Литература

Алея на книгата – Варна и 15 книги, които очакваме

05.08.2019

Най-чаканите летни заглавия отиват на море

Лятото е в разгара си, на всички ни се иска да сме близо до морето, пиейки коктейл в приятна компания, а защо не и с книга в ръка. Добрата новина е, че книжните изкушения и този път не пропускат плажа, а щандовете им вече са сглобени между хотел „Черно море“ и Фестивален и конгресен център във Варна. Това означава само едно – от 2-ри до 11-ти август отново ще се гмурнем сред многобройните издателства и книжарници, представени на Алеята.

Разбира се, не бива да ходим без подобаващ списък със заглавия. Вижте кои са най-новите летни попълнения на българския книжен пазар и какво да очакваме специално за Алея на книгата-Варна.

“Страшни приказки за мрачни вечери”, Алвин Шварц

ИК „Сиела“, Юли 2019 г.

Американският писател и фолклорист Алвин Шварц развихря въображението си, а прекрасните илюстрации ни запознават с духове, чудати създания и странни места. Някои страховити, други хумористични, историите от сборника със сигурност не оставят читателя безразличен.

“Тримата братя и златната ябълка. Събрани приказки и разкази”,  Ангел Каралийчев

ИК „Сиела“, Юни 2019

Няма дете в България, което да не е заспивало с приказките на Каралийчев. Те не се нуждаят от представяне – принцеси и принцове, змейове и орисници, 138 избрани приказки, включващи най-доброто от творчеството му. Не са пропуснати най-известните приказки на Каралийчев като „Майчина сълза“, „Златното момиче“, „Мара Пепеляшка“ и „Тримата братя и златната ябълка“, но откриваме и по-малко познати истории от автора.

 „Питайте Джийвс – Разкази за Бърти Устър и други търтеи“, П.Г. Удхаус

ИК „Колибри“, Юли 2019

И за Удхаус представянето е излишно. Обявен е за най-големият английски хуморист и определено е сред първите имена в световната класация. Джийвс и Устър са най-характерните му герои, те радват поколения читатели с приключенията и небивалиците, в които изпадат. А настоящият том събира най-добрите истории за любимия ни иконом и симпатичния Бърти.

 „Сънищата на Франкенщайн“ – Сборник

ИК „Ера“, Юли 2019

За любителите на фантастичните жанрове това е истински празник – сборник с класическа викторианска фантастика. „Сънищата на Франкенщайн“ включва произведения на Мери Шели, Едгар Алън По, Томас Харди и Артър Конан Дойл. Наред с тях виждаме и автори, за които дори не сме предполагали, че творят в жанра, но изненадите са приятни. Разказите лежат в основите на съвременната фантастика и дават много отговори за развитието ѝ.

„Истории от 90-те“ – Сборник

ИК ICU, предстои представяне на Алея на книгата-Варна

За тази книга с нетърпение очакваме да научим повече на живо от създателите ѝ. Със сигурност в редовете на сборника ще ни следват богата гама от емоции, интересни истории и анекдоти, хумор, носталгия и красиви моменти от края на миналия век.

„Други богове“, Х.Ф.Лъвкрафт,

ИК „Изток-Запад“

Неиздавани разкази и новели от американският писател Х. Ф. Лъвкрафт – автор на произведения с водещ принцип „космичес­ки ужас“. Настоящият сборник с избрани творби ни отвежда в света на сънищата, на свръхестественото, на магичното и езотеричното, на смъртта и космическите странствания. Звучи добре, нали?

“Ерик”, Тери Пратчет

ИК „Сиела“, Юни 2019

Ето го и новото издание на „Ерик“. Същите невероятни илюстрации и познатият ни демоноложки хакер от Света на Диска – Ерик. Ерик иска само три дребни неща: да живее вечно, да бъде господар на Вселената и да излиза с най-чудесното момиче на света. Вместо това получава Ринсуинд – най-некомпетентният магьосник, раждал се някога.

Хуморът на сър Тери винаги си струва, така че не пропускайте шанса!

 „Сьомгата на съмнението“, Дъглас Адамс

ИК „Бард“, Излиза на: 5.08.2019

Дъглас Адамс е известен със своя „Пътеводител на галактическия стопаджия“ (и продълженията му – неясен брой според литературните критици). Малкото, което ни е оставил ненадминатият английски писател, си струва вниманието – мъдростта на живота се прокрадва изпод шантава карнавална фантастика, много чувство за хумор и размисли за Вселената. Ако още не сте опитали, възползвайте се от новото издание на „Сьомгата на съмнението“.

„Ние, човеците“ Том Филипс

ИК „Бард“, Юни 2019

Книга, която разглежда … просто най-големите издънки в историята на човечеството. А, повярвайте, те не са никак малко. Ако искате да се поучите от грешките на предците ни и да се посмеете на техен гръб, това е точната книга!

„Лятно пътуване“, „Закуска в “Тифани”, Труман Капоти

ИК „Колибри“

Класиката винаги е на мода. Затова нека се върнем към емблематичния автор на XX век Труман Капоти. Това лято бяха издадени две негови творби – известната „Закуска в „Тифани“и „Лятно пътуване“. Книги за душата и сърцето, които биха били отлична компания за едно лятно пътешествие.

„Мортина и ваканцията на езерото „Мистерия”, Барбара Кантини

ИК “Кибеа“, Юли 2019

Барбара Кантини е родена във Флоренция през 1977. Завършва анимация, а по-късно се посвещава на илюстрацията и работи за американски, английски и италиански издателства. През 2017 г. е публикувана „Мортина“, която печели на автора си международно признание. Следват „Мортина и омразният братовчед“ и „Мортина и приятелят призрак“. А това лято най-малките читатели могат да се порадват на Мортина и нейното призрачно семейство с новата книга на „Кибеа“.

„Назови ме с твоето име“, Андре Асиман,

ИК „Black Flamingo Publishing“, Юни 2019

Историята нашумя с едноименния филм, а на български език книгата беше очаквана  от мнозина. Една нестандартна любовна история, преходността на живота, ценности, приятелство – всичко това се вижда на лентата на режисьора Лука Гуаданино, а сега можем да се насладим на книгата на Андре Асиман.

„Морски записи“, Антон Георгиев

ИК „Хермес“

Време е да включим и родното творчество в списъка си. „Морски записи“ със сигурност ще остави аромат на море у нас като за цяла година, а и ще ни потопи в приятна и спокойна атмосфера. Добър избор за лятното издание на Алеята!

Подготвяйте списъка с книги, защото от петък Варна очаква всички не само със слънце и море, а с много нови книги и литературни събития. Защото ни предстои не кое да е, а Десетото издание на Алея на книгата – Варна!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаВреме за фантастика – съвременните автори, които си струва да прочетем05.04.2020

Още от Под Моста

Илияна МаринковаПет приказни филма за истински ШехерезадиКино