Литература

15 от най-очакваните книги тази зима

16.02.2022

Всеизвестно е, че зимният студ минава по-леко, когато сме запасени с хубави четива. Точно така – книгите сгряват ума и душата на всеки, достатъчно смел да посегне към тях, така че идва ред на спасителния ни списък! В следващите редове ви очакват някои от най-добрите заглавия, с които ни радват родните издатели тази зима. Насладете им се!

Художествена литература

„Дървесна история“, Ричард Пауърс, изд. „Колибри“

Романът на американския писател идва с впечатляващ списък от награди, включително и престижната „Пулицър“ за художествена литература (2019 г.). „Дървесна история“ влиза в краткия списък за наградата „Мен Букър“ и  повече от година е в листата на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“.

Ричард Пауърс е болезнено актуален в новата си екофантастика с темата за природата и връзките на човека с нея. Съдбите на героите му се завъртат около общуването на дърветата, а историята ни насочва към екологичните проблеми и до какво води разривът между хората и околната среда.

 „Летният брат“, Яп Робен, изд. „ICU”

Летният брат“ е история за любовта и разбирането, за опознаването на хората до нас и приемането на различията. Романът проследява отношенията между две момчета –  Брайън и по-големия му брат Люсиен, настанен в специализирано заведение за грижи за хора с умствени и физически увреждания. След като се налага Люсиен да прекара лятото с баща си и с брат си, двете момчета започват да търсят пътя едно към друго. Дали е възможно да се грижиш за някого, чиито нужди не познаваш, откриваме в романа на Яп Робен.

„Списъкът на Шиндлер“, Томас Кинийли, изд. „Кръг“

Списъкът на Шиндлер“ е сред най-силните и въздействащи книги за ужасите на войната,  а тази година „Кръг“ предлага новото издание на вечната класика.

Романът разказва историята на ексцентричния германски индустриалец, който се превръща в символ на спасението за евреите от Краков. Привидно човек на живота, гледащ собственото си благополучие и печалби, Оскар Шиндлер се проявява като герой и рискува живота си, за да защити хората  в окупираната Полша. Макар и жестока и нечовешка, именно войната кара индустриалеца да прояви неподозирани качества и добрина.

„Бомбето“, Йордан Радичков, изд. „Нике“

Снимка: изд. Нике

Неподражаемият семпъл и автентичен стил на Радичков също се завръща с нова визия. За първи път „Бомбето“ излиза в самостоятелно издание.  Авторът проследява историческите промени в България през погледа на една шапка, на едно обикновено бомбе. То попада върху главите на най-различни личности, среща се с много други шапки и разсъждава какво е било мястото му върху главата на човека и какви промени са настъпили с подмяната му от каскета. Изненадващо актуално за съвременната ни действителност!

 „Сянка върху стъклото“, Агата Кристи, изд. „Ера“

Продължаваме с класиката с новия сборник с разкази от Агата Кристи.  След суеверията, пътешествията и екзотичните дестинации, този път на фокус са любовните истории или по-точно техните мрачни страни. „Сянка върху стъклото“ разкрива престъпления от страст и смъртоносни афери. Колекцията отново включва любимите детективи Еркюл Поаро и госпожица Марпъл, Паркър Пайн, Харли Куин и приключенците Томи и Тапънс, всички готови да разгадават още и още нови мистерии.

„Гробът на сестра ми“, Робърт Дъгони, изд. „Бениториал“

Младото издателство „Бениториал“ доказа, че има нюх за добри трилъри. След „Удавниците“ идва ред на новия им роман „Гробът на сестра ми“.

Историята проследява живота на Трейси – жена, изпаднала в съмнения относно изчезването на сестра си. Тя не вярва, че мъжът, осъден за убийството на Сара, е истинският виновник. Подтикната от терзанията си, Трейси се отдава на детективска кариера в Сиатълското полицейско управление и посвещава дните си на преследването на убийци. Когато останките на Сара най-сетне са открити близо до родния им град, Трейси е решена да получи отговори на въпросите, които години наред я преследват.

„Никога не го отваряй: Забранената трилогия“, Кен Ниимура, изд. „Локус“

Снимка: изд. Локус

Ценителите на комикси и манга у нас ще останат приятно изненадани от новото колекционерско издание на „Локус“. „Никога не го отваряй – Забранената трилогия“ е поредица от три истории, вдъхновени от популярни японски народни приказки. Подтикнат от фолклорните истории, които познава от детските си години, Кен Ниимура решава да ги (пре)разкаже по свой собствен начин с характерния си стил. В основата на всяка история стои концепцията за табуто, а пред нас, читателите, изникват въпросите за правилата, кой ги създава и защо трябва да ги спазваме.

„Констанс“, Матю Фицсимънс, изд. „Обсидиан“

Тази зима „Обсидиан“ залагат на нетипично за тях заглавие в жанра на научната фантастика и дистопията. Романът ни пренася в близкото бъдеще, където напредъкът в медицината и квантовите компютри превръщат човешкото клониране в реалност. За едни е щастие, за други светотатство, а за младата Констанс Дарси  е истински ужас.

Нещо се обърква след поредното рутинно прехвърляне на данни от съзнанието на Констанс. Тя се събужда в клиника осемнадесет месеца по-късно, а последните ѝ спомени са заличени. Оригиналът на личността ѝ е унищожен. Тогава какво е останало от нея?

Интересна смесица от трилър и фантастика се преплитат в новия роман на Матю Фицсимънс.

Тийн зона

„Известна още като Шийла Велика“, Джуди Блум, с илюстрации от Ина Христова, изд. „Кръг“

Джуди Блум е сред най-популярните имена в литературата за деца и тийнейджъри. Американската писателка притежава дарбата да изгражда оригинални и богати персонажи, а хуморът ѝ остава запазена марка.

Снимка: изд. Кръг

Известна още като Шийла Велика“ разказва за малката Шийла и нейното семейство. Животът на момичето е пълен с фобии, но всичко се променя, когато родителите ѝ решават да прекарат лятната ваканция в провинцията. За Шийла предстоят дълги месеци, през които ще се сблъска с всичките си страхове и ще трябва да се пребори с тях. Дали ще успее да бъде смела и да преодолее себе си?

„Леденото чудовище“, Дейвид Уолямс, с илюстрации от Тони Рос, изд. „Дуо Дизайн“

Книгите на Дейвид Уолямс бързо омагьосват както младите читатели, така и критиците. Изключение не прави и „Леденото чудовище“. През 2018 г. романът грабва наградата за художествена литература в категория Детска литература на Британските годишни награди за книга. В допълнение идват и прекрасните илюстрации на Тони Рос – карикатурист, графичен дизайнер, писател и илюстратор.

Снимка: изд. “Дуо Дизайн”

„Леденото чудовище“ ни пренася във викториански Лондон, където се запознаваме с десетгодишното сираче на име Елси. За нея големият град е наистина страшно място, а опасностите дебнат отвсякъде. Още по-напечено става, когато се появява и чудовище на десет хиляди години. Но за Елси странното създание повече прилича на самотно и изгубено същество, досущ като нея.

„Облачна магия“, Тамзин Мори, изд. „Лютиче“

Вторият роман на издателство „Лютиче“ е финалист на  North Somerset Teachers’ Book Award през 2021 г. и само година по-късно вече е преведен и на български.

Какво ще се случи, ако можем да се сприятелим с облак, а емоциите ни да влияят на времето? Колко отговорна може да бъде времемагията? В дебютния си роман Тазмзин Мори отдава почит на любимите си Шетландски острови. С особена любов и топлота разказва за приключенията на малката Стела и чудатото ѝ приятелство с облака Нимбус и магьосницата Тамар. Вълшебствата обаче са само параван, зад който се крият дълбоки семейни отношения, страх от загубата и промените и търсенето на истинския дом.

„Как кралят на Елфхейм намрази приказките“, Холи Блек, с илюстрации от Ровина Кай, изд. „Ибис“

Снимка: изд. Ибис

Пренасяме се в приказния свят с Холи Блек и художничката Ровина Кай, където ни очаква едно момче с остър език и сърце от камък. Преди да стане жесток принц, а по-късно и зъл крал, Кардан е дете от Царството на феите. Историята е представена от гледна точка на бъдещия принц. Книгата допълва поредицата „Вълшебният народ“ и включва събития преди „Жестокият принц“, както и такива, случили се след края на „Кралица на нищото“.

Нехудожествена литература

„Магията на реалността: как да разберем кое е наистина вярно“, Ричард Докинс,  с илюстрации от Дейв Маккийн, изд. „Сиела“

Ричард Докинс ни представя една по-различна магия – тази на реалността и науката. По страниците на книгата научаваме от какво е направена материята, колко стара в действителност е Вселената, как така се е появило такова видово разнообразие на Земята и още много научни главоблъсканици.

Снимка: изд. Сиела

Това е история, която не просто влиза в дълбочината на магията на реалността, но и ни учи да мислим като учени.

„Мисля, следователно греша!“, Хауърд Дж. Ранкин, изд. „Бард“

Доктор Ранкин разглежда различните процеси, протичащи при мисленето, като ни показва как да избегнем капаните, които сами си залагаме. Оказва се, че ние, хората, сме склонни да рационализираме и да си измисляме доста по-често, отколкото ни се вярва. Интересуваме се повече от емоционалния си комфорт, отколкото от истината. Възприятията ни са подвластни на безброй грешки. Накратко, хората не са логични създания, а как да се справим с този „недостатък“ научаваме от Хауърд Ранкин.

„Кодекс на доверието“, Робин Дрийк, Камерън Стаут, изд. „Асеневци“

Робин Дрийк е специалист по поведенчески анализ, автор и лектор с двадесетгодишен опит като таен агент на ФБР. Според него ключът към успеха е създаването на отношения, основани на внимание и доверие. Своите пет правила за лидерство Дрийк нарича Кодекс на доверието. Системата се състои от лесни за следване стъпки, които авторът е прилагал и в контраразузнавателните си мисии. С помощта на системата, описана в книгата, всеки от нас може да изгради стабилни и трайни отношения както в професионалния, така и в личния си живот.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаЧетири заглавия, с които да си направим зимнина от лято14.07.2021

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE