LIFE

“Българи от ново време” – пътуваща сцена на родната култура

07.03.2019
Varna Buddies 2019 Summer Edition

И ние сме дали нещо на света. Често се чува – някои изричат тези думи с твърда убеденост, други одобрително поклащат с глава и се съгласяват. Звучи все едно оборваме опонент, но някак – оправдавайки се за нещо. И всички заедно потъваме в размисъл за това какво всъщност сме дали на този голям свят.

Дали заради след-тоталитарния преход или заради традиционния ни консерватизъм, най-често срещаното настроение сред обществото ни по отношение на българската диаспора, е скептицизъм. Делим се на “ние и вие”. Аз наричам хората и от двете страни на границата по един и същи начин – българи от ново време.

И докато за Каравеловите българи светът в съзнанието се е простирал в населеното място и неговите околности, днес той е на 7 континента. И 2.4 милиона сънародници извън България, разпръснати из тях.

Знаковата песен на Камен Воденичаров – “Не съм избягал” от 90-те безспорно се превърна в едно от най-актуалните творчески произведения, свързани с оставането, тръгването и завръщането. И до днес сърцето ми се свива, когато я чуя – но и знам, че темата не е оцветена само в черно и бяло. Защото всеки прави своите собствени избори. Причините за всекиго са лични, съдбата – също. И встрани от много икономически и социални фактори за нарастващия брой родни емигранти, има нещо друго, за което малцина говорят.


Това, че за онези, които я изпитват, любовта към България и родното няма граници.

Където и да се намират, хората са истинските посланици на родината ни по света. В мнозинството си, те не са богати, нито с власт. Те са нормални, честни хора, тръгнали по своя път и обичащи България не по-малко от останалите. И редовно пътуват до вкъщи, за да видят своите майка и баща, чакащи ги с умиление на летището или вкъщи, където и да е то. И бързат да изненадат и зарадват своите баба и дядо, според които “внучето в Америка” все още е на 19 и все още мекиците в неделя сутрин са любимото му нещо. Същите тези българи от ново време хвърлят поглед през рамо от стълбите на самолета при всяко тръгване и със свито чувство оставят надписа “Летище София” зад гърба си. До следващия път.

И именно за тези хора стартираме проект “Българи от ново време” – пътуваща сцена на родната култура. Там, където и да са, нашите сънародници имат възможност да изпитат поне за няколко часа чувството, че не са сами. Музикални звезди от родната сцена и таланти от местните общности, фолклорни танцови формации, театрални постановки и много усмивки и трибагреници очакват нашите гости.  

Откриващото събитие е първият по рода си български концерт в Шотландия – там, където се зароди идеята.

Специални гости ще бъдат музикантите от Б.Т.Р., победителят в X Factor и “Като две капки вода” Рафи Бохосян, звездните Теди Кацарова и DJane Monique, както и трите народни танцови състава от Единбург и Глазгоу.

Неповторима “китка” от етно-рок мотиви ще поднесат студентите в Шотландия Християн Иванов и Пламена Пейкова, заедно с Ethno Live Band.

И не на последно място – каба гайдата ще зазвучи от ръцете на гостуващите сънародници от Виенска Фолклорна Група и един шотландец, за когото българските традиции и култура са любов от близо 50 години – James MacDonald Reid!


Кога: 10-ти март, 18:00 часа.

Къде: Зала “The Liquid Room” в Единбург, в сърцето на Шотландия.

Днес се ражда първото поколение малки българчета в чужбина – деца, които ще растат по неутъпкани пътища. И за да ги потопим в онази култура, която всички обичаме, ние заедно трябва да я съхраним навсякъде, където и да сме. Защото “и ние сме дали нещо на света.”

За финал, думите на Джон Ленън казват всичко: “You may say I’m a dreamer but I’m not the only one“. Време е за шоу!

Билети: https://www.eventbrite.co.uk/e/54624502357#tickets

Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/328187741122836/

Фейсбук страница на проект “Българи от ново време”: https://www.facebook.com/bgnovovreme/  

Автор: Калоян Буковски

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария Попова„В началото бе рисуването” – интервю с Люси Крумова за „Скритите таланти на България”18.06.2019

Още от Под Моста

Момчил РусевКакво се случи в българската музика през първата половина на 2019?Музика