Улична библиотека „Рапана“ се откри във Варна

26.08.2017

Улична библиотека и зона за четене във формата на рапан бе открита на 26 август във Варна. Уникалната идея е на Боян Симеонов, Юзджан Тургаев, Ибрим Асанов и Мария Алексиева.  Откриването на библиотеката се случи в рамките на събитието „Проектиране и изграждане на общност чрез дизайн“, което се проведе на входа на Морската градина.

„Рапана“ цели да направи градската среда във Варна още по-привлекателно място, провокиращо повече четене сред жителите и гостите на града. Освен любители на книгите, „Рапана“ ще приюти и серия от събития, които целят интегрирането на повече младежи с идеи в процеса и стимулирането към повече такива проекти.

„Рапана“ се ражда от желанието на създателите си да направят улична библиотека в центъра на Варна, до която всеки да има достъп. Библиотеката е с капацитет 900 книги, сред които любими класики и нови издания. Освен да прочетеш книга в приятна атмосфера, можеш и да оставиш такава за следващите читатели.

Четенето на книги трябва да е масово достъпно и тяхната цел е да го стимулират. Пред библиотеката бе отворена и релакс зона, в която всеки може да си легне с книга, наслаждавайки се на лятна Варна.

Освен с интересните книги, които приютява, „Рапана“ грабва и с екстравагантната си форма. „Идеята за формата на Рапан е буквална препратка към Варна и по-метафорична препратка към книгите и четенето“, разказва Боян Симеонов.

Защо решихте да направите „Рапана“?

Боян Симеонов: Прави се, защото вярваме, че достъпът до книги и четене трябва да е максимално свободен. Искаме да провокираме повече хора да търсят. Също така, искаме да стимулираме повече такива идеи и вярваме, че по-добро средство от вълнуващия градски дизайн няма. Така всеки може да го види, да изкаже мнение, да го усети, пипне и т.н.

Как ще продължи инициативата?

БС: Желанието ни е да продължим с инициативата и след октомври месец, като й намерим закрит дом. На този етап не се наемам с конкретен план, защото тепърва ще разглеждам варианти.

Би било хубаво всеки, който си хареса книга и я вземе от пределите на библиотеката, да остави респективно друга книга там. Само да не останем без книги, ха-ха. Наскоро ме попитаха относно кражби на книги, което вероятно е казус. Но аз не виждам толкова голям проблем в това, дори има нещо поетично. По-добре хората да крадат книги, отколкото други неща.

Книгите са събрани с помощта на издателства, дарения от лични библиотеки, а останалите са закупени лично от Боян и неговите колеги.


Можеш да откриеш Рапана на входа на Морската градина. Библиотеката ще остане там до октомври месец, след което ще бъде преместена на закрито. „Рапана“ няма работно време и персонал, а мястото ще е постоянно отворено и всеки ще може да почете и донесе книга по всяко време.

Проектът се реализира по идея на Боян Симеонов и Юзджан Тургаев чрез Международна асоциация за обучение и стаж и с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ към община Варна, по направление 5. Европейска младежка столица – Вълна на иновации – 5.2 Проект за милиони – ИННО Варна.

Следи какво се случва с Рапана тук: Официална страница на Рапана

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаНешка Робева и "Няма такова шоу" с благородна кауза07.12.2017

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование