LIFE

5 инстаграм профила за кулинарно вдъхновение

28.02.2020

Понеже преди всичко, когато сме гладни, се опитваме да нахраним очите си, се отправяме към дебрите на добре познатия и обичан Instagram. Мястото, където зад всеки ъгъл дебнат изваяни и съблазнителни тела, редуващи се с кратки видеа за още по-съблазнителни рецепти.

Снимка: Instagram – nicolekuneva

Тартове с разтопен шоколад и свежи ягоди, пайове със запечени до златисто орехи, къпещи се в карамел, или просто бутилка вино, в компанията на меко сирене и гроздови зърна. В такива моменти гладът се среща с последната муза, тази на гастрономията, която навярно е била твърде отдадена на кулинарното изкуство и пировите угощения, за да бъде увековечена в митологията. И все пак ценена до днес.

Вдъхновението към подвизи в кухнята откриваме в ключовия хаштаг ‘foodporn’, който е директен полет към света на храната. Но той може лесно да разбие появилата се самоинициативност, водейки ни до идеи за уютни места, в които да посветим неделята на изкушаващ брънч, но не и да бъдем главните действащи лица.

Снимка: Instagram – hey.daniellaa

Следващите няколко инстаграм профила са за всички онези, които биха сложили престилката и въоръжени с тиган, биха изгорили известно количество калории (или палачинки) над горещия котлон, преди да си ги набавят отново.

 healthy.bitlife (What’s Annie Cooking)

Първата публикация на Ани от healthy.bitlife е от 2018 година, което прави профилът ѝ сравнително нов. Това до някъде може да се счита за преимущество, в случай, че не разполагате с цялото време на света, за да разглежда безкраен набор от рецепти.

Снимка: Instagram – healthy.bitlife

Освен кокетни кадри, примамващи се оказват и апетитните решения за мързеливите, но креативни дни – крекери, тостове, палачинки и мъфини. What’s Annie Cooking пробужда симпатии и с това, че коментира емоциите, които храната ѝ носи, споделяйки лични възгледи. Това прави местенце ѝ в огромния с кулинарна индустрия и необятен Instagram свят една идея по-съкровено и истинско.

high.heels.baking

Кулинарният профил на блогърката lorakapustinaHigh Heels Baking е посветен изцяло на десертите. И макар до момента в него да живеят само 34 кадърa, а началото му да е поставено през есента на 2019 г., той категорично може да бъде окачествен като красив.  Може би устремът е насочен към по-специални моменти, в които времето не е фактор от значение.

Снимка: Instagram – High Heels Baking

Затова пък ароматът на прясно изпечен тарт със смокини и маскарпоне, вкусът на прочутата торта Павлова и есенната идилия на кейка с тиква си заслужават чакането. А тях може да се подслади някое гостуване в неделния следобед. В случай, че това отговоря на плановете ви, High Heels Baking е точното място.

hey.daniellaa (DANIELA | Cooks and Bakes)

Даниела създава рецепти, аранжира, изпитва грешките на свой гръб и споделя ценен опит, а най-вече – твори в широки граници. От предястия, през сосове и гарнитури, салати, супи и основни, менюто е повече от пълно. Място в кухнята се открива дори за напитки, сладка и конфитюри. Въпреки това, с най-сериозна тежест и авторитет в блога ѝ hey.daniellaa се ползват тестените изделия и десертите, където разнообразието е впечатляващо.

Снимка: Instagram – hey.daniellaa

Без съмнение цялостният процес е повече от изтощителен, а като прибавим към това и двете ѝ малки момчета, които играят наоколо, мисията изглежда съвсем невъзможна. И все пак успехът е налице. Регулярно публикуване на съдържание, усмихнати снимки и интересни истории от деня, отстрани изглежда, че Дани е успяла да открие дупка в пространствено-времевия континуум или поне се стреми да промени възприятието за wonder woman. Където и да е истината, блогът ѝ си струва да бъде последван.

 healthylicious.heaven  (Annie | Healthy Is Delicious)

Още една готвеща Ани, която определено заслужава вниманието на Instagram потребителите с гладен взор и слабост към готвенето. С началните думи в описанието към профила ѝ откриваме отношението ѝ към храната, изразяващо се в търсене на баланс и схващането, че #ЗдравословнотоЕВкусно.

Снимка: Instagram – healthylicios.heaven

В концепцията за здравословно хранене се оказва, че влизат много повече подробности спазването на режими и диети, и яденето на „зелени неща“. Под постовете си Ани от healthylicios.heaven обръща внимание на теми като орторексията (все още некласифицирано хранително разстройство).

Фокусът пада и върху това как се храним, какво е качеството на продуктите, които използваме и с каква енергия се отнасяме към храната. Социална ангажираност в избора на теми, в съчетание с вкусни хрумвания за щастливо засищане, както и подходът ѝ при представянето и заснемането на ястията са печеливша комбинация.

Снимка: Instagram – healthylicios.heaven

nicolekuneva

Още една мама на две момчета, която не само съумява да открие време, за да сготви, но и да го бележи с индивидуален и красив почерк. За разлика от досега споменатите инстаграм профили, този на Никол Кунева – nicolekuneva не е изцяло съсредоточен върху кулинарните изкушения. От него лъха на домашен уют, канела и нежна радост, въпреки това не липсват гастрономически съблазни – лимоново-боровинкови мъфини, бананов хляб или домашен течен шоколад.

Снимка: Instagram – nicolekuneva

Няма как да не оценя вниманието ѝ към детайла, вложен в описанието за приготвяне на конкретното ястие. Всичко е толкова достъпно проследено (изрично беше споменат диаметърът на тавичката, в която се пече сладкиш), че дори съвсем начинаещи могат спокойно да се впуснат в приготвянето на експерименти в кухнята.

И всички отклонения са позволени, защото всичко е… въпрос на вкус.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваНа пътешествие с Крум Крумов и вятъра25.11.2020

Още от Под Моста

Деница ДимитроваПристрастяващата мистерия на „Отмяната“Кино