Театър

Театралните премиери, които очакваме тази есен

31.08.2021

В края на лятото се настройваме на градска вълна, но освен работа, това означава и рестарт на културния живот. Хубава част от него са новите заглавия в театралните афиши, които са обявени към момента и чакаме с нетърпение.

Стотният сезон в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна започва с премиера на „Амадеус“ от Питър Шафър на 2 и 3 септември. Под режисурата на Стайко Мурджев ни очаква разказ за изкуство, тъмната страна на човека и съперничеството между Моцарт и Салиери, за което така и няма исторически доказателства. Митичната връзка между двамата ще пресъздадат Ненчо Костов и Стоян Радев в компанията на колегите си от трупата на варнеския театър.

По-късно същия месец в морската столица ще можем да гледаме „Тютюн“, първата постановка у нас по романа на Димитър Димов. Драматургичният вариант на Юрий Дачев режисира Бина Харалампиева, за да представи обещаваща интерпретация на емблематичната история за алчност, амбиции и разпад на личността с премиерни дати на 20 и 21 септември. В главните роли на Борис и Ирина на варненска сцена гостуват Калин Врачански и Диана Димитрова, а заедно с тях ще бъдат още Свилен Стоянов, Стоян Радев, Веселина Михалкова и др.

Две са новите заглавия, с които и Драматичен театър „Стефан Киров“ Сливен посреща сезон 2021/2022. На 13 септември е премиерата на „Паническа опера“ от Алехандро Ходоровски, режисирана от Петър Денчев. Пиесата предразполага към паралели със съвремието ни и неговите погрешни очаквания, заблудите, които сами си създаваме, фалшивите новини и авторитети. Тях ще видим пресъздадени от Йоана Буковска, Августин Демерджиев, Димитър Марков, Мария Панайотова и други.

След тях на 28 септември актьорът Димитър Марков излиза премиерно на сливенска сцена, където ще представи „Лазарица“ от Йордан Радичков. Моноспектакълът, който проследява един мъж през четирите сезона в компанията на въображаемото си куче, е по собствена постановка и сценография на Марков.

„Укротяване на опърничавата“ е първото ново заглавие за сезона в Драматичен театър-Пловдив, което бележи и втора премиера за режисьора Стайко Мурджев тази есен. Шекспировата комедия открива и 25-отото издание на фестивала „Сцена на кръстопът“ и оживява на Голяма сцена на 10 септември с участието на Ивана Папазова, Маргита Гошева, Патриция Пъндева, Герасим Георгиев – Геро, Симеон Алексиев, Алексей Кожухаров, Троян Гогов, Венелин Методиев и др.

Сезон 2020/2021 ще бъде вълнуващ и в Народен театър „Иван Вазов“. Там Юрий Дачев ще ни потопи в носталгия с „Пиано в тревата“ – първата пиеса на Франсоаз Саган, която ще бъде поставена в България. Сюжетът разказва за група приятели, чиито спомени отпреди две десетилетия изплуват отново, когато компанията се събира във вила през лятото. Сред имената, които излизат на 15 и 16 октомври на камерна сцена, за да вдъхнат живот на историята за любов, разочарования, открития и загуба, са Емануела Шкодрева, Велислав Павлов, Христо Чешмеджиев, Вяра Табакова, Ненчо Костов.

Още през пролетта в Народния театър пристигна режисьорът Робърт Уилсън, за да започне репетиции на „Бурята“ от Уилям Шекспир. Премиерата е обявена за 17 ноември на Голяма сцена, когато ще видим резултатът от партньорството между актьори от трупата на Народния театър и чуждестранния екип от сценографи и художници. Това е първият път, в който най-прочутият съвременен експериментален режисьор работи у нас.

В Театър „София“ очакваме към края на октомври „Цветята“ на Теодора Иванова-Додо, която спечели конкурса на театъра за пиеса. По думите на драматурга произведението е посветено на „разминаването на гледните точки в човешките съдби, разминаването на призми и невъзможността да видим другата гледна точка“. Режисьор на представлението е Маргарита Младенова, а на сцена се събират Симона Халачева, Силвия Петкова, Росен Белов и Стефан Додуров като гост-актьор в Театър „София“.

През есента Сатиричен театър „Алеко Константинов“ се готви за премиера с „Всички обичат Гари“ от Ноел Кауърд под режисурата на Андрей Аврамов. В пиесата от 1939 г. главният герой – комедиен актьор, се бори с криза на средната възраст и му се налага да сложи ред в отношенията си с жените преди да замине за дълго време по работа. Актьорският екип в Сатирата се състои от Калин Сърменов, Силвия Лулчева, Александра Сърчаджиева, Добрина Гецова, Кирил Бояджиев и още техни колеги от трупата на театъра, чиито репетиции започнаха през юни.

Източник заглавна снимка: Photo by alevision.co on Unsplash

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Калоян Гуглев5 театрални премиери, които да очакваме до края на ноември16.10.2019

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаSTEM vs. STEAM – моделите на образование в дигиталната средаОбразование