Театър

Театралните премиери, с които да се сгреем през януари

09.01.2019

С отминаването на шума от разливащо се шампанско, гърмящи фойерверки и разопаковане на подаръци настроението сякаш отново пада правопропорционално на температурите навън.

Януари може да не е един от най-приятните месеци за работа и излизания, но ако останем завити вкъщи, ще изпуснем богатия на премиери театрален афиш. А с представленията от него има много по-голям шанс да се сгреете, и то отвътре.

Днес ви показвам за какво през януари си струва да вземете билети, а ако вече са свършили, изберете си дати от следващите месеци, които ще видите по-долу – сигурна съм, че и тогава ще имате нужда от стопляне.

„Променяне“ – Нов театър – НДК

Първият моноспектакъл на Йоана Буковска-Давидова се очаква да бъде едно от големите театрални събития на 2019 г. Той е драматизация по книгата „Промяна“ на Лив Улман и отбелязва както 80-годишнината на актрисата, така и 100-годишнината от рождението на Ингмар Бергман. В „Променяне“ основна тема и фигура е тази на актрисата, чийто истински образ е скриван от ролите и изкривяван през призмата на медийното отразяване.

Светът на Лив Улман в спектакъла обещава да бъде възторжен и цветен, а зрителят сам ще има възможността да не изключва мобилния си телефон, а да участва с него в интерактивното създаване на представлението. Замисълът включва приложения, които след закупуване на билет за събитието могат да бъдат изтеглени върху мобилен телефон, за да може да бъде изградена допълнителна реалност по време на спектакъла.

Гледайте на: 9, 10 януари от 19:30; 13 и 14 февруари

 

„Вкус на мед“ – Театър „Българска армия“

В исторически план пиесата на Шийла Дилейни е тази, която първа проговаря за живота на хората от средната класа. С появата си през 1958 г. творбата не подминава междурасовата любов, децата, които раждат деца, и хомосексуализма.

Главната героиня е 18-годишната Джо, чиято майка се интересува повече от мъж, по-млад с 10 години от нея, отколкото от дъщеря си. Междувременно Джо намира романтика в първата си любов „с вкус на мед“ при чернокож моряк.

Пишейки творбата си на 19-годишна възраст, Дилейни представя колко несправедливо може да е обществото спрямо стремежа на младите хора към щастие и нанесените душевни травми от студената действителност. Времената и душевността на „сърдитите млади хора“ ще ни представи режисьорът Красимир Спасов от сцената на Театър „Българска армия“.

Гледайте на: 9, 10, 17, 20, 29 януари от 19:30, Камерна сцена „Миракъл“; 1, 9, февруари от 19:30, Камерна сцена „Миракъл“; 5, 15 и 30 март от 19:30, Камерна сцена „Миракъл“

 

„Любовникът“ – Народен театър „Иван Вазов“

Фотограф: Стефан Ненков Щерев

Камерният спектакъл събира за първи път на една сцена партньорите в живота Радина Кърджилова и Деян Донков. Това е режисьорски дебют за актьора, който избира текст на Харолд Пинтър, за да разгледа къде остава любовта години след брака и има ли място за истински, неподправени чувства сред маските, които използваме. В „Любовникът“ абсурдите на семейния живот, когато едновременно знаем всичко за другия, но и изобщо не го познаваме, се оказват и абсурди на самото ни съществуване.

Гледайте на: 13, 20 януари от 19:00 на Камерна сцена; 10, 26 февруари от 19:00 на Камерна сцена; 14, 27 март от 19:00 на Камерна сцена

 

Оркестър „Титаник“ – Сатиричен театър „Алеко Константинов“

Пиесата на Христо Бойчев разказва за скитници, които обитават малка гара. Макар на нея да не спират влакове, те продължават да репетират как се качват и ограбват влак, докато не се появява един алкохолизиран магьосник, способен да ги отведе в друга, по-красива действителност.

„Оркестър „Титаник“, режисирана от проф. Румен Рачев, е съвместна продукция на Сатиричния театър и Общинския драматичен театър в Кюстендил, където публиката вече я гледа. Тя бележи първата поява на Силвия Лулчева и Иван Панев като част от трупата на Сатирата.

Гледайте на: 16, 17, 24 януари от 19:30 на Голяма сцена; 3, 20 февруари от 19:30 на Голяма сцена 

 

„Развратникът“ – Театър „София“

В центъра на пиесата от Е. Е. Шмит е философът Дидро, който не смята, че вечни обещания могат да бъдат давани в един толкова преходен свят. А човешкият стремеж да намери непоклатима основа, върху която да се опре в живота си, прераства във фанатизъм, смята режисьорът на премиерното представление Стоян Радев. То разглежда възможностите отвъд рамките на стабилното – смелостта, самоиронията и стойността на близостта и смеха.

„Развратникът“ обединява добре познати лица като Ириней Константинов, Петя Силянова, Лилия Маравиля, заедно с по-младите им колеги Симона Халачева, София Маринкова и Стефан Кондров.

Гледайте на: 17, 23 януари от 19:00 на Голяма сцена; 7, 21 февруари от от 19:00 на Голяма сцена

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Калоян Гуглев5 театрални премиери, които да очакваме до края на ноември16.10.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование