Театър

Театралните премиери, които очакваме тази есен

31.08.2021

В края на лятото се настройваме на градска вълна, но освен работа, това означава и рестарт на културния живот. Хубава част от него са новите заглавия в театралните афиши, които са обявени към момента и чакаме с нетърпение.

Стотният сезон в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна започва с премиера на „Амадеус“ от Питър Шафър на 2 и 3 септември. Под режисурата на Стайко Мурджев ни очаква разказ за изкуство, тъмната страна на човека и съперничеството между Моцарт и Салиери, за което така и няма исторически доказателства. Митичната връзка между двамата ще пресъздадат Ненчо Костов и Стоян Радев в компанията на колегите си от трупата на варнеския театър.

По-късно същия месец в морската столица ще можем да гледаме „Тютюн“, първата постановка у нас по романа на Димитър Димов. Драматургичният вариант на Юрий Дачев режисира Бина Харалампиева, за да представи обещаваща интерпретация на емблематичната история за алчност, амбиции и разпад на личността с премиерни дати на 20 и 21 септември. В главните роли на Борис и Ирина на варненска сцена гостуват Калин Врачански и Диана Димитрова, а заедно с тях ще бъдат още Свилен Стоянов, Стоян Радев, Веселина Михалкова и др.

Две са новите заглавия, с които и Драматичен театър „Стефан Киров“ Сливен посреща сезон 2021/2022. На 13 септември е премиерата на „Паническа опера“ от Алехандро Ходоровски, режисирана от Петър Денчев. Пиесата предразполага към паралели със съвремието ни и неговите погрешни очаквания, заблудите, които сами си създаваме, фалшивите новини и авторитети. Тях ще видим пресъздадени от Йоана Буковска, Августин Демерджиев, Димитър Марков, Мария Панайотова и други.

След тях на 28 септември актьорът Димитър Марков излиза премиерно на сливенска сцена, където ще представи „Лазарица“ от Йордан Радичков. Моноспектакълът, който проследява един мъж през четирите сезона в компанията на въображаемото си куче, е по собствена постановка и сценография на Марков.

„Укротяване на опърничавата“ е първото ново заглавие за сезона в Драматичен театър-Пловдив, което бележи и втора премиера за режисьора Стайко Мурджев тази есен. Шекспировата комедия открива и 25-отото издание на фестивала „Сцена на кръстопът“ и оживява на Голяма сцена на 10 септември с участието на Ивана Папазова, Маргита Гошева, Патриция Пъндева, Герасим Георгиев – Геро, Симеон Алексиев, Алексей Кожухаров, Троян Гогов, Венелин Методиев и др.

Сезон 2020/2021 ще бъде вълнуващ и в Народен театър „Иван Вазов“. Там Юрий Дачев ще ни потопи в носталгия с „Пиано в тревата“ – първата пиеса на Франсоаз Саган, която ще бъде поставена в България. Сюжетът разказва за група приятели, чиито спомени отпреди две десетилетия изплуват отново, когато компанията се събира във вила през лятото. Сред имената, които излизат на 15 и 16 октомври на камерна сцена, за да вдъхнат живот на историята за любов, разочарования, открития и загуба, са Емануела Шкодрева, Велислав Павлов, Христо Чешмеджиев, Вяра Табакова, Ненчо Костов.

Още през пролетта в Народния театър пристигна режисьорът Робърт Уилсън, за да започне репетиции на „Бурята“ от Уилям Шекспир. Премиерата е обявена за 17 ноември на Голяма сцена, когато ще видим резултатът от партньорството между актьори от трупата на Народния театър и чуждестранния екип от сценографи и художници. Това е първият път, в който най-прочутият съвременен експериментален режисьор работи у нас.

В Театър „София“ очакваме към края на октомври „Цветята“ на Теодора Иванова-Додо, която спечели конкурса на театъра за пиеса. По думите на драматурга произведението е посветено на „разминаването на гледните точки в човешките съдби, разминаването на призми и невъзможността да видим другата гледна точка“. Режисьор на представлението е Маргарита Младенова, а на сцена се събират Симона Халачева, Силвия Петкова, Росен Белов и Стефан Додуров като гост-актьор в Театър „София“.

През есента Сатиричен театър „Алеко Константинов“ се готви за премиера с „Всички обичат Гари“ от Ноел Кауърд под режисурата на Андрей Аврамов. В пиесата от 1939 г. главният герой – комедиен актьор, се бори с криза на средната възраст и му се налага да сложи ред в отношенията си с жените преди да замине за дълго време по работа. Актьорският екип в Сатирата се състои от Калин Сърменов, Силвия Лулчева, Александра Сърчаджиева, Добрина Гецова, Кирил Бояджиев и още техни колеги от трупата на театъра, чиито репетиции започнаха през юни.

Източник заглавна снимка: Photo by alevision.co on Unsplash

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Калоян Гуглев5 театрални премиери, които да очакваме до края на ноември16.10.2019

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE