The Rest is Silence е първото заглавие от „Мигриращото тяло“

19.10.2017

Международната програма „Мигриращото тяло“ съществува от самото създаване на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. В рамките на целогодишната платформа гостуват чуждестранни спектакли на едни от най-интересните имена в европейски и световен контекст в областта на съвременния танц и пърформанс.

the rest in silence

 

Освен представления, програмата включва дискусии, разговори с публика и уъркшопове, насочени към българската професионална среда. Норвежкият спектакъл The Rest is Silence е първото заглавие от тазгодишното издание на „Мигриращото тяло“.

The Rest is Silence е съзерцателна творба, която прекрачва границите на танца и театъра. Норвежкото представление на хореографката Хеге Хогенрюд ще ни пренесе в центъра на взаимоотношения между майка и дъщеря. Четирима танцьори физически реагират на гласа на британската актриса Кейт Пендри, която разказва фрагменти от травматично детство. Хеге Хогенрюд оформя спектакъл за отчаянието, без отчаяни. Тя създава напълно ново и невъобразимо преживяване.

В своята работа Хеге Хогенрюд често използва текст, преминавайки във вътрешния свят на танцьора. Представленията ѝ са базирани на динамичното усещане на текста. Нейната ангажираност към уязвимостта и често неволното изобличаване, се превръщат в детайлна, прецизна и минималистична хореография. През последните 5 години Хогенрюд е най-изявеният хореограф на спектакли за младата публика в Норвегия. The Rest is Silence е нoминиран за наградата на норвежката критика през 2016.

Спектакълът е посочен като един от ТОП 20 европейски танцови представления и бе  представен по време на фестивала “Spring Forward“ на най-голямата европейска платформа за съвременен танц “Aerowaves”, който тази година се проведе в Дания, а през март 2018 ще се проведе в София.

През март 2017 Хеге Хогенрюд създаде първата си хореография за Националния балет в Осло, Норвегия.

Спектакълът е част от Международната програма „Mигриращото тяло“ на ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, финансирана от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2017 г.

Платформа ¨Aerowaves¨ се реализира с подкрепата на програма „Творческа Европа” на ЕС и е част от Календара на културните събития на Столична Община. В България тя се изпълнява от Derida Dance Center.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаФестивалът на азиатската култура „Цветовете на традициите“ идва в София26.04.2018

Още от Под Моста

Емилия ИлиеваПътуване по следите на Коледа - на лов за традицииLIFE