бял свят век след първоначалното ѝ написване, под редакцията на Кристофър Толкин, най-малкият син на емблематичния автор.

Историята от Средната земя разказва за трудностите, пред които са изправени Берен и Лутиен, за да съхранят любовта си. Бащата на Лутиен, който е елфически крал, е против тяхната връзка, затова възлага като условие на Берен почти невъзможна за изпълнение задача, преди да позволи съюзът им да просъществува.

Легендата за любовта между смъртния човек Берен и безсмъртната Лутиен е от изключително значение за Толкин, за което можем да съдим от редицата промени в преписите, по които е работил в периода между 1917 – 1954 г. Някои от тях са под формата на поезия, а други във вид на проза, като част от преработките срещаме в различни негови произведения. Любовната история е разказана на хобитите от Арагорн в „Задругата на пръстена“, първият роман от епоса „Властелинът на пръстените“, а друга нейна версия се появява в първа глава на „Силмарилион“.

В писмо до сина си Кристофър забележителният автор споделя, че романтична среща между безсмъртната елфическа принцеса – Лутиен Тинувиел, със смъртния герой Берен е вдъхновена от срещата със съпругата му Едит. Тя остава трайна следа в съзнанието на Толкин, което е причина на надгробната плоча Едит да присъства и фикционалното име Лутиен, а на неговата – Берен. Въпреки това Толкин пояснява, че никога не е наричал Едит Лутиен, но тя все пак остава прототип на елфическа героиня.

Очакваната любовна история ще бъда събрана в общ том едва догодина, когато се отблезява 10-годишнината от издването на „Децата на Хурин“ – последната посмъртно издадена творба на Толкин. Очакваният том ще включва най-ранният вид на легендата, кратка история под заглавие ‘Tale of Tinúviel‘, както и пасажи от по-късни преработки на текста. Илюстрации към книгата са дело на Алън Лий, който е работил и по други романи на Толкин.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаСър Йън МакКелън не изключва възможността за още филми в Средната земя02.12.2014

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от септември, които трябва да слушатеМузика