Музика

Ара Маликян и „Royal Garage“ – от гаражите на Ливан до голямата сцена

05.03.2020

Отново сядам да пиша за Ара, този път за последния му албум, който цигуларят ще представи в България през месец март. Обичам класическата музика, въпреки че много хора я намират за старомодна. Обичам и рока и силната му емоция. Обичам популярната музика с цялото ѝ многообразие от преплитащи се стилове. А като човек, отраснал на границата между два континента, фолклорните мотиви на Изтока са винаги покрай мен. Накратко, невъзможно е да не харесвам Маликян и албумите му, всеки от които е богат музикален калейдоскоп.

Защо Royal Garage?

С всеки свой албум испанският цигулар се потапя сред разнообразието от музикални жанрове. А не забравя и да напомни на себе си и на публиката през какво минава един композитор, на какво дължи успехите и красивите мелодии, които създава.

Но защо Ара Маликян посвещава най-новия си албум именно на гаражите, при това ги нарича царски? Много хора забравят за ливанския произход на популярния музикант. Той се ражда през 1968 г. в Бейрут и детството му е белязано от военни действия. Така през 1976 г. започват и връзките му с въпросните гаражи.

Можем само да гадаем от кого е бил вдъхновен малкият Ара, но е факт, че по цял свят „гаражни“ банди се превръщат в преуспели рок изпълнители и поп-феномени. 70-те и 80-те дават тласък на музиката, нови стилове и модерно звучене. В тези си ранни години Ара е запленен от изкуството, в което го потапя баща му. Не е изненадващо, че след повече от четиридесет години от онези времена Маликян си припомня часовете, прекарани сред развалините на войната. Часове на разруха, но и на детски спомени, пълни с музика и любов.

Дори след като напуска Азия, за да учи музика в Германия и Великобритания, младият тогава цигулар продължава да твори из скътаните гаражи на европейските градове. А защо ги нарича царски? Може би всяко място, вдъхновяващо за изкуство, е достойно да се нарече така.

Кой партнира на Ара Маликян за Royal Garage?

В произведенията на Маликян се преплитат гласовете на няколко култури (буквално и преносно). Арменецът Серж Танкян, аржентинецът Андрес Каламаро, испанeцът Енрике Бънбъри, италианецът Франко Батиато и рап музикантът Kase.O са само част от звездното подкрепление на албума. Всеки един от тях е идол на световната сцена и е свързан с мултикултурната философия на Ара.

Въпреки че прекарва по-голямата част от живота си в Лос Анджелис, САЩ, Серж Танкян също е родом от Ливан. За широката публика е известен като вокалиста на метъл бандата System of a Down, но малцина знаят, че певецът е поет през свободното си време. 

Андрес Калмаро също не остава по-назад в кариерата си – аржентинецът е популярен изпълнител на рок, поп-рок, фънк и латиноамериканска музика. А освен като певец, се изявява като композитор и продуцент.

Още една рок звезда се присъединява към Dream Team-а на цигуларя. Енрике Бънбъри е сред най-популярните испански музиканти на световната сцена. Изпълнителят преминава през няколко групи, сред които и Héroes del Silencio (Heroes of Silence), но все пак решава да се отдаде на солова кариера.

В тази компания Франко Батиато ми изглежда почти екзотично. Италианецът изпълнява редица стилове – опера, джаз, поп музика, а текстовете му често съдържат философски и религиозни препратки. А сред талантите и хобитата му са киното и изобразителното изкуство.

Kase.O или Хавиер Рамос, както е истинското име на испанеца, допълва колоритната музикална група със своите хип-хоп, джаз-рап и други еклектични стилове. Рапарът се изявява с групата Violadores del Verso, както и солово, а от началото на кариерата си е издал седем студийни албума.

Време за музика

Комбинацията от всички тези утвърдили се музиканти, с Ара Маликян начело, няма как да ни разочарова. Всяко шоу е изпълнено с емоция, но когато включва толкова много любими изпълнители, трепетът се усилва. Припомням си с удоволствие парчетата от „Royal Garage” , а за да не отнемам от удоволствието сами да потърсите музикалните изповеди на Ара, ще споделя само малка част от моите най-любими…

Voglio Vederti Danzare – Ара Маликян и Франко Батиато

Започвам с едно поп парче. Италианската музика винаги ми е била слабост. Имам си онези моменти, в които изпитвам силно желание да си пусна Албано Каризи и Ромина Пауър или пък „Рики е Повери“. Песента на Франко Батиато определено ме върна към тази ретро италианска естрада.

Самият Батиато взема дейно участие в създаването на текста към песента. Посветена на магията на танца, историята на „Искам да те видя как танцуваш“ разказва за всички онези, за които музиката е начин на живот. Възхвалата на танца не пропуска и българската следа и родните ни нестинарки: Danzatori bulgari / A piedi nudi sui braceri ardenti (Български танцьори/ Боси върху горящите въглени).

Concerto Grosso – Ara Malikian, Kase.O

В най-мащабното и произведение от албума Маликян показва завидна техника. Кончерто Гросо (буквално „голям концерт“) е музикален жанр, при който соловите инструменти противопоставят музикалната си тема на оркестъра. И макар тук да няма подобно противопоставяне, а по-скоро „състезание“ между музикалните жанрове, оставам с усещането за истински „голям концерт“.

В първата част звуците на цигулката създават напрежение, на което после рязко контрастира по-спокойният испански хип-хоп. Поп звученето бавно се прелива в класика, в която се чуват няколко акорда, напомнящи песента Adagio. А накрая се завръщат драматизмът и енергията на цигулката.

Falafel

Оставям за финал едно етно парче, което ме отвя далече на изток с ритмите си. И ме накара да се замисля отново над цялото творчество на Маликян. Нали точно това прави Ара толкова уникален – умелото съчетание на съвременни поп стилове с фолклора на Изтока и Латинска Америка. Етно звученето и електронният денс са пресъздадени фантастично от цигулката на маестрото.


Организатор на концертите за България е компанията BG Sound Stage. Не пропускайте да се потопите в богатата гама от близкоизточни мотиви, европейска класика и фолклор. Вземете своите билети от системата на Eventim, както и от касите на залите в София, Варна и Пловдив. Подарете си незабравимо музикално преживяване „от гаражите“!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Габриела КанджеваIl Volo – полет към върха11.07.2019

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE