LIFE

5 инстаграм профила за кулинарно вдъхновение

28.02.2020

Понеже преди всичко, когато сме гладни, се опитваме да нахраним очите си, се отправяме към дебрите на добре познатия и обичан Instagram. Мястото, където зад всеки ъгъл дебнат изваяни и съблазнителни тела, редуващи се с кратки видеа за още по-съблазнителни рецепти.

Снимка: Instagram – nicolekuneva

Тартове с разтопен шоколад и свежи ягоди, пайове със запечени до златисто орехи, къпещи се в карамел, или просто бутилка вино, в компанията на меко сирене и гроздови зърна. В такива моменти гладът се среща с последната муза, тази на гастрономията, която навярно е била твърде отдадена на кулинарното изкуство и пировите угощения, за да бъде увековечена в митологията. И все пак ценена до днес.

Вдъхновението към подвизи в кухнята откриваме в ключовия хаштаг ‘foodporn’, който е директен полет към света на храната. Но той може лесно да разбие появилата се самоинициативност, водейки ни до идеи за уютни места, в които да посветим неделята на изкушаващ брънч, но не и да бъдем главните действащи лица.

Снимка: Instagram – hey.daniellaa

Следващите няколко инстаграм профила са за всички онези, които биха сложили престилката и въоръжени с тиган, биха изгорили известно количество калории (или палачинки) над горещия котлон, преди да си ги набавят отново.

 healthy.bitlife (What’s Annie Cooking)

Първата публикация на Ани от healthy.bitlife е от 2018 година, което прави профилът ѝ сравнително нов. Това до някъде може да се счита за преимущество, в случай, че не разполагате с цялото време на света, за да разглежда безкраен набор от рецепти.

Снимка: Instagram – healthy.bitlife

Освен кокетни кадри, примамващи се оказват и апетитните решения за мързеливите, но креативни дни – крекери, тостове, палачинки и мъфини. What’s Annie Cooking пробужда симпатии и с това, че коментира емоциите, които храната ѝ носи, споделяйки лични възгледи. Това прави местенце ѝ в огромния с кулинарна индустрия и необятен Instagram свят една идея по-съкровено и истинско.

high.heels.baking

Кулинарният профил на блогърката lorakapustinaHigh Heels Baking е посветен изцяло на десертите. И макар до момента в него да живеят само 34 кадърa, а началото му да е поставено през есента на 2019 г., той категорично може да бъде окачествен като красив.  Може би устремът е насочен към по-специални моменти, в които времето не е фактор от значение.

Снимка: Instagram – High Heels Baking

Затова пък ароматът на прясно изпечен тарт със смокини и маскарпоне, вкусът на прочутата торта Павлова и есенната идилия на кейка с тиква си заслужават чакането. А тях може да се подслади някое гостуване в неделния следобед. В случай, че това отговоря на плановете ви, High Heels Baking е точното място.

hey.daniellaa (DANIELA | Cooks and Bakes)

Даниела създава рецепти, аранжира, изпитва грешките на свой гръб и споделя ценен опит, а най-вече – твори в широки граници. От предястия, през сосове и гарнитури, салати, супи и основни, менюто е повече от пълно. Място в кухнята се открива дори за напитки, сладка и конфитюри. Въпреки това, с най-сериозна тежест и авторитет в блога ѝ hey.daniellaa се ползват тестените изделия и десертите, където разнообразието е впечатляващо.

Снимка: Instagram – hey.daniellaa

Без съмнение цялостният процес е повече от изтощителен, а като прибавим към това и двете ѝ малки момчета, които играят наоколо, мисията изглежда съвсем невъзможна. И все пак успехът е налице. Регулярно публикуване на съдържание, усмихнати снимки и интересни истории от деня, отстрани изглежда, че Дани е успяла да открие дупка в пространствено-времевия континуум или поне се стреми да промени възприятието за wonder woman. Където и да е истината, блогът ѝ си струва да бъде последван.

 healthylicious.heaven  (Annie | Healthy Is Delicious)

Още една готвеща Ани, която определено заслужава вниманието на Instagram потребителите с гладен взор и слабост към готвенето. С началните думи в описанието към профила ѝ откриваме отношението ѝ към храната, изразяващо се в търсене на баланс и схващането, че #ЗдравословнотоЕВкусно.

Снимка: Instagram – healthylicios.heaven

В концепцията за здравословно хранене се оказва, че влизат много повече подробности спазването на режими и диети, и яденето на „зелени неща“. Под постовете си Ани от healthylicios.heaven обръща внимание на теми като орторексията (все още некласифицирано хранително разстройство).

Фокусът пада и върху това как се храним, какво е качеството на продуктите, които използваме и с каква енергия се отнасяме към храната. Социална ангажираност в избора на теми, в съчетание с вкусни хрумвания за щастливо засищане, както и подходът ѝ при представянето и заснемането на ястията са печеливша комбинация.

Снимка: Instagram – healthylicios.heaven

nicolekuneva

Още една мама на две момчета, която не само съумява да открие време, за да сготви, но и да го бележи с индивидуален и красив почерк. За разлика от досега споменатите инстаграм профили, този на Никол Кунева – nicolekuneva не е изцяло съсредоточен върху кулинарните изкушения. От него лъха на домашен уют, канела и нежна радост, въпреки това не липсват гастрономически съблазни – лимоново-боровинкови мъфини, бананов хляб или домашен течен шоколад.

Снимка: Instagram – nicolekuneva

Няма как да не оценя вниманието ѝ към детайла, вложен в описанието за приготвяне на конкретното ястие. Всичко е толкова достъпно проследено (изрично беше споменат диаметърът на тавичката, в която се пече сладкиш), че дори съвсем начинаещи могат спокойно да се впуснат в приготвянето на експерименти в кухнята.

И всички отклонения са позволени, защото всичко е… въпрос на вкус.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваСмисленото консуматорско изживяване. Любими български брандове22.03.2020

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаМузика по време на карантина – онлайн уроци от RockShoolОбразование