LIFE

Arte Class Варна или магията да твориш – разговор с Ивета Стоянова

01.04.2019

Преди по-малко от година имах невероятния шанс да се запозная с голямото семейство на Arte class Варна, където почти всяка вечер се пише история или, по-точно казано, рисува история. Всеки създава своята картина, своето произведение на изкуството, рисува по свой си начин.

Приятелска обстановка, добри преподаватели и не на последно място невероятна атмосфера. Arte class е място, където всеки открива в себе си неподозирани таланти. Отключва сетивата си за нещо ново – различно. Такъв беше и непринуденият ни разговор със създателката на тази прекрасна идея – Ивета Стоянова, с която говорихме за това как се създава такъв проект.

ВЖ: Какво е Арте клас? Как се реализира такава идея?

Ивета Стоянова: Идеята за това събитие се появи на чаша вино пред камината през пролетта на 2017 година. Избирах картини с маслени бои за моя дом. След втората чаша вино си дадох сметка, че изкуството е недостъпно за повечето от нас.  Защо да не рисуваме и пием вино за удоволствие? За мен, за теб, за всички без опит, за всички, на които от малки им е казвано – ти не можеш да рисуваш и какво ли още не.

Направих проучване и се оказа, че тази прекрасна  идея съществува в Америка. Това ми показа, че не звучи толкова абсурдно и стартирахме Arte Class Varna. Концепцията на Arte Class Varna е авторска, създадена с много труд и любов.

ВЖ: Ти самата рисуваш ли?

Ивета Стоянова: Не, но пия вино. Скоро ще направим две години и след всяка нарисувана  картина, удоволствието и топлината в сърцата ни става все по-силна. Голямо благодаря за всички, които ни се доверяват!

ВЖ: Как си избрахте мястото и от значение ли е то за подобен тип мероприятие?

Ивета Стоянова: За мен  The Social Tea House е семейство, сила и кауза. Благодарна съм, че имаме такива партньори.

ВЖ: Разкажи ни малко и за екипа от художници. Как откликнаха те на тази идея?

Ивета Стоянова: Екипът от художници е неповторим. Креативни, изключителни творци и личности – Мирослав Йотов – маслени бои, Георги Кенаров и Васил Пенчев – акрилни бои, Симона Савова – рисуване върху текстил, Марина Борисова – рисуване с акварел, Ива Пенчева – рисуване върху коприна.  Благодарение на Теди, Веси, Жани  и Плами, екипната работа е пълен разкош. Благодарна съм , че имам възможност да работя точно с тях.

ВЖ: Какво влияние оказват върху хората изкуството, виното и хубавата музика?

Ивета Стоянова: Невероятно е. Променихме начина на мислене, хората са щастливи и емоционално развълнувани. Магия и креативност олицетворяват Arte Class Varna.

ВЖ: Ако пред себе си имаше най-различни материали и техники как би изглеждала една твоя картина на платното?

Ивета Стоянова: Цветна, абстрактна и с чаша вино в ръка.

ВЖ: Кое е онова нещо, което отличава Арте клас от останалите културни събития във Варна?

Ивета Стоянова: Креативността и отдадеността на нашия екип. Професионализъм, съчетан с любов за най-важния човек – клиента!

ВЖ: Имаш ли наблюдение какъв тип хора посещават най-често вашите събития?

Ивета Стоянова: Щастлива съм , че обединяваме различни професии,  възрасти  по един изключителен начин. Освен емоционалната еуфория,  срещите и контактите са полезни и в професионално отношение.

ВЖ: Какво би казала на хората, които все още не са се престрашили да се запишат и на онези, които тепърва ще го направят?  

Ивета Стоянова: Заповядайте при нас. Вълшебството на Arte Class Varna  е достъпно за всички любители на изкуството, хубавата музика и отлежалото вино. Очакваме Ви!

Ако искате да бъдете част от магията на изобразителното изкуство следете събитията на страницата на Arte Class Varna във Фейсбук и не пропускайте да се запишете за някое от тях.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия Илиева"Исторически хумор" и меме съвремие с Александър Кузманов23.07.2019

Още от Под Моста

Габриела КанджеваПреди концерта: любимите ни 5 песни на Il VoloМузика