Литература

Рей Бредбъри – вълшебникът с магическо перо

07.01.2021

Главна снимка: MDCarchives / CC BY 2.0

„Беше бурна и безлунна нощ.

Не е ли това един от начините да грабнеш читателя?

Е, добре тогава, беше бурна и безлунна нощ и дъждът се лееше като из ведро…“ („Хайде всички да убием Констанс“, Рей Бредбъри, 2003), а аз се чудех коя ли книга би била най-подходяща, за да запозная начинаещ читател на Бредбъри с творчеството му. Големият Рей Бредбъри, който така щедро завеща на света фантастика с дъх на мистерия, винаги ще има специално място в сърцето ми. Неговата литература не може да се опише с думи, тя трябва да се прочете и преживее. Защото Бредбъри не е обикновен творец. Той е буря от любов към доброто изкуство, страх от загубата, непримиримост към несправедливия живот и още много емоции. Дали човек ще подхване дистопиите на автора, или пък произведенията му за юноши, няма как да остане безразличен.

Сто години са изминали от раждането на създателя на култовата „451о по Фаренхайт“. А това означава само едно – че е време за кратък списък с книжни предложения от майстора на фентъзито с елементи на ужаси.

 „Да опожаряваш е наслада“

Ако все още не сте прочели „451о по Фаренхайт“, сигурно всеки втори познат упорито ви повтаря да го направите. Затова ще започна с нещо по-непопулярно – сборника с предистории на култовата дистопия. „Да опожаряваш е наслада“ навлиза в тежки разсъждения за живота и смъртта. От страниците един след друг изникват измъчени персонажи, които не могат да се примирят с преходността на всичко около тях. Угнетеност, отмъстителност и завист към живите не допускат никого да си отиде спокойно. Докато героите сами не достигнат до бленувания покой.

Сборникът включва и два варианта на разказ за Гай Монтаг, главен герой в „451…“. Независимо дали вече сте прочели романа, или ви предстои, тази различна перспектива за пожарникаря, изгарящ книги, кара читателя да помисли върху собствените си истини и какво означава да постъпваш правилно, когато трябва да се подчиняваш на правилата.

„Дървото на Вси светии“

Типично хелоуинско приключение, „Дървото на Вси светии“ е симпатична детско-юношеска литература. Това обаче никак не пречи на романа да постави класическите бредбърийски теми, да прокара мрачни оттенъци, макар и все пак да достига да положителна развръзка.

Празникът на Вси светии е нощта, когато по земята бродят всички духове и се случват странни неща. В часовете преди полунощ в малко американско градче Том Скелтън и неговите приятели, преоблечени в най-чудати костюми, отиват при своя другар Пипкин. Когато малкият Пипкин е отвлечен от тъмна сянка, децата се впускат в шантаво пътешествие през пространството и времето, за да открият изгубения си приятел и да разберат какво всъщност означава празникът и колко струват няколко часа живот. Макар и да е съвсем скромна по обем, книгата успява да постигне хелоуинското настроение и да грабне интереса още с първите си страници.

„Зелени сенки, бял кит“

Това почти автобиографично произведение е подходящо за всеки фен на киното, на магическия реализъм и на Бредбъри, разбира се. „Зелени сенки, бял кит“ нито за момент не претендира да е напълно автентична и достоверна фактологично. В нея през цялото време се преплитат реалност и фантазия, спомени и истории от стария Холивуд. А всичко това прави романа вълшебен, но и мрачен по своему.

През 1953 г. младият тогава писател отива в Ирландия, а задача му е да създаде сценарий за най-страшния звяр в литературата – Моби Дик. Работата е възложена от самия Джон Хюстън – популярният режисьор и продуцент от миналия век. Джон е далеч от идеален, но въпреки многото си недостатъци, цинизъм и грубоватост, той е идол на Бредбъри. Писането обаче не потръгва леко, а от мига, в който стъпва на ирландска земя, авторът се впуска в неочаквани приключения, по-завладяващи от преследването на белия кит.

Описанията на Бредбъри за Ирландия и жителите ѝ са истинско съкровище. Хем с ирония, хем с респект и любов писателят разказва за дъждовната, но много гостоприемна държава, и за месеците, прекарани там.

„Убиецо, върни се!“

Бредбъри винаги се е изявявал като защитник на разказите, въпреки че кратките форми често са неглижирани от издатели и читатели. Да се разкаже добра история с малко думи е многократно по-трудно от развиването на герои в стотици страници. Стига авторът да има какво да каже, разбира се. Затова и новият сборник от ИК „Бард“ е такава радост за българските фенове.

„Убиецо, върни се!“ е посветен на стогодишнината от рождението на автора си и включва едни от най-добрите му криминални истории. Пътешественици във времето, мрачни карнавали, живи автомати и детективи са само част от героите в него. Този нов сборник събира в себе си някои по-непознати творби на писателя, както и разказа, наричан от Бредбъри „най-добрият във всеки жанр, в който съм писал“.

„Включи нощта“ и „Нявгабъде: книга за смели мечтатели“

Всеки уважаващ себе си магьосник на перото се пробва да пише и за деца. И как иначе да получи безпристрастна и честна оценка, ако не се довери на невинния детски усет за приказки. „БГ книга“ издадоха две книжки с прекрасни илюстрации от Мира Мирославова, които допълват колекцията от български издания на Бредбъри  и определено заслужават място в библиотеките ни.

„Включи нощта“ е история за всички нас – малки и пораснали деца, които се страхуваме от тъмнината и вечер се сгушваме в завивките, напълно убедени, че там сме в безопасност. Малкото момче от книжката също се плаши от нощта и не иска да загаси нито една лампа в стаята си. Докато една вечер не се появява Тъма. Така малчуганът трябва да реши дали да се престраши да включи Нощта и да опознае нейния чар. Или да си остане тъжно и самотно дете, което единствено гледа през прозореца как навън децата се забавляват в нощта. Бредбъри и този път не пропуска да напомни колко е важно да съберем смелост и да надмогнем собствените си страхове.

„Нявгабъде“ също е история за куража. Пренасяме се в далечната пустиня. Единадесетгодишният Ахмед изостава от кервана на баща си в студената нощ, а сълзите му събуждат бога на бляновете и забравените имена. Запознанството им слага начало на пътуване във времето и пространството, а между отминалите светове и бъдещите възможности малкият Ахмед научава важни уроци за живота. Това е вълшебна приказка, която връща вярата, че мечтите не са само за децата, а за всеки, който има куража да ги следва.

Спирам дотук. Ако не се спра сега, сигурно ще изредя всички книги на Рей Бредбъри. И няма да сгреша, ако кажа, че всяка от тях си струва вниманието. Затова ви оставям с този кратък списък, с който да направите зимните си месеци още по-вълшебни и мистични. Защото книгите са точно това – вълшебство!

Главна снимка: MDCarchives / CC BY 2.0

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Карина НиколоваДа откриеш Фицджералд в романите му11.01.2021

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование