LIFE

“Българи от ново време” – пътуваща сцена на родната култура

07.03.2019

И ние сме дали нещо на света. Често се чува – някои изричат тези думи с твърда убеденост, други одобрително поклащат с глава и се съгласяват. Звучи все едно оборваме опонент, но някак – оправдавайки се за нещо. И всички заедно потъваме в размисъл за това какво всъщност сме дали на този голям свят.

Дали заради след-тоталитарния преход или заради традиционния ни консерватизъм, най-често срещаното настроение сред обществото ни по отношение на българската диаспора, е скептицизъм. Делим се на “ние и вие”. Аз наричам хората и от двете страни на границата по един и същи начин – българи от ново време.

И докато за Каравеловите българи светът в съзнанието се е простирал в населеното място и неговите околности, днес той е на 7 континента. И 2.4 милиона сънародници извън България, разпръснати из тях.

Знаковата песен на Камен Воденичаров – “Не съм избягал” от 90-те безспорно се превърна в едно от най-актуалните творчески произведения, свързани с оставането, тръгването и завръщането. И до днес сърцето ми се свива, когато я чуя – но и знам, че темата не е оцветена само в черно и бяло. Защото всеки прави своите собствени избори. Причините за всекиго са лични, съдбата – също. И встрани от много икономически и социални фактори за нарастващия брой родни емигранти, има нещо друго, за което малцина говорят.


Това, че за онези, които я изпитват, любовта към България и родното няма граници.

Където и да се намират, хората са истинските посланици на родината ни по света. В мнозинството си, те не са богати, нито с власт. Те са нормални, честни хора, тръгнали по своя път и обичащи България не по-малко от останалите. И редовно пътуват до вкъщи, за да видят своите майка и баща, чакащи ги с умиление на летището или вкъщи, където и да е то. И бързат да изненадат и зарадват своите баба и дядо, според които “внучето в Америка” все още е на 19 и все още мекиците в неделя сутрин са любимото му нещо. Същите тези българи от ново време хвърлят поглед през рамо от стълбите на самолета при всяко тръгване и със свито чувство оставят надписа “Летище София” зад гърба си. До следващия път.

И именно за тези хора стартираме проект “Българи от ново време” – пътуваща сцена на родната култура. Там, където и да са, нашите сънародници имат възможност да изпитат поне за няколко часа чувството, че не са сами. Музикални звезди от родната сцена и таланти от местните общности, фолклорни танцови формации, театрални постановки и много усмивки и трибагреници очакват нашите гости.  

Откриващото събитие е първият по рода си български концерт в Шотландия – там, където се зароди идеята.

Специални гости ще бъдат музикантите от Б.Т.Р., победителят в X Factor и “Като две капки вода” Рафи Бохосян, звездните Теди Кацарова и DJane Monique, както и трите народни танцови състава от Единбург и Глазгоу.

Неповторима “китка” от етно-рок мотиви ще поднесат студентите в Шотландия Християн Иванов и Пламена Пейкова, заедно с Ethno Live Band.

И не на последно място – каба гайдата ще зазвучи от ръцете на гостуващите сънародници от Виенска Фолклорна Група и един шотландец, за когото българските традиции и култура са любов от близо 50 години – James MacDonald Reid!


Кога: 10-ти март, 18:00 часа.

Къде: Зала “The Liquid Room” в Единбург, в сърцето на Шотландия.

Днес се ражда първото поколение малки българчета в чужбина – деца, които ще растат по неутъпкани пътища. И за да ги потопим в онази култура, която всички обичаме, ние заедно трябва да я съхраним навсякъде, където и да сме. Защото “и ние сме дали нещо на света.”

За финал, думите на Джон Ленън казват всичко: “You may say I’m a dreamer but I’m not the only one“. Време е за шоу!

Билети: https://www.eventbrite.co.uk/e/54624502357#tickets

Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/328187741122836/

Фейсбук страница на проект “Българи от ново време”: https://www.facebook.com/bgnovovreme/  

Автор: Калоян Буковски

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста„Операция „Жълти стотинки“ събира средства за олимпийските отбори по природни науки03.09.2019

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от януари, които трябва да слушатеМузика