Вечната класика „Пикник край пътя” от Борис и Аркадий Стругацки без цензура

14.12.2017

Шедьовърът, вдъхновил прочутия режисьор Андрей Тарковски ,излиза в нецензуриран вид и на български.

Най-известната и най-обичаната творба на Аркадий и Борис Стругацки  „Пикник край пътя”, вдъхновила прочутия режиьсор Андрей Тарковски за гениалната екранизация „Сталкер”, излиза в ново издание на български език и с  допълнена версия на класическия превод на Милан Асадуров

Научно-фантастичната класика, отказвана за публикуване в продължение на няколко години и в последствие цензурирана от московското издателство „Млада гвардия“, въвлича читателя в една мрачна и пророческата алегория на Съветския съюз и разкрива човешката душа в цялата ѝ ужасяваща прелест.

Редрик Шухарт е сталкер. Един от малцината, достатъчно смели, за да пристъпят в границите на Зоната – място, криещо аномалии, артефакти и тайни. Останка от посещение на космически пришълци, която може да се открие само на шест различни места на Земята се повяват зоните.

Зоната има притегателна сила за сталкерите, обещава „зеленички” и по-добър живот. Зоната дарява, убива, измъчва, изкушава и променя човека. Оставя дълбоки белези в душата.

Докоснете се до нея през шедьовъра „Пикник край пътя” – една от знаковите творби на времето си, дали начало на социалната научна фантастика такава, каквато я познаваме днес.

През 2016 г. американският ТВ канал WGN America обяви, че предстои телевизионна екранизация на прочутата повест. В последствие продукцията се поема от AMC, който стои и зад хитовия „Walking Dead”.

Борис и Аркадий Стругацки са руски писатели-фантасти и сценаристи. Сред най-известните им произведения са „Трудно е да бъдеш бог”, „Хищните вещи на века”, „Понеделник започва в събота”, „Обитаемият остров”, „Милиард години до свършека на света”, „Бръмбар в мравуняка”, „Пикник край пътя“.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаНов превод на "Мансардата на бляновете" от Ремарк12.12.2017

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование