LIFE

Arte Class Варна или магията да твориш – разговор с Ивета Стоянова

01.04.2019

Преди по-малко от година имах невероятния шанс да се запозная с голямото семейство на Arte class Варна, където почти всяка вечер се пише история или, по-точно казано, рисува история. Всеки създава своята картина, своето произведение на изкуството, рисува по свой си начин.

Приятелска обстановка, добри преподаватели и не на последно място невероятна атмосфера. Arte class е място, където всеки открива в себе си неподозирани таланти. Отключва сетивата си за нещо ново – различно. Такъв беше и непринуденият ни разговор със създателката на тази прекрасна идея – Ивета Стоянова, с която говорихме за това как се създава такъв проект.

ВЖ: Какво е Арте клас? Как се реализира такава идея?

Ивета Стоянова: Идеята за това събитие се появи на чаша вино пред камината през пролетта на 2017 година. Избирах картини с маслени бои за моя дом. След втората чаша вино си дадох сметка, че изкуството е недостъпно за повечето от нас.  Защо да не рисуваме и пием вино за удоволствие? За мен, за теб, за всички без опит, за всички, на които от малки им е казвано – ти не можеш да рисуваш и какво ли още не.

Направих проучване и се оказа, че тази прекрасна  идея съществува в Америка. Това ми показа, че не звучи толкова абсурдно и стартирахме Arte Class Varna. Концепцията на Arte Class Varna е авторска, създадена с много труд и любов.

ВЖ: Ти самата рисуваш ли?

Ивета Стоянова: Не, но пия вино. Скоро ще направим две години и след всяка нарисувана  картина, удоволствието и топлината в сърцата ни става все по-силна. Голямо благодаря за всички, които ни се доверяват!

ВЖ: Как си избрахте мястото и от значение ли е то за подобен тип мероприятие?

Ивета Стоянова: За мен  The Social Tea House е семейство, сила и кауза. Благодарна съм, че имаме такива партньори.

ВЖ: Разкажи ни малко и за екипа от художници. Как откликнаха те на тази идея?

Ивета Стоянова: Екипът от художници е неповторим. Креативни, изключителни творци и личности – Мирослав Йотов – маслени бои, Георги Кенаров и Васил Пенчев – акрилни бои, Симона Савова – рисуване върху текстил, Марина Борисова – рисуване с акварел, Ива Пенчева – рисуване върху коприна.  Благодарение на Теди, Веси, Жани  и Плами, екипната работа е пълен разкош. Благодарна съм , че имам възможност да работя точно с тях.

ВЖ: Какво влияние оказват върху хората изкуството, виното и хубавата музика?

Ивета Стоянова: Невероятно е. Променихме начина на мислене, хората са щастливи и емоционално развълнувани. Магия и креативност олицетворяват Arte Class Varna.

ВЖ: Ако пред себе си имаше най-различни материали и техники как би изглеждала една твоя картина на платното?

Ивета Стоянова: Цветна, абстрактна и с чаша вино в ръка.

ВЖ: Кое е онова нещо, което отличава Арте клас от останалите културни събития във Варна?

Ивета Стоянова: Креативността и отдадеността на нашия екип. Професионализъм, съчетан с любов за най-важния човек – клиента!

ВЖ: Имаш ли наблюдение какъв тип хора посещават най-често вашите събития?

Ивета Стоянова: Щастлива съм , че обединяваме различни професии,  възрасти  по един изключителен начин. Освен емоционалната еуфория,  срещите и контактите са полезни и в професионално отношение.

ВЖ: Какво би казала на хората, които все още не са се престрашили да се запишат и на онези, които тепърва ще го направят?  

Ивета Стоянова: Заповядайте при нас. Вълшебството на Arte Class Varna  е достъпно за всички любители на изкуството, хубавата музика и отлежалото вино. Очакваме Ви!

Ако искате да бъдете част от магията на изобразителното изкуство следете събитията на страницата на Arte Class Varna във Фейсбук и не пропускайте да се запишете за някое от тях.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста„Операция „Жълти стотинки“ събира средства за олимпийските отбори по природни науки03.09.2019

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаДа избереш книга по корицата и да си струваЛитература