Театър

„Арсеник и стари дантели“ – убийствено класна комедия с малко ужас и много смях

11.12.2018

Освен че се превърна в един от любимите ми класически филми по-рано тази година, след като гледах „Арсеник и стари дантели“ от 1944 г. ми се прииска да гледам пиесата на сцена у нас. И ето, че Театър „Българска армия“ сбъдва желанието ми тъкмо навреме за празниците.

Творбата излиза под перото на Джоузеф Кесълринг през 1939 г. и оттогава насам печели одобрението на зрителите по цял свят. Драматургът първоначално смята да използва драматичен жанр за мрачния сюжет, но продуцентите го съветват, че пиесата би постигнала по-голям успех като комедия – и се оказват напълно прави. Резултатът е отличителен сюжет, който се запомня заради необичайните мотиви на героите и ситуациите, в които се оказват.

Криминалната пародия раказва за чудатите членове на семейство Брустър, най-обикновен сред които изглежда Мортимър – театрален критик, на път да се ожени за Илейн – дъщерята на местния пастор. Една вечер Мортимър открива труп в дома на своите набожни лели Аби и Марта, които чистосърдечно му признават, че това е поредният наемател на стая в къщата им. Сестрите редовно облекчават самотния живот на търсещите при тях подслон с помощта на домашно бъзово вино с малко арсеник, стрихнин и цианит. В благородното им дело участва и братът на Мортимър – Теди, който се мисли за президента Теодор Рузвелт, а положението става още по-сложно, когато същата вечер в бруклинския дом се появява отдавна заминалият трети брат Джонатан със своите маниакални наклонности и в компанията на съучастник.

Театралната критика у нас сякаш е свикнала да асоциира комедията на българска сцена със самоцелен и лесен за възприемане хумор. Това обаче е невъзможно за представление, което стъпва върху подобна ярка драматургия. Режисурата на Борис Чакринов се води от изискания хумор в текста, за да създаде забавление с вкус.

В ролята на Мортимър Брустър виждаме Тигран Торосян, който се носи решително и енергично по финия ръб на истерията. Гергана Данданова като леля Аби прави чудесно превъплъщение в суха старица с припряна за възрастта си походка, а Радосвета Василева е достоверна като властната ѝ сестра.

Със своята неподправеност полицаят на Александър Дойнов предизвиква искрен смях, а същото постига и налудничаният образ на Теди Брустър, пресъздаден с отдаденост от Асен Кобиларов. Веселин Ранков като Джонатан Брустър е заплашителен с присъствието си, макар и без достатъчно разкрасяване, за да добие вида на Борис Карлоф, като когото трябва да прилича героят. Придружителят му д-р Айнщайн, изигран от Мирослав Пашов с напевен немски акцент, е един от малкото герои, които успяват да спечелят напълно зрителската симпатия. Сред тях е и Илейн, на която Елена Иванова вдъхва увереност и упорство.

Интересни са различните измерения на лудостта в семейство Брустър. Единственото зло, което шумният, но безобиден Теди може да причини, е безсънието на съседите, за разлика от миловидните лели Аби и Марта, които отнемат човешки животи, уж за да помогнат, и зловещият Джонатан, който изпитва удоволствие от престъпленията си и е откровеният злодей сред героите.

Освен да забавлява, пиесата оставя и възможност за размисъл с поведението на своите герои и техните морални представи. Сестрите убиват гостите си, за да ги спасят от самотния живот на старини, но оправдание ли е това за действията им? Решенията им наистина ли се дължат на психически отклонения, или е възможно един разумен човек да има подобна нагласа? С въпросната обремененост в семейството и несигурността на Мортимър изниква и друга тема – за това доколко можем да оставим на историята да ни определя като личности и има ли изход от това.

„Арсеник и стари дантели“ в „Българска армия“ успява да направи това, за което е предназначена – да забавлява, преплитайки незавидната съдба на няколко роднини, всеки от които намира щастието в чуждото нещастие. Представлението обаче няма да ви донесе друго, освен радост, а това го прави чудесен театрален избор, с който да завършите тази година или да започнете следващата.


Гледайте в Театър „Българска армия“ от 19:00 на: 12, 13, 22 декември, 10, 29 януари, 9, 26 февруари

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Калоян ГуглевПочетна награда на Президента за актьора Васил Михайлов05.04.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование