Театър

„Аскеер“ 2019: Триумфът на „Дебелянов и ангелите“

25.05.2019

 Състоя се едно от най-дългоочакваните и обичани събития в българските театрални среди – връчването на наградите Аскеер. На 24-ти май 2019 г. за 29-ти пореден път актьорите от Фондация Аскеер раздадоха отличия на своите колеги в бранша за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон. По традиция церемонията се проведе в Театъра на българската армия и беше излъчена на живо по БНТ. Тазгодишните награди следваха нов регламент, според който победителите във всички 10 категории се избират от действителните членове на Фондацията. Така за първи път техният вот определи победителя в категорията „Съвременна българска драматургия“

Снимка: Антон Кръстев

 Триумфът на спектакъла Дебелянов и ангелите на Пловдивския театър беше неоспорим. Постановката беше номинирана в цели шест категории и наградена в четири от тях, включително за най-добър спектакъл. Благодарение на представлението статуетки получиха авторът Александър Секулов за съвременна българска драматургия, Диана Добрева за режисура и Мира Каланова за костюмография.

 В оспорваната надпревара в категориите за главна женска и мъжка роля надделяха актьорите Валентин Ганев (за ролята на Лаймън Фелт в Спускане от връх Морган) и Радина Кърджилова (за ролята й на Сара в Любовникът). За най-добра поддържаща мъжка роля беше отличен Стоян Младенов за образа на Ансел Смит в Килър Джо, а ролята на Елизе от Аз обичам, ти обичаш, тя обича донесе награда за най-добра поддържаща женска роля на Ирина Жамбонас. Наградата за костюмография беше връчена на Свила Величкова, номинирана за създаването на костюмите в цели три представления – Драконът (ТМПЦ-Варна), Коя гад изяде кашкавала (ДТ „Сава Огнянов“ – Русе) и Наблюдателите (Народен театър „Иван Вазов“). В категорията Театрална музика спечели Калин Николов, работил по създаването на музиката на същите три постановки. Изгряващата звезда на тазгодишната церемония беше Ненчо Костов, който грабна първата си театрална награда за превъплъщението си в двама видни българи – Дебелянов в Дебелянов и ангелите и Левски в Наблюдателите (реж. Явор Гърдев). Младият актьор явно е направил впечатление и на режисьора Явор Гърдев, защото участва и в друг негов проект, а именно в спектакъла Драконът.

Снимка: Георги Вачев

 Призът за Цялостен принос в театралното изкуство беше присъден на българския актьор и поет Иван Налбантов. Преди официалното връчване на наградата той сподели следното в предаването Култура.БГ: „Ако това е награда заради възрастта ми, бих я приел, но не бих се усмихнал. Но ако това е едно малко признание, че моето участие в живота на Военния театър, го е направил незаменим и важен фактор в културата на България, значи усмихвам се широко и благодаря за доверието!“.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваТеатралните премиери, които очакваме тази есен31.08.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование